به گزارش خبرنگار سیاست خارجی ایرنا، «سعید خطیبزاده» معاون وزیر و رئیس مرکز مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه شامگاه سهشنبه ۲ اردیبهشت در گفتوگویی تلویزیونی با موضوع این پرسش که «آیا میتوان به تعهدات آمریکا در مذاکرات اعتماد کرد» و در پاسخ به این سوال که این مذاکرات چه وجه تمایزی با مذاکرات پیشین دارد و چه میزان به آن خوشبین یا بدبین هستید، گفت: اصلا موضوع اعتماد نیست؛ ما در هیچ گفتوگو و مذاکرهای در عرصه بینالملل با اعتماد وارد نمیشویم. ما براساس حقوق حقه خود و براساس معیارهایی که در آن ها راستی آزمایی و امکان سنجی هایی وجود دارد دست به اقدام میزنیم. هیچ مذاکره کننده ای که کمی به فضای بین الملل آگاه باشد، اساس هیچ مذاکره ای را بر اساس اعتماد نمیچیند. البته آنچه یک مذاکره را بسیار خطرناک میکند، این است که مبتنی بر بی اعتمادی های قبلی باشد یا اینکه صرفا بخواهد براساس یک سری ساده اندیشیها پیش برود. متاسفانه آنچه ما از سوی ایالات متحده در ۴۰ ساله گذشته دیدیم، مدام بر این بیاعتمادی ها افزوده است.
وی ادامه داد: ما تقریبا نمیتوانیم بگوییم که در برههای و زمانه مشخصی از طرف آمریکایی، کارهای اعتمادساز دیدیم. لذا درس اولی که هر مذاکره کنندهای فرامیگیرد این افزوده شدن بر بی اعتمادی براساس مذاکرات پیشین با ایالات متحده است. بنابراین با دقت بیشتری هم مذاکره کردیم و هم ادامه خواهیم داد. آنچه در مذاکرات انجام میدهیم مبتنی بر اصول و معیارهایی است که براساس آن اصول و معیارها، قدم به قدم مذاکره کردیم و پس از این نیز براساس آن مذاکره خواهیم کرد.
مذاکره الزاما به معنای دستیابی به تفاهم نیست
معاون وزیر امور خارجه در پاسخ به این سوال که آیا این مذاکرات یک «جنگ دیپلماتیک» است، گفت: شاید جنگ یک تعبیر جذاب برای رسانه باشد اما واقعیت قضیه این است که مذاکره و گفت گو یک عمل دیپلماتیک است و ذات دیپلماسی براساس گفتوگو است. به خاطر داشته باشیم که گفتوگو به معنای دستیابی به تفاهم نیست. ما گفتوگو میکنیم تا مواضع خودمان را مشخص کنیم. گفتوگو میکنیم تا حقوق حقه خودمان را برای طرف مقابل مشخص کنیم. گفتوگو میکنیم تا مفاهمه بیشتری نسبت به یک موضوع پیدا شود. گفتوگو میکنیم تا بدون حواشی ببینیم که آیا میتوانیم در خصوص یک موضوعی به تفاهم برسیم یا خیر. لذا مسیر ما لزوما به معنای دستیابی به نتیجه نیست اما ما معطوف به آن هدف و معطوف به آن سرانجام یک مسیری را طی میکنیم که در دیپلماسی به عنوان مذاکره از آن یاد میشود.
خطیبزاده همچین در پاسخ به این سوال که علیرغم ادبیات تهدیدآمیز ترامپ، ورود او به عنوان درخواست کننده این گفتوگو و گمانهزنیهایی که در خصوص نتایج این گفتوگو شنیده میشود خیلی امیدوار کننده است و در نرخ ارز موثر میافتد، پیشبینی شما چیست، گفت: اساسا برای هرگونه قضاوتی در خصوص مسیری که طی میشود، چه خوشبینی و چه بدبینی هم زود و هم مخالف ذات مذاکره است.
ادامه دارد....