سید غریب سجادی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: شایسته است تلاشهای همهجانبهای صورت گیرد تا ششم اردیبهشت ماه بهطور رسمی در تقویم ملی کشور به عنوان «روز سنه» به ثبت برسد؛ چرا که هویت و فرهنگ غنی این شهر شایسته آن است که در سطح ملی نیز شناخته و پاس داشته شود.
وی ششماردیبهشت، روز سنه را فرصتی ارزشمند برای تعمیق هویت شهری، مرور دستاوردهای فرهنگی و آسیبشناسی واقعبینانه چالشهای شهر دانست و یادآور شد: نامگذاری روزهایی بهنام شهرها، فرصتی مغتنم برای بازنگری در هویت شهری و ارتقای تعلق خاطر شهروندان به زادگاهشان است.
سجادی اضافه کرد: روز سنه، نه فقط یک مناسبت نمادین، بلکه یک رویداد فرهنگی - اجتماعی برای سنندجیهاست؛ روزی برای مرور گذشته، درنگ بر حال و نگریستن به آینده این شهر کهن و فرهنگی است.
وی ادامه داد: سنندج با پشتوانهای غنی از فرهنگ، هنر، دیانت و مدنیت، گنجینهای ارزشمند از هویت ایرانی-کردی را در خود جای داده و ضروری است این میراث ماندگار به نسل جوان معرفی و منتقل شود؛ نسلی که میراثدار فرهنگ پرشکوه این دیار خواهد بود.
فرماندار سنندج اظهار کرد: در کنار دیدن و بیان نقاط قوت، این روز فرصتی است تا با رویکردی واقعگرایانه و آسیبشناسانه، به چالشها و نیازهای شهر نیز توجه کنیم.
به گفته سجادی، لازم است کارشناسان حوزههای مختلف از معماری و شهرسازی گرفته تا فرهنگ، اقتصاد و محیط زیست، در این فرآیند مشارکت فعال داشته باشند تا مسیر توسعه سنندج، بر پایه مطالعات و برنامهریزیهای دقیق هموار شود.
وی ادامه داد: برخی دستگاهها و ادارات، هنوز اهمیت و ظرفیتهای روز سنه را به درستی درک نکرده و مشارکت موثری ندارند.
فرماندار سنندج یادآور شد: شهرداری سنندج نیز به عنوان نهاد اصلی متولی برنامههای شهری، میتواند با ایجاد یک دبیرخانه دائمی برای روز سنه، محور هماهنگی فعالیتهای فرهنگی، پژوهشی و شهری مرتبط با این روز باشد؛ ضمن اینکه این دبیرخانه میتواند با تکیه بر پژوهش، آمار و تحلیل، در طول سال زمینهساز شکوفایی و پویایی بیشتر شهر سنندج شود.
ششم اردیبهشت به عنوان روز سنه (سنندج) نامگذاری شده است.
قدمت سنندج به قبل از میلاد مسیح بر میگردد، این شهر بر اثر تحولات سیاسی مانند جنگهای متعدد و همچنین حوادث طبیعی نظیر زلزله چندین بار آسیب دیده و در سال ۱۰۴۶ قمری باز تاسیس شده است.
برابر اسناد موجود، شهر سنندج در تاریخ ۳۰ ذیقعده ۱۰۴۶ قمری مصادف با ششم اردیبهشت ۱۰۱۶ شمسی به فرمان سلیمان خان اردلان احداث شد.