به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، حوزه موسیقی یکی از عرصههای هنری کشورمان است که این هفته علاوه بر فعالیتهای جاری نهادهای فرهنگی و هنری در این حوزه، شاهد رویدادهای مختلفی همچون ارائه گزارشی از چهلمین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر، تشییع پیکر ابراهیم سپهریزنگنه نوازنده پیشکسوت سهتار در کرمانشاه، حضور ۱۰۶ هنرمند در هفدهمین جشنواره ملی موسیقی نواحی ایران و انتشار جدول اجراهای این جشنواره، اهدای جایزه چهره سال هنر انقلاب به کارن همایونفر آهنگساز، انتصاب بابک رضایی به عنوان مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و حاشیهها و مجوز برگزاری فستیوال «کوچه» در بوشهر بود که در این گزارش به آنها میپردازیم.
هزینهکرد ۲۸ میلیارد تومانی جشنواره چهلم موسیقی فجر
محمدعلی مرآتی مدیرعامل انجمن موسیقی ایران این هفته با ارایه گزارشی از برگزاری چهلمین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر گفت: این جشنواره با ۱۸ میلیارد تومان بودجه آغاز شد و با وجود افزایش ۴۰ درصدی رقم جشنواره و هزینهکرد حدود ۲۸ میلیارد تومان، تسویهحساب تمامی هنرمندان انجام و دستمزد عوامل دیگر به صورت کامل پرداخت و تسویه شد.
مرآتی افزود: این جشنواره دستخوش تغییرات و تحولاتی شد که از دو منظر کیفی و کمی باید مورد بررسی قرار گیرد. در این دوره، دولت «وفاق ملی» ایجاد انگیزه کرد و ۱۰۶ گروه و حدود یکهزار و ۷۰۰ هنرمند در جشنواره شرکت کردند که از نظر کمی افزایش ۴۰ درصدی داشتیم و این به نوبه خود شگفتانگیز بود. البته این افزایش شرکتکنندگان باید متناسب با بودجه پیش میرفت و به همین خاطر تمهیداتی صورت گرفت تا پاسخ این اشتیاق داده شود.
تشییع پیکر ابراهیم سپهریزنگنه
ابراهیم سپهری زنگنه هنرمند پیشکسوت سهتار نواز ۲۸ فروردین پس از گذراندن یک دوره بیماری درگذشت. پیکر این هنرمند ۳۰ فروردین از مقابل بیمارستان تهران تشییع و ۳۱ فروردین در قطعه نامآوران کرمانشاه، زادگاه این هنرمند به خاک سپرده شد.
جمعی از اهالی فرهنگ و هنر با حضور در باغ فردوس شهر کرمانشاه و شرکت در مراسم خاکسپاری مرحوم سپهریزنگنه یاد و خاطره این هنرمند پیشکسوت را گرامی داشتند.
بهبود شرایط جسمانی ایرج خواجهامیری
ایرج خواجهامیری خواننده پیشکسوت موسیقی سنتی از چندی پیش به دلیل بیماری ریوی در بیمارستان بستری شده بود که ۲۹ فروردین ماه پس از طی کردن مراحل درمان از بیمارستان مرخص و به منزل منتقل شد، شرایط جسمانی این هنرمند اکنون بهبود پیدا کرده است.
حضور ۱۰۶ هنرمند در جشنواره هفدهم موسیقی نواحی
نشست خبری هفدهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران ۳۱ فروردین با حضور احمد صدری سرپرست دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس جشنواره، فرخنده جلالی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان هرمزگان، محمدعلی مرآتی مدیرعامل انجمن موسیقی ایران و فواد توحیدی دبیر جشنواره در سالن جلسات دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
در این نشست اعلام شد که هفدهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران پنجم تا هشتم اردیبهشت در شهر بندرعباس میزبان ۳۴ گروه هنری از ۲۲ استان کشور است و در مجموع ۱۰۶ هنرمند نواحی موسیقی اقوام را تقدیم هنردوستان میکنند. ۶ گروه از استان هرمزگان به عنوان استان میزبان در جشنواره حضور دارند. هفت گروه از استان کرمان و سیستان و بلوچستان، گیلان، فارس، خراسانهای رضوی و شمالی و خوزستان دو گروه و سایر استانها یک گروه در جشنواره دارند. همچنین در جشنواره ۱۲ تکنوازی، ۶ دونوازی خواهیم داشت و سایر بخشها به صورت گروهنوازی است.
جدول اجراهای هفدهمین جشنواره ملی موسیقی نواحی ایران نیز این هفته منتشر شد.
سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز سوم اردیبهشت در پیامی به هفدهمین جشنواره ملی موسیقی نواحی ایران نوشت: صیانت از موسیقی نواحی، نه فقط وظیفه فرهنگی بلکه ضرورتی برای حفظ وحدت ملی و تمامیت فرهنگی ماست.
تیتراژ ابتدایی سریال «وحشی» با صدای شروین حاجیپور
شروین حاجیپور خواننده، ترانهسرا و تنظیمکننده موسیقی، ترانه تیتراژ ابتدایی سریال «وحشی» را به نویسندگی و کارگردانی هومن سیدی خواند. همچنین تنظیم ترانه و ملودی این قطعه برعهده حاجیپور بوده است. این قطعه از قسمت دوم سریال پخش شده است.
سریال «وحشی» به تهیهکنندگی محمدرضا صابری هر دوشنبه ساعت ۲۰ از شبکه نمایش خانگی پخش میشود. جواد عزتی، نگار جواهریان، احسان امانی، علیرضا ثانیفر، مهدی صباغی و محمد صابری از بازیگران «وحشی» هستند.
انتشار «بغض شکسته دریاچه»
قطعه بیکلام «بغض شکسته دریاچه» با آهنگسازی، نوازندگی کمانچه و پیانو آیدین نورمحمدی منتشر شده است، این اثر با الهام از وضعیت بحرانی دریاچه ارومیه و با نگاهی به بحران زیستمحیطی این منطقه، تلاشی هنری برای زنده نگهداشتن صدای طبیعت و یادآوری مسئولیت انسانی در قبال آن است. برای شنیدن قطعه اینجا مراجعه کنید.
«بغض شکسته دریاچه» با فضایی احساسی و روایتی موسیقایی از درد و سکوت دریاچهای که روزگاری مایه حیات و غرور منطقه بود، شنونده را با خود به سفری در دل امواج فراموششده و نمکزارهای خاموش میبرد.
نورمحمدی پیشتر با آثاری همچون «ترنج»، «پرنیان در مه» ، «قلب»،«باهم بهاریم»، «خلیج تا ابد فارس» توجه علاقهمندان به موسیقی تلفیقی و مفهومی را به خود جلب کرده است. آثار او غالباً با محوریت محیط زیست، هویت بومی و نگاه اجتماعی بوده است.
توضیحاتی درباره کنسرت «آوای ملل» به خوانندگی وحید تاج
کنسرت ارکستر «آوای ملل» قرار بود پنجشنبه و جمعه (۲۸ و ۲۹ فروردین) با دو خواننده ضابط نبیزاده مقامخوان برجسته کشور آذربایجان و وحید تاج خواننده موسیقی ایرانی در تالار اندیشه حوزه هنری به روی صحنه برود که ساعاتی قبل از اجرای کنسرت ۲۸ فرودین علیرغم اخذ مجوزهای لازم و بلیتفروشی، تاج از اجرای برنامه منع شد. نبیزاده به تنهایی روی صحنه رفت و تاج به عنوان تماشاچی در میان مردم به تماشای کنسرت نشست. همچنین کنسرت «آوای ملل» در ۲۹ فروردین کنسل شد.
کامران همتپور تهیهکننده کنسرت گروه موسیقی «آوای ملل» برای شفافسازی و آگاهی افکار عمومی توضیحاتی را درباره منع حضور وحید تاج در این کنسرت ارائه داد و گفت: برگزاری این کنسرت در حوزه هنری و با مجوز مرکز موسیقی حوزه هنری بود و درخواستی از معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نداشتیم. براین اساس مجوزی هم از جانب دفتر امور موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صادر نشد و مسئولیت این مهم از طریق حوزه هنری انجام شد حتی معاونت امور هنری در این موضوع، پیگیری و همراهی لازم را انجام دادند که به سرانجامی نرسید.
اهدای جایزه چهره سال هنر انقلاب به کارن همایونفر
آیین اختتامیه یازدهمین رویداد فرهنگی هفته هنر انقلاب ۳۱ فروردین با حضور حجتالاسلام محمد قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، حسین جابری انصاری مدیرعامل خبرگزاری جمهوری اسلامی، غلامعلی حدادعادل رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، محمدمهدی دادمان رئیس حوزه هنری، سیدمحمد هاشمی مدیرعامل سازمان هنریرسانهای اوج و جمعی از مسئولان و هنرمندان در تالار اندیشه حوزه هنری برگزار شد.
در این آیین علاوه بر اهدای نخستین جایزه هنرگردان، جایزه بخش چهره ماندگار هنر انقلاب، جایزه چهره بینالمللی هنر مقاومت اهدا و قطعات موسیقی توسط ارکستر سمفونیک و گروه کُر اجرا شد.
در ادامه برنامه با پخش ویدیویی مستند از سخنان کارن همایونفر، جایزه چهره سال هنر انقلاب اسلامی سال ۱۴۰۳ برای خلق آلبوم «سید الامه» در رثای شهید سیدحسن نصرالله که به یک نغمه ماندگار در تاریخ جبهه مقاومت تبدیل شد، توسط ابراهیم حاتمیکیا به همایونفر اهدا شد.
انتصاب مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ۳۱ اردیبهشت طی حکمی بابک رضایی را به عنوان مدیرکل دفتر موسیقی این وزارتخانه منصوب کرد.
آیین تکریم احمد صدری سرپرست و معارفه بابک رضایی مدیرکل جدید دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اول اردیبهشت با حضور نادره رضایی معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمعی از مدیران مجموعههای مختلف تحت پوشش معاونت امور هنری و دیگر حوزههای موسیقی کشور در دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این آیین با اشاره به فعالیتهای موثری که در دورههای گذشته مدیریت این دفتر انجام گرفته است، اظهارداشت: این دفتر، باید مامن و منزل تمامی جامعه موسیقی باشد. اصناف، سمنها و نهادهای مدنی مرتبط به عنوان نمایندگان جامعه موسیقی باید جدی گرفته شوند، گسترش یافته و قدرت بگیرند تا بتوانیم بنا بر اهداف برنامه هفتم توسعه کشور و سیاست وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت چهاردهم بسیاری از ماموریتها و مسئولیتها را به آنها بسپاریم. هدفم این است که با شفافیت و صداقت، در جریان نظرات و انتقادات قرار بگیرم و گزارش عملکرد روشنی از اقدامات ارائه دهم. خدمتگزار اهالی موسیقی هستم و تا جای ممکن بیمشارکت آنان تصمیمگیری نخواهم کرد.
حاشیهها و مجوز برگزاری فستیوال «کوچه» در بوشهر
نادره رضایی معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ۳۱ فروردین با انتشار استوری در صفحه شخصی خود در فضای مجازی از لغو چهارمین فستیوال موسیقی «کوچه» در بوشهر خبر داد. این جشنواره قرار بود پنجم تا دهم اردیبهشت برگزار شود.
محسن شریفیان سرپرست گروه موسیقی «لیان» نیز با انتشار ویدیویی در صفحه شخصی خود در فضای مجازی به لغو این جشنواره واکنش نشان داد و گفت: کوچه تعطیل شدنی نیست. من به همراه تمام دوستانم بوشهر میآیم و از شما پذیرایی میکنیم. (...) از پنجم اردیبهشت، درهای خانههای بوشهری بر روی مهمانان فستیوال کوچه گشوده خواهد شد؛ خانههایی قدیمی، آغشته به بوی عود و کندر، و خاطره گلهای کاغذی رنگی. ما میزبان خواهیم بود، در دل دیوارهایی که قصه میگویند، و برای مهمانانی که با دل میآیند، خواهیم نواخت.
در صفحه مجازی فستیوال کوچه نیز یک استوری با این مضمون منتشر شد؛ ما باختیم. بی هیچ خشم و طعنه ای تبریک میگیم به سمت برنده.
خبر لغو فستیوال «کوچه» واکنش علی ربیعی دستیار رئیسجمهور را هم در پی داشت، با وجود انتشار خبر لغو فستیوال موسیقی «کوچه»، سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی شخصا پیگیر برگزاری «فستیوال کوچه» شد و در این رابطه با وزیر کشور مذاکراتی انجام داد در نهایت با پیگیریهای مستمر بخشهای مختلف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مسئولان استان بوشهر، چهارمین دوره فستیوال «کوچه» مجوزهای لازم را دریافت کرد و این این رویداد فرهنگی و هنری از پنجم تا دهم اردیبهشت در تالار لیان شهر بوشهر برگزار خواهد شد.
همچنین نیکنام حسینیپور در صفحه شخصی خود در شبکه ایکس نوشت: دیروز و امروز جلساتی برای هماهنگی نهادهای مختلف در سطح ملی و استان بوشهر برای برگزار هر چه بهتر فستیوال کوچه برگزار شد. خوشبختانه مسیر خوبی پیش گرفته شده است و با همراهی اهالی موسیقی، مدیران استان بوشهر و همه مردم این جشنواره برگزار میشود.
«خاطرهای با من هست» و گرامیداشت محمد سریر
نخستین کنسرت ارکستر موسیقی ملی ایران در سال جدید یکم اردیبهشت به رهبری همایون رحیمیان با عنوان «خاطرهای با من هست» در گرامیداشت محمد سریر موسیقیدان و آهنگساز پیشکسوت با اجرای آثار این هنرمند و خوانندگی علی تفرشی در تالار وحدت روی صحنه رفت.
قطعههای «ای ایران، ایران» با شعر تورج نگهبان، «آواز با عشق»، «دلاویزترین» با شعر فریدون مشیری، «باران»، «به خاطر پرنده» با شعر حمید مصدق، «شیرین و فرهاد»، «خزان عمر» (بیکلام) با آهنگسازی مصطفی نوریان و تنظیم محمد سریر، «جان مریم» با شعر محمد نوری و «سخن عشق» با شعر سعدی در این کنسرت اجرا شدند.
در پایان این کنسرت محمد الهیاری مدیرعامل بنیاد رودکی به پاس دههها کوشش بیدریغ، آفرینشهای متعهدانه و نقشآفرینی ماندگار محمد سریر، با اهدای لوحی با امضای سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و هدیهای، در میان تشویق مخاطبان از سریر تجلیل کرد.