به گزارش خبرنگار ایرنا، حالا دیگر چاقی را میتوان در ظواهر بیشتر کسانی که در خیابان راه میروند مشاهده کرد، دانشآموزانی که از مدرسه به خانه بازمیگردند، زنان یا مردان پیر و جوان در هر سن و قشری که هستند، درصدی از چاقی در ظاهر آنها هویدا است.
اضافه وزن یکی از چالشهای چند سال گذشته محسوب می شود که متاسفانه امروزه در بین مردم جامعه شایع شده و البته سبک زندگی و تغدیه نادرستی که افراد در پیش گرفتند نیز از عوامل بسیار تاثیرگذار در بروز این بیماری محسوب میشود.
تمایل بیشتر خانوارهای قزوینی به مصرف فستفودها و غذاهای زودآماده شو و شیرین و پرچرب، نداشتن سبک غذایی سالم و همچنین رشد قارچگونه رستورانهای فستفودی در خیابانها به فاصله چند قدم از یکدیگر شرایط بروز چاقی را در جامعه به خوبی فراهم کرده و به نظر میرسد جلوی این وضعیت باید گرفته شود.
در همین خصوص خبرنگار ایرنا مرکز قزوین با دکتر سمیرا باقری، کارشناس تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی قزوین به گفت و گو نشسته است که در ادامه میخوانید:
ایرنا. در ابتدا بفرمایید میانگین رشد اضافه وزن شهروندان، به خصوص کودکان و نوجوانان امروز در چه وضعیتی قرار دارد.
۲.۲ درصد اضافه وزن در کودکان قزوینی، ۱۰.۶ درصد در نوجوانان پنج تا ۱۸ سال و ۴۷.۸ درصد نیز در گروه سنی بالای ۱۸ سال دچار چاقی یا اضافه وزن هستند و در یک دسته بندی کلی، حدود ۶۶ درصد قزوینیها با عارضه چاقی یا اضافه وزن روبرو می باشند و این موضوع به خصوص در بین کودکان به یک هشدار تبدیل شده است.
ایرنا. به نظر شما اصلیترین عامل ایجاد این بیماری چیست.
چاقی زمانی اتفاق می افتد که انرژی دریافتی ما از انرژی مصرفی بیشتر باشد و باعث انباشت چربی در بدن می شود، این بیماری با روشهای مختلفی اندازه گیری میشود اما سادهترین روش اندازهگیری آن نمایه تودهای بدن است که عدد وزن بر حسب کیلوگرم را به اندازه قد تقسیم می کنیم و عددی که به دست آید اگر بالای ۳۰ باشد، آن فرد چاق محسوب میشود.
همچنین روش دیگر اندازهگیری، دور کمر است که در این اندازهگیری در هر ۲ جنس خانم و آقا اگر دور کمر آنها بالای ۹۰ سانتیمتر باشد این افراد مبتلا به چاقی شکمی هستند و این موضوع بسیار خطرناک و نشاندهنده انباشت چربی در شکم است.
ایرنا. بیماری چاقی چگونه به وجود میآید.
چاقی ۲ دلیل عمده دارد، نخست اینکه این بیماری ژنتیکی است و حدود ۵۰ تا ۸۰ درصد چاقیها علت ژنتیکی دارند و اگر پدر و مادر چاق باشند، حدود ۸۰ درصد در بچهها بروز پیدا میکند، عامل دوم به تغذیه و سبک زندگی افراد بازمی گردد و مصرف غذاهای پرکالری، چرب، شیرین و کمتحرکی باعث بروز چاقی در افراد میشود، بیماریهایی از جمله کمکاری تیروئید، مشکلات هورمونی، مصرف برخی از داروهای ضد افسردگی و کورتونها نیز باعث چاقی و اضافه وزن میشود.
ایرنا. برای کنترل بیماری چاقی چه راهکارهایی وجود دارد.
چاقی، امروزه به عنوان یک بیماری مهم تلقی میشود و برای کنترل آن بایستی تغییر در سبک زندگی داشته باشیم و مواردی از جمله مصرف غذاها و لبنیات کم چرب، استفاده بیشتر از میوه، سبزیجات و حبوبات برای کنترل چربیها و همچنین مصرف نکردن نوشابه و فست فود و غذاهای آماده و از طرفی نیز داشتن تحرکات لازم از جمله پیادهروی و ورزش از عوامل اصلی کنترل و پیشگیری از چاقی است.
ایرنا. بسیاری از افراد برای کاهش اضافه وزن به عمل های جراحی روی میآورند، آیا این موضوع تاثیرگذار است.
در حال حاضر برای کاهش وزن روشهای بسیار زیادی وجود دارد اما مهمترین توصیه ما این است که افراد چاق برای کاهش اضافه وزن خود نزد کارشناس تغذیه بروند تا ضمن داشتن رژیم غذایی، تحت نظر نیز باشند و سعی کنند وزن خود را به صورت تدریجی کاهش دهند تا در وزن مناسب باقی بمانند.
همچنین داروهای گیاهی که به تازگی بیشتر هم مد شده، توصیه می شود که از این داروها استفاده نکنند، چرا که هر فردی امکان دارد یک سری بیماریهای زمینهای داشته باشد که مصرف این داروهای گیاهی ممکن عوارضی را هم در بدن فرد ایجاد کند.
در پاره از مواقع نیز داروها و رژیم غذایی نیز در کاهش وزن فرد تاثیرگذار نیست، این افراد با توجه به وضعیت موجود به سمت جراحی کشیده میشوند و عملهای معده انجام میدهند که با توجه به شرایط هر فرد، برای آن تصمیمگیری میشود که این عمل برروی آن انجام شود یا خیر، به طور معمول در افرادی که عوارض چاقی آنها زیاد است و مشکلات عضلاتی، اسکلتی یا دیابت دارند اگر با رژیم غذایی نتوانستند چاقی را کم کنند، میتوانند عمل جراحی انجام دهند و مشکلی هم ندارد.
ایرنا. چه توصیه ای برای کنترل و پیشگیری از این بیماری در جامعه دارید.
چاقی و اضافه وزن امروزه مادر تمام بیماریها محسوب میشود، مردم باید کنترل و پیشگیریهای به موقعی برای این موضوع داشته باشند و حتما برای این منظور به مراکز خدمات جامع سلامت مراجعه و از رژیم غذایی توصیه شده از سوی کارشناسان تغذیه استفاده کنند تا شاخص این بیماری در جامعه کاهش یابد.
همچنین سعی کنیم دیدگاه خود را برای عادت غذایی، به خصوص برای کودکان تغییر دهیم و غذاهایی که برای کودکان تهیه میکنیم با نمک و شکر کمتری پخت شود تا ضائقه مناسب و سالمی در آنها شکل بگیرد تا بعدها و در بزرگسالی دچار عوارض چاقی نشوند.