به گزارش خبرنگار ایرنا، سالهای متمادی است که رهبر معظم انقلاب در سخنان ابتدای سال به موضوعهای اقتصادی، تولید ملی و رونق تولید تاکید دارند و شعار امسال هم با عنوان «سرمایهگذاری برای تولید» انتخاب شد.
عشایر همواره به عنوان مولد در تاریخ ایران درخشیدهاند. عشایر غرب استان سمنان در قالب تعاونی فعالیت خود را تقویت کردهاند و تعاونی عشایر گرمسار و آرادان یکی از ظرفیتهای مهم غرب سمنان در تحقق شعار امسال است.
این مجموعه مردمی با به کارگیری ظرفیتها و توانمندیهای جامعه عشایری، امروز به ارکان اصلی رونق اقتصادی و تولید داخلی کمک شایانی میکند.
در مجموع ۷۰۰ خانوار عشایری از خدمات شرکت تعاونی عشایر گرمسار و آرادان بهرهگیری میکنند.
خودکفایی عشایر غرب سمنان از تامین و تولید نهادههای دامی
مدیرعامل شرکت تعاونی عشایر گرمسار و آرادان روز جمعه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه مجموعه تعاونی عشایر دارای سه خط تولید شامل جو پرک، بستهبندی ذرت علوفهای و پسماند کشاورزی است، گفت: کارخانه تولید خوراک دام در ۲ خط تولید فعال با ظرفیت ۴۰ هزار تن در سال فعال است.
علیرضا یوردخانی با بیان اینکه ۱۶ نوع خوراک برای انواع دام سبک و سنگین حتی شتر در این واحد تولید میشود، تاکید کرد: هر ساله نهاده به صورت مدتدار مورد نیاز دامداران شهرستانهای گرمسار و آرادان در حال تامین و توزیع است.
وی افزود: حدود ۲۰ هزار تن انواع نهاده طی سال ۱۴۰۳ تولید شد و با توجه به اینکه مهمترین نیاز جامعه تولیدکنندگان آموزش است. به همین منظور، سالن آموزشی تعاونی عشایر گرمسار و آرادان برای نخستین بار در یک مجموعه تعاونی عشایر احداث شد و سال گذشته به بهرهبرداری رسید.
پرداخت وام ۲۰۰ میلیارد ریالی بنیاد تعاون بسیج به عشایر منطقه
وی با بیان اینکه با همکاری بنیاد تعاون بسیج کشور و استان سمنان ۲۰۰ میلیارد ریال وام به صورت قرض الحسنه در اختیار دامداران این منطقه برای خریداری نهاده پرداخت شد، ابراز کرد: این اقدام ظرفیتی مناسب برای افزایش میزان تولید گوشت قرمز و ارتقای سطح درآمد خانوادههای دامداران و عشایر منطقه ایجاد کرد.
مدیرعامل تعاونی عشایر گرمسار و آرادان تاکید کرد: توافق های ابتدایی برای دریافت تسهیلات بانکی برای اجرای طرح توسعه کارخانه تولید خوراک دام عشایر گرمسار و آرادان و احداث انبار ذخیره نهاده با ظرفیت پنج هزار تن انجام شد.
سیاستگذاریهای تعاونی عشایر گرمسار و آرادان برای تحقق شعار سال
یوردخانی با اشاره به همراهی سرمایهگذار بخشخصوصی با تعاونی عشایر این منطقه در تحقق سیاستگذاری دولت برای ایجاد نیروگاه های خورشیدی، بیان کرد: برای اولین بار احداث نیروگاه خورشیدی با ظرفیت ۵۰۰ کیلووات با مشارکت بخش خصوصی در دستور کار قرار گرفت. ظرف مدت سه ماه آینده نیروگاه به بهره برداری میرسد و برق تولیدی آن وارد مدار مصرف میشود.
وی اضافه کرد: تکمیل زنجیره تولید گوشت قرمز با همکاری سرمایهگذاران بخش خصوصی با هدف افزایش تولید گوشت و شیر برای کشور به ارزش ۱۰ هزار میلیارد ریال در قالب برنامههای این تعاونی، هدفگذاری شد.
تمهیدات امور عشایری گرمسار برای ارایه خدمات به عشایر در فصل کوچ
رییس امور عشایری گرمسار هم با بیان اینکه کوچ بهاره عشایر آغاز شد و آبرسانی به صورت ۱۰۰ درصدی در مناطق ایلراهی در حال انجام است، بیان کرد: با وجود اینکه در استانهای مرکزی خشکسالی شدید است، مشکلی برای آب رسانی به عشایر وجود ندارد.
مصطفی قباخلو افزود: به دلیل خشکسالی، عشایر ناگزیر از خوراک دستی استفاده میکنند که نهاده و سوختهای فسیلی نیز برای رفع این منظور تامین شدهاست.
وی یادآور شد: فعالیتهای عمرانی معمول از جمله تیغ کشی راههای عشایری گرمسار در حدود ۲۲۰ کیلومتر به صورت سالانه در فصل بهار انجام می شود و در برخی موارد در فصلهای پاییز این عملیات عمرانی در برنامه قرار دارد.
تسهیلات حمایتی امور عشایری گرمسار و آرادان در اشتغال تا تامین زیرساختهای آب و انرژی
وی لایروبی قناتها در منطقه یخچال ایوانکی و احداث منبع ذخیره در مسیر کوچ را از دیگر خدمات امور عشایری گرمسار برشمرد و گفت: ۳۲ میلیارد ریال تسهیلات اشتغالزایی تبصره ۲ به ۲۱ نفر از عشایر پرداخت شد.
رییس امور عشایری گرمسار با بیان اینکه از سال ۱۴۰۰ تا کنون افزون بر ۸۰ صفحه خورشیدی به عشایر تحویل شد، تصریح کرد: سال گذشته ۱۰ عدد تانکر از جنس پلیاتیلن و یکهزار و ۵۰۰ متر لوله پلیاتیلن برای آبرسانی در مناطق ییلاقی و قشلاقی توزیع شد.
رییس امور عشایری آرادان نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، بیان کرد: عشایر این شهرستان خدماتی از قبیل دریافت نهاده، سوخت فسیلی، حواله نفت سفید، هویتگذاری دام و صدور کارت تردد را از اداره امور عشایری و شرکت تعاونی عشایر دریافت میکنند.
محمد کنشلو با اشاره به توسعه زیرساختها در حوزه عشایری از سوی این شرکت، گفت: بهرهبرداری از مراحل مختلف واحد تولید خوراک دام این زیرساختها را تقویت میکند.
وی با اشاره به وجود ۳۰۰ کیلومتر راه عشایری در حوزه استحفاظی شهرستان آرادان در مناطق میانبند و ییلاقی یادآور شد: این راه باید سالانه قبل از آغاز کوچ عشایر آماده و دسترسی عشایر به مناطق ییلاقی آسان شود.
وی نگهداری راه عشایری و تامین آب را از جمله وظایف این نهاد عنوان کرد و افزود: از ابتدای امسال تا کنون ۱۰۵ دستگاه صفحه خورشیدی برای تامین برق عشایر در اختیار عشایر قرار گرفت و سال ۱۴۰۳ بالغ بر ۲۵ میلیارد ریال تسهیلات بند ب تبصره ۲ به عشایر پرداخت شد.
به گزارش ایرنا، ۷۰۰ خانوار عشایر منطقه غرب استان سمنان دارای ۲۵۰ هزار راس دام مولد سبک است که ۱۰۰ هزار راس آن بره پروار محسوب میشود.
ظرفیت واحد تولید خوراک دام ۳۰ هزار تن در سال است که سالانه ۲۰ هزار تن از آن تولید و توزیع میشود.
مرتع عشایر و اجرای طرح ممیزی مراتع از جمله دغدغههای اصلی عشایر غرب سمنان است که رفع آن به توجه مسوولان کشوری نیاز دارد.