لزوم عزم همگانی در اجرای مصوبات ستاد ملی تالاب‌ها برای احیای میانکاله

لزوم عزم همگانی در اجرای مصوبات ستاد ملی تالاب‌ها برای احیای میانکاله

 ساری- ایرنا- استاندار مازندران گفت: مصوبات ستاد ملی تالاب‌ها برای احیای میانکاله و خلیج گرگان با عزم همگانی باهدف حفظ و حراست از عرصه های طبیعی کشور هرچه سریع تر وارد گام اجرایی شود.

به گزارش ایرنا، مهدی یونسی رستمی روز پنجشنبه در دیدار با احمدرضا لاهیجان‌زاده، معاون محیط‌زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط‌زیست کشور در ساری با تأکید بر تعهد جدی استان نسبت به حفظ و احیای تالاب‌های ارزشمند شمال کشور، خاطرنشان کرد: احیای خلیج گرگان و تالاب میانکاله صرفاً یک مطالبه محیط زیستی نیست، بلکه ضرورتی برای امنیت معیشت جوامع محلی، اقتصاد گردشگری و حفاظت از منابع طبیعی استان است.

وی ادامه داد: از همه ظرفیت‌های مدیریتی و اجرایی برای پیشبرد مصوبات ملی سازمان حفاظت محیط زیست حمایت خواهیم کرد.

نماینده عالی دولت در استان مازندران اظهار کرد: با توجه به شرایط ویژه محیط زیستی و اقلیمی مازندران، همه طرح‌های زیرساختی و توسعه‌ای این استان باید پیوست زیست‌محیطی داشته باشند.

لزوم عزم همگانی برای اجرای مصوبات ستاد ملی تالاب‌ها برای احیای میانکاله

یونسی رستمی بر لزوم استفاده از روش‌های علمی و تقویت اطلاع‌رسانی برای حفاظت از منابع طبیعی و محیط زیستی استان تاکید کرد و گفت: حفاظت از محیط زیست بدون برنامه‌ریزی علمی و جلب مشارکت عمومی امکان‌پذیر نیست.

همچنین لاهیجان‌زاده در این نشست با تأکید بر اهمیت خلیج گرگان و تالاب میانکاله در امنیت محیط زیستی و اقتصادی شمال کشور گفت: اجرای دقیق و به‌موقع مصوبات ستاد ملی، به‌ویژه در زمینه احیای هیدرولوژیکی و مدیریت منابع آبی، نیازمند حمایت یکپارچه و مستمر استان است. در شرایط کنونی، تمرکز ما بر آغاز هرچه سریع‌تر مطالعات فاز اجرایی انتقال آب از خزر و تکمیل اقدامات بین‌بخشی است.

محمدرضا کنعانی، سرپرست اداره‌کل حفاظت محیط زیست مازندران هم در این جلسه گزارشی از آخرین وضعیت محیط زیستی این زیست‌بوم حساس و اقدامات انجام‌شده در راستای اجرای مصوبات ارائه داد.

در این جلسه مقرر شد هماهنگی‌های لازم میان دستگاه‌های ملی و استانی برای تسریع در اجرای مصوبات ستاد ملی و خاصه شروع مطالعات فاز اجرایی انتقال آب دریا صورت پذیرد.

این نشست با هدف بررسی روند اجرای مصوبات ستاد ملی هماهنگی و مدیریت تالاب‌های کشور درباره احیای خلیج گرگان و تالاب میانکاله برگزار شد.

لزوم عزم همگانی برای اجرای مصوبات ستاد ملی تالاب‌ها برای احیای میانکاله

میانکاله از لحاظ موقعیت جغرافیایی در جنوب شرقی دریای خزر و حوزه شهرستان‌های بندرترکمن، بندرگز، نوکنده و بهشهر از ۶۰ کیلومتر طول و حداکثر ۱۲ کیلومتر عرض برخوردار بوده و دارای امتداد شرقی - غربی است.

ثبت خلیج گرگان در سال ۱۳۵۴ به همراه تالاب میانکاله و «لپو زاغمرز» در استان مازندران به‌ عنوان نخستین مجموعه تالاب بین‌المللی جهان در فهرست تالاب‌های کنوانسیون رامسر ثابت کرد این خلیج و نواحی اطراف آن یک مجموعه ارزشمند زیست ‌محیطی است که علاوه بر حفظ چرخه زیست دریای خزر در معیشت جوامع محلی که حدود ۵۰۰ هزار تا یک میلیون نفر از جمعیت منطقه تحت تاثیر مستقیم خلیج گرگان هستند، اثرگذاری مستقیم دارد.

تالاب میانکاله از دهستان میانکاله در شهرستان بهشهر تا آشوراده در استان گلستان وسعت دارد و این منطقه به دلیل داشتن پهنه آبی مناسب با ذخایر غذایی غنی و آبزیان همه ساله پذیرای بیش از ۳۰ تا ۴۰ گونه از پرندگان مهاجر زمستان گذران و بیش از ۱۰۰ گونه از پرندگان بومی آبزی و کنارآبزی است.

لزوم عزم همگانی برای اجرای مصوبات ستاد ملی تالاب‌ها برای احیای میانکاله

این تالاب با داشتن پناهگاه حیات وحش به مساحت حدود ۲۲ هزار هکتار در حوزه مازندران و تنوع گیاهی از جمله درختان سازیل و انار وحشی که تغذیه برخی پرندگان را تشکیل می‌دهد توانست بیش از ۵۰۰ گونه جانوری را در خود جای دهد و به نوعی بهشت پرندگان استان نام بگیرد و با این تنوع زیستی به عنوان یکی از ذخیره گاه‌های زیست کره جهان از سوی سازمان‌های جهانی حفاظت از محیط زیست قرار گرفت.

تالاب میانکاله را باید بهشت پرندگان و پرنده نگری نام نهاد؛ سی و ششمین تالاب ثبت شده دنیا و نخستین تالاب ثبت شده در کنوانسیون تالاب‌های بین المللی رامسر و یکی از ۶۵۰ ذخیرگاه زیست کره جهان با ۴۸ هزار هکتار وسعت در شرق استان مازندران و در همجواری با استان گلستان واقع شده است و سالانه ۱۳۰ گونه از پرندگان مهاجر را با جمعیت حدود ۱.۵ میلیون بال میزبانی می کند.

هرساله از اواسط شهریور تا اواسط زمستان تالاب و آب‌بندان های مازندران میزبان گونه‌های مختلف پرندگان‌ از نقاط سردسیر کشورهای حاشیه دریای خزر است که به امید یافتن مکان گرم و غذا به این مقصد عزم سفر می کنند.

لزوم عزم همگانی برای اجرای مصوبات ستاد ملی تالاب‌ها برای احیای میانکاله

بنا برآمار اداره حیات وحش محیط زیست مازندران بیشتر از صدها گونه از پرندگان مهاجر بومی و غیر بومی به تالاب ها و آبگیرهای این استان کوچ زمستانی دارند.

اکوسیستم های آبی غنی مازندران به دلیل بهره‌مندی از شرایط مطلوب، هر ساله با فرا رسیدن فصل سرما زیستگاهی امن و گسترده برای حضور و زمستان گذرانی پرندگان مهاجری است که پس از سپری کردن مسافت های طولانی در این زیستگاه ها فرود آمده اند.

تالاب ها و زیستگاه های آبی مازندران یکی از زیباترین جاذبه های طبیعی این استان هستند که با ظرفیت قابل توجه اکوسیستمی در این استان علاوه بر اینکه زیبنده جلوه های گردشگری به شمار می‌روند، با توجه به شرایط مناسب زیست، هر ساله با شروع فصل سرما مامنی دلپذیر برای پرندگان مهاجر به شمار می روند و با آغوشی باز پذیرای جمعیت ده ها هزار قطعه ای از پرندگان هستند.

 

 منبع خبر