به گزارش ایرنا، سیستان و بلوچستان بهعنوان یکی از پهناورترین استانهای کشور با چالشهایی در زمینه زیرساختهای اساسی از جمله گازرسانی مواجه است؛ از طرفی مسائلی مانند گستردگی استان و پراکندگی جمعیت سبب افزایش هزینه و زمان اجرای پروژههای گازرسانی شده و وجود مناطق کوهستانی و بیابانی، اجرای پروژههای خط لوله را دشوار کرده است.
با توجه به اهمیت گاز طبیعی بهعنوان یک منبع انرژی پاک، توسعه شبکه گازرسانی در سیستان و بلوچستان از اولویتهای دولت محسوب میشود چرا که گازرسانی به صنایع و نیروگاهها میتواند به توسعه اقتصادی استان و ایجاد اشتغال کمک کند، همچنین دسترسی به گاز طبیعی، کیفیت زندگی مردم را بهبود می بخشد و هزینههای انرژی را کاهش میدهد.
گازرسانی به شهرها و روستاهای مختلف یکی از دستاوردهای انقلاب اسلامی بهشمار میآید بهطوریکه وضعیت گازرسانی در کشور قبل و بعد از انقلاب اسلامی قابل مقایسه نیست.
با توجه به اهمیت گاز طبیعی به عنوان یک منبع انرژی پاک و کارآمد، توسعه شبکه گازرسانی در سیستان و بلوچستان از اولویتهای دولتها محسوب میشود
طبق اطلاعات و اسناد موجود، تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی تنها ساکنان ۹ شهر و سه روستای کشور از گاز برخوردار بودند اما در راستای بهرهمندی مردم از گاز طبیعی، نهضت گازرسانی از همان سالهای ابتدایی پیروزی انقلاب آغاز شد بهطوریکه در زمان حاضر بیش از یکهزار و ۲۰۰ شهر و ۳۶ هزار و ۳۰۰ روستا به شبکه گازرسانی متصلند.
گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان که از مصوبات سفر رهبر معظم انقلاب به این خطه بود، ابتدا با انتقال گاز از عسلویه به ایرانشهر به طول ۹۰۷ کیلومتر صورت گرفت که این پروژه در سال ۱۳۸۹ به بهره برداری رسید.
بزرگترین طرح توسعه گازرسانی کشور نیز از اسفند ۱۳۹۵ با آغاز پروژه گازرسانی به زاهدان آغاز شد و گازرسانی به این شهر بهعنوان آخرین مرکز استان بدون گاز، محرومیتزدایی از آن را نوید داد.
لزوم عمل به تعهد استانهای معین در گازرسانی به سیستان و بلوچستان
به گفته معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری سیستان و بلوچستان، گازرسانی به سیستان و بلوچستان از مصوبات سفر رهبر معظم انقلاب در سال ۱۳۸۱ بود اما استانهای معین گازرسان پس از ۲۲ سال عملیات گازرسانی به ۱۴ شهر از ۵۵ شهر استان و ۱۴۰ روستا از سه هزار و ۲۸۰ روستای این خطه را به اتمام رسانده اند.
عطاءالله اکبری با بیان اینکه ۲۲ سال کم کاری استانهای معین گازرسان در این خطه دیگر پذیرفتنی نیست و باید به تعهد خود عمل کنند، ادامه داد: حرکت های موثری برای ارتقای جایگاه سیستان و بلوچستان در بخشهای زیرساختی آغاز شده است که در صورت کمکاری متولیان امر، اختیارات لازم به دستگاههای اجرایی استان واگذار می شود و این موضوع را با پیگیری منظم و نظارت پیوسته به سرانجام خواهیم رساند.
معاون استاندار سیستان و بلوچستان خاطر نشان کرد: دستگاههای استانی با تکیه بر توان اجرایی خود بهتر میتوانند پروژه ها را مدیریت کنند و این موضوع در گذشته بارها اثبات شده است.
در حالی که سیستان و بلوچستان با شتاب به سمت بهرهمندی از گاز طبیعی پیش میرود، از ۵۵ شهر این استان، ۱۴ شهر هماکنون گازدار شده و عملیات گازرسانی در ۲۱ شهر دیگر نیز با جدیت در حال انجام است
آخرین وضعیت گازرسانی در سیستان و بلوچستان
رییس برنامهریزی شرکت گاز سیستان و بلوچستان درباره آخرین وضعیت گازرسانی، گفت: از ۵۵ شهر استان، ۱۴ شهر دارای شبکه گاز هستند و عملیات اجرایی گازرسانی برای ۲۱ شهر در حال اجراست.
امالبنین عرب در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اضافه کرد: با انجام عملیات گازرسانی به ۱۴ شهر سیستان و بلوچستان، ظرفیت بهرهمندی و دسترسی ۲۵۰ هزار مشترک برای استفاده از گاز خانگی ایجاد شد که اکنون ۱۲۸ هزار مشترک خانواده از آن استفاده می کند و امیدواریم با تمهیداتی که اتخاذ شده است زمینه بهرهمندی از این شبکه افزایش یابد.
وی تاکید کرد: مشترکان خانگی باید هرچه سریعتر برای لولهکشی گاز در منازل اقدام کنند که در این زمینه وام قرضالحسنه ای نیز به خانوارها تخصیص یافته است.
رییس برنامهریزی شرکت گاز سیستان و بلوچستان ادامه داد: در بخش غیرخانگی مانند تجاری، صنعتی و سایر بخش ها نیز بیش از ۴۲ هزار مشترک از گاز شهری در سطح استان بهره مند هستند.
اجرای عملیات گازرسانی در ۴۸۸ روستای سیستان و بلوچستان
عرب خاطرنشان کرد: در بخش روستایی نیز ۲۲ روستا در محدوده شهرستانهای خاش، ایرانشهر، بمپور، زابل، زهک و نیمروز از شبکه گاز برخوردار بوده و عملیات اجرایی گازرسانی در ۴۸۸ روستا در حال اجراست.
رییس برنامهریزی شرکت گاز سیستان و بلوچستان گفت: کار گازرسانی به سایر نقاط استان نیز در دستور کار است و با جدیت دنبال می شود.
به گفته وی، تلاش می شود در بخش شهری سیستان و بلوچستان تا سال آینده پرونده گازرسانی بسته شود.
عرب افزود: عملیات گازرسانی به بیش از ۸۰۰ روستای دیگر استان نیز تا سال آینده آغاز خواهد شد، افق برای گازرسانی در بخش روستایی تا سال ۱۴۰۷ پیش بینی شده است بهطوریکه همه روستاها زیرپوشش گازرسانی قرار خواهند گرفت.
به گزارش ایرنا، استان مرزی سیستان و بلوچستان بهعنوان دومین استان پهناور کشور ۱۱.۴ درصد از مساحت کل کشور را به خود اختصاص داده و بیش از سه میلیون و ۳۰۰ هزار نفر جمعیت دارد.