به گزارش ایرنا، این روایت را یک متخصص داخلی بازگو میکند که سالهاست در خط مقدم نبرد با مرگ ایستاده است.
یک فاجعه انسانی؛ وقتی پلاکت به موقع نرسید
او با تاکید بر اهمیت فرآوردههای خونی میگوید: هفته پیش، بیمار جوانی را از دست دادیم. پلاکت بدنش به خاطر یک بیماری خودایمنی ناگهان افت کرد. ساعت پنج عصر به اورژانس آمد، اما تا پلاکت رسید، خونریزی مغزی آغاز شد. ساعت هشت و نیم شب، همه چیز تمام شد. این صحنه تا همیشه در ذهنم میماند.
این متخصص که هم اکنون مدیرکل انتقال خون فارس است، با اشاره به بیت معروف «چو عضوی به درد آورد روزگار، دگر عضوها را نماند قرار»، توضیح میدهد: این شعر، فرهنگ ایثار و همدلی در اهدای خون را زنده میکند. هر قطره خون، امیدی برای ادامه زندگی است.
قطرههای سرخ در چنگال زمان و زنگار
سکوت بیمارستان در پس فریاد بیصدای سوزنی که به رگهای خشکیده بیمار جوان فرو میرود، تنها نویدبخش نفسهای ناپیدایی است که میان مرگ و زندگی در گروی قرمزترین قطرهها معلق ماندهاند.
این صحنه، تکرار میشود در جادههای پرپیچوخم استان، جایی که پایگاههای انتقال خون با دیوارهای فرسوده و دستگاههای قدیمی، همچون نگهبانانی خسته، به انتظار تجهیزاتی نشستهاند که هر روز دیرتر میرسند.
هر قطره خونی که از دستان اهداکنندگان به درون کیسههای استریل میچکد، گویی شعله کوچکی است در برابر توفان نیاز فزاینده؛ نیاز به پیوندهایی که هر کدام به اندازه یک کبد، خون میطلبند، به اندازه یک تصادف جادهای، پلاکت میخواهند و به اندازه جمعیتی که پیرتر میشود، اهداکنندگان تازه نفس میطلبند.
در این میانه، خیرانی که سنگ بنای پایگاهها را میگذارند و مسئولانی که بودجهها را میان انگشتانشان میشمرند، ناخواسته بازیگران همان تراژدی هستند که پیشتر روی تخت بیمارستان نمازی به پایان رسید؛ نبردی نابرابر میان زمان و فرصت، میان زندگی و فراموشی.
هشدار مدیرکل انتقال خون فارس: فاجعه در صورت کمبود خون!
مدیرکل انتقال خون فارس در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه اگر خون در استان نباشد، فاجعه پیش میآید، تاکید کرد: موضوع انتقال خون باید به عنوان یک اولویت کلیدی در نظر گرفته شود.
پایگاههای انتقال خون؛ پیشرفتها و چالشهای استراتژیک
وی با اشاره به راهاندازی پایگاه انتقال خون در لامرد پس از ۱۲ سال انتظار در سال ۱۴۰۱، اعلام کرد: امکانات این پایگاه با موقعیت استراتژیک منطقه تناسب ندارد و نیازمند همکاری مسئولان و خیران برای رفع کمبودها هستیم.
اکبرزاده افزود: راهاندازی این پایگاه با وجود محدودیتهای اعتباری، دستاوردی ماندگار و تاثیرگذار در استان محسوب میشود.
نیاز فوری به تجهیزات تخصصی در مسیر جادههای پرتصادف
مدیرکل انتقال خون فارس با اشاره به جمعیت بالای لامرد و شهرستانهای همجوار و آمار تصادفات جادهای گفت: این پایگاه برای تامین خودرو و تجهیزات به حمایت ویژه نیاز دارد.
وی از فعالسازی پایگاه انتقال خون گراش در تابستان ۱۴۰۲ خبر داد و افزود: پایگاه فیروزآباد نیز در سال ۱۴۰۳ به صورت خیرساز آغاز به کار کرده، اما پیشرفت پروژه به دلیل مشکلات فنی کند است.
پروژههای نویدبخش و انتقاد از کمبودها در مرودشت
اکبرزاده با اشاره به تامین زمین برای پایگاههای جدید در فسا و کازرون گفت: راهاندازی پایگاه نورآباد ممسنی در سال ۱۴۰۴ برنامهریزی شده است.
وی با انتقاد از وضعیت نامناسب پایگاه انتقال خون مرودشت که در یک کانکس فعالیت میکند، پرسید: چرا مردم این شهرستان از پایگاه اورژانس مناسب محروم هستند؟
زنگ خطر بحران خون در استان تا سه سال آینده!
مدیرکل انتقال خون فارس هشدار داد: اگر ساخت پایگاههای جدید و توسعه تجهیزات تخصصی محقق نشود، استان تا سه سال آینده با بحران جدی مواجه خواهد شد.
وی افزود: سازمان انتقال خون ۲ ماموریت کلیدی شامل حفظ سلامت اهداکنندگان و تضمین کیفیت فرآوردههای خونی بر عهده دارد.
آمار اهدای خون؛ رشد مراجعات و کاهش اهداکنندگان بار اول
اکبرزاده با مقایسه آمار سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۳ اعلام کرد: مراجعات از ۲۰۰ هزار و ۲۰ هزار نفر در ۱۴۰۰ به ۲۳۴ هزار و ۵۹۶ نفر در ۱۴۰۳ افزایش یافت؛ اهدای موفق از ۱۵۳ هزار به ۱۶۹ هزار و ۱۳۴ مورد رسید.
وی یادآور شد: همچنین سهم بانوان از ۵.۵ درصد به ۵.۷ درصد و اهدای بار اول از ۱۲.۸ درصد به ۱۰.۶۹ درصد کاهش یافت.
شیراز؛ قطب درمانی جنوب با نیاز فزاینده به خون
وی با اشاره به جایگاه شیراز به عنوان قطب درمانی جنوب کشور گفت: ۴۰ درصد بیماران بخش خصوصی و ۳۰ درصد بیماران دولتی از هفت استان دیگر به این شهر مراجعه میکنند.
مدیرکل انتقال خون فارس افزود: شیراز رکورددار پیوند اعضا در دنیاست، اما هر پیوند کبد به سه تا پنج واحد خون و پیوند کلیه به یک تا ۲ واحد خون نیاز دارد.
هشدار درباره کمبود بودجه و نقش حیاتی خیران
اکبرزاده با بیان اینکه بودجه دولتی پاسخگوی نیازهای تجهیزاتی نیست، از خیران خواست تا برای خرید تجهیزات تخصصی وارد عمل شوند.
وی تاکید کرد: این تجهیزات روزانه جان صدها نفر را نجات میدهد. انتقال خون تنها نهاد حیاتی در پدافند غیرعامل است و باید بودجه آن افزایش یابد.
توسعه بیمارستانها بدون پشتوانه خون؛ چالشی بزرگ
مدیرکل انتقال خون فارس با اشاره به اضافه شدن ۵۵۰ تخت بیمارستانی در شیراز، ۳۳۰ تخت در جهرم و ۱۳۰ تخت در فسا در سال ۱۴۰۳ هشدار داد: توسعه تختهای بیمارستانی بدون تقویت زیرساخت انتقال خون، بحرانآفرین خواهد بود.
پیشبینی بحران تامین خون تا سه سال آینده
اکبرزاده پیشبینی کرد: با افزایش شیوع سرطان، تصادفات و پیری جمعیت، تا سه سال آینده تنها ۸۰ درصد نیاز استان به فرآوردههای خونی تامین میشود.
وی از مسئولان خواست تا به کیفیت خدمات به اهداکنندگان توجه کنند و گفت: شهرداری و نمایندگان مجلس باید از این دستگاه حیاتی حمایت عملی کنند.
پرسشهای بیپاسخ از مسئولان
اکبرزاده در پایان پرسید: آیا نمایندگان مجلس از بودجههای خود برای انتقال خون هزینه کردهاند؟ چرا خدمات پایه مانند پارکینگ مناسب برای اهداکنندگان فراهم نیست؟