توافق اصولی کنگو و رواندا برای صلح؛ به نام آفریقا، به کام آمریکا

توافق اصولی کنگو و رواندا برای صلح؛ به نام آفریقا، به کام آمریکا

 تهران - ایرنا - وزیران امور خارجه جمهوری دموکراتیک کنگو و رواندا با میانجی‌گری آمریکا یک توافق اصولی برای صلح امضا کردند که به گفته «مارکو روبیو» وزیر امور خارجه آمریکا، از منافع راهبردی آمریکا برای دسترسی به مواد معدنی حیاتی در شرق کنگو محافظت خواهد کرد.

به گزارش روز شنبه ایرنا، وزیران امور خارجه جمهوری دموکراتیک کنگو و رواندا روز جمعه با امضای موافقتنامه‌ای در واشنگتن توافق کردند که تا روز ۱۲ اردیبهشت (دوم ماه مه) پیش‌نویس توافق صلح را تهیه کرده و از ارائه کمک‌های نظامی به گروه‌های مسلح خودداری کنند. این موافقنامه در جلسه‌ای با حضور «مارکو روبیو» وزیر امور خارجه آمریکا به امضا رسید و روبیو نیز این سند را به عنوان شاهد امضا کرد.

گزارش خبرگزاری رویترز حاکی است که در متن نهایی سند امضا شده روز جمعه ذکر شده که انتظار می‌رود این موافقتنامه راه را برای سرمایه‌گذاری‌های گسترده شرکت‌های دولتی و خصوصی آمریکایی در شرق کنگو هموار سازد. هر چند امیدواری‌ها به کاهش خشونت‌ها در شرق کنگو با امضای موافقنامه وزیران امور خارجه کنگو و رواندا افزایش یافته است اما تلاش‌های گذشته برای میانجی‌گری و آتش‌بس موجب توقف پایدار در درگیری‌ها نشده است.

دو طرف همچنین موافقت کردند که برای ایجاد یک سازکار هماهنگی امنیتی برای مقابله با گروه‌های مسلح و سازمان‌های جنایتکار تلاش کنند. «اولیویه اندانگریهی» وزیر امور خارجه رواندا گفت این موافقتنامه راه را برای یک توافق صلح قطعی می‌گشاید. وی افزود: ما در حال بحث درباره چگونگی ایجاد زنجیره‌های ارزش اقتصادی منطقه‌ای برای پیوند دادن کشورهای ما از جمله با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی آمریکا هستیم.

توافق اصولی کنگو و رواندا برای صلح؛ به نام آفریقا، به کام آمریکا

روبیو وزیر امور خارجه آمریکا نیز در شبکه «ایکس» نوشت: اعلامیه توافق اصولی که وزیران امور خارجه جمهوری دموکراتیک کنگو و رواندا امروز (جمعه) در پایتخت ما به امضا رساندند، راه را برای صلح، ثبات و سعادت در منطقه هموار می‌کند. این اعلامیه به محافظت از منافع راهبردی آمریکا در بخش منابع معدنی حیاتی برای رشد بخش فناوری ما و همچنی نایجاد صلح و ثبات در منطقه کمک خواهد کرد.

به گزارش ایرنا، دولت جمهوری دموکراتیک کنگو همزمان با مذاکرات سطح بالا با واشنگتن درباره توافق‌های امنیتی و منابع معدنی، اواخر فروردین ماه سه شهروند آمریکایی زندانی شده در ارتباط با کودتای نافرجام سال گذشته را تحویل آمریکا داد.
با تشدید ناآرامی‌ها و درگیری‌ها در شرق جمهوری دموکراتیک کنگو و ایجاد نگرانی از بروز یک مناقشه گسترده‌تر منطقه‌ای، کینشازا خواستار ایفای نقش بیشتر آمریکا برای ایجاد امنیت در این کشور جنگزده است. آمریکا نیز اعلام کرده که خواستار دسترسی بیشتر به منابع معدنی کنگو است. رویترز به نقل از یک دفاعی سابق آمریکا گزارش داد که این کشور ممکن است از طریق اعزام نیرو یا پیمانکاران دفاعی برای آموزش نیروهای کنگو برای تقویت امنیت به دولت کینشازا کمک کند.

توافق اصولی کنگو و رواندا برای صلح؛ به نام آفریقا، به کام آمریکا

«فلیکس شیسکدی» رئیس جمهوری کنگو اوایل اسفند ماه گذشته در تلاش برای مقابله با شورشیان شرق کنگو، قرارداد در بخش منابع معدنی را به آمریکا پیشنهاد داد. رئیس جمهوری کنگو در اولین گفت‌وگوی رسانه‌ای خود از زمان آغاز موج جدید پیشروی شورشیان گروه «ام۲۳» در شرق این کشور، به آمریکا و اروپا پیشنهاد سهمی در ثروت هنگفت نهفته در منابع طبیعی این کشور را داد.

وزارت امور خارجه آمریکا نیز اعلام کرد که واشنگتن مطابق با سیاست‌های دولت ترامپ، از مشارکت با جمهوری دموکراتیک کنگو برای بهره‌برداری از منابع معدنی ارزشمند و حیاتی این کشور استقبال می‌کند. این موضع دولت آمریکا پس از آن اعلام شد که یک سناتور کنگو در تماس با مقامات آمریکا خواستار توافق با آمریکا برای سرمایه‌گذاری در بخش معدن در برابر امنیت شده بود.

جمهوری دموکراتیک کنگو که منابع معدنی ارزشمندی در اختیار دارد در حال نبرد با شورشیان گروه «ام۲۳» در شرق این کشور بوده و شورشیان موفق به تصرف مناطق گسترده‌ای از جمله دو شهر بزرگ شرق کشور شده‌اند. میانجی‌گری برای برقراری آتش‌بس در شرق کنگو ادامه دارد. دولت کنگو می‌گوید شورشیان ام۲۳ نیروی نیابتی رواندا هستند اما دولت کیگالی اتهام حمایت از شورشیان تکذیب می‌کند.

جمهوری دموکراتیک کنگو از حیث برخورداری از منابع طبیعی از جمله ثروتمندترین کشورهای جهان به شمار می‌رود. این کشور بخش زیادی از «کُلتان» مورد مورد استفاده برای ساخت باتری گوشی‌های هوشمند و رایانه‌ها را تامین می‌کند. کلتان (مخفف کلومبیت- تانتالیت) که در صنعت به عنوان تانتالیت هم شناخته می‌شود، یک سنگ معدنی فلزی سیاه مات است که عناصر نیوبیم و تانتالوم از آن استخراج می‌شوند. این کشور همچنین بیش از نیمی ذخیر «کبالـت» جهان را در اختیار دارد؛ فلزی که در خودروهای برقی استفاده می‌شود.

در حال حاضر کشور چین دسترسی بیشتری به منابع طبیعی کنگو دارد و اتحادیه اروپا نیز با کشور رواندا همسایه شرقی کنگو سرگرم مذاکره بوده و با پرداخت ۹۳۵ میلیون دلار به رواندا در ازای دسترسی به معادن قلع، تنگستن و طلا موافقت کرده است. اما رئیس جمهوری کنگو گفته که رواندا این منابع معدنی را از شرق کنگو غارت کرده و توافق اتحادیه اروپا با رواندا را یک «رسوایی کامل» قلمداد و تاکید کرد که اتحادیه اروپا شریک جرم دزدی و غارت ثروت کنگو است.

 

 منبع خبر