از شیخ بهایی تا میرحیدر

از شیخ بهایی تا میرحیدر

 کرمان - ایرنا - تالار وحدت دانشگاه شهید باهنر کرمان در آستانه سوم اردیبهشت- سالروز تولد شیخ بهایی و روز معمار-، روز سه‌شنبه میزبان آیین سومین دوره اهدای جایزه معماری مهندس میرحیدر، معمار ساختمان این دانشگاه بود.

به گزارش ایرنا، در آغازین روزهای زیبای اردیبهشت، جمعی از مسئولان، اساتید و دانشجویان دانشگاه شهید باهنر کرمان گردهم جمع شدند تا به بهانه روز معمار با اهدای جایزه معماری، از زنده یاد مهندس سید محسن میرحیدر که نقش بسزایی در طراحی و احداث معماری بزرگ ترین مجموعه علمی و دانشگاهی جنوب شرق کشور ایفا کرده، تجلیل به عمل آورند.

مرحوم میرحیدر(۱۴۰۰ - ۱۳۱۵) در کرمانشاه متولد و دارای درجه ph.M در برنامه ریزی و طراحی شهری از موسسه معماری لندن (A-A)، یکی از مشهورترین متخصصان معماری تاریخ معاصر کشور محسوب می شود که آثار فاخری در حوزه معماری ایران شامل کتابخانه ملی ایران، ساختمان‌های اولیه دانشگاه شهید باهنر، چاپخانه اسکناس بانک مرکزی، ساختمان اجلاس سران کشورهای اسلامی و غیره را به نام خود ثبت کرده است.

از شیخ بهایی تا میرحیدر
زنده یاد مهندس سید محسن میرحیدر

این استاد برجسته معماری کشور همگام با زنده یاد علیرضا افضلی پور بنیانگذار دانشگاه شهید باهنر کرمان، حدود ۵۵ سال قبل با طراحی شاخص و چشم انداز معماری این دانشگاه، کار بسیار ارزشمند و ماندگاری را خلق کرد که ماحصل آن ده ها هزار دانشمند، استاد و متخصص است که از دانشگاه کرمان، دانش آموخته شده اند.

به پاس شخصیت علمی و کاری این معمار چیره دست، از سال ۱۴۰۲ جایزه ای تحت عنوان جایزه معماری مهندس میرحیدر در دانشگاه شهید باهنر کرمان بنیان گذاری شد تا ضمن ارج نهادن به زحمات و مقام عالی مهندس میرحیدر، دانشجویان برتر رشته مهندسی معماری این دانشگاه نیز معرفی و تجلیل شوند.

مراسمی متفاوت و صمیمی

مراسم سومین دوره جایزه معماری مهندس میرحیدر که از خانواده ایشان نیز حضور داشتند، با استقبال گرم و پرشور دانشجویان معماری و دیگر رشته‌های دانشگاه شهید باهنر کرمان همراه شده بود؛ آن هم در فضایی صمیمی و متفاوت که چنین مراسمی برگزار شد و خبری از سخنرانی‌های طولانی و خسته کننده مقامات و مسئولان نبود بلکه تنها رییس دانشگاه و ۲ نفر از مسئولان دانشکده هنر و معماری این دانشگاه به صورت مختصر به ایراد سخن پرداختند.

عمده زمان این مراسم به اجرای برنامه‌های فرهنگی و هنری مانند اجرای تئاتر طنز مرتبط با معماری و اجرای قطعاتی از موسیقی سنتی و پاپ توسط دانشجویان دانشگاه اختصاص یافت.

جایزه معماری میرحیدر رونق بخش محافل علمی

رییس دانشگاه شهید باهنر کرمان که گفت به دلیل مشغله کاری از میانه‌های برنامه در تالار حضور یافته در این آیین اظهار داشت: امروز به بهانه بزرگداشت شیخ بهایی، درباره معماری سخن می‌گوییم و معماری در دانشگاه باهنر کرمان جایگاه ویژه ای دارد.

از شیخ بهایی تا میرحیدر
حسین نظام آبادی رییس دانشگاه شهید باهنر کرمان

حسین نظام آبادی بیان کرد: معماری نه تنها از بعد طراحی اهمیت دارد، بلکه معماری، متعالی است که دل‌ها را می‌سازد و فاصله ها را کم می‌کند؛ زنده‌یاد مهندس علیرضا افضلی پور و همسرشان زنده یاد فاخره صبا چنین معمارانی بودند و مرحوم میرحیدر نیز نقش بسزایی در این نوع معماری داشت.

وی با اشاره به برگزاری سومین دوره جایزه معماری مهندس میرحیدر تاکید کرد: در این سه سال افتخار داشتیم میزبان عزیزانی باشیم که حضورشان، جمع را به یاد مهر و خدمت صادقانه بزرگان بنیانگذار دانشگاه می‌اندازد.

رییس دانشگاه شهید باهنر کرمان ادامه داد: مرحومه مینو رجبی نیا همسر زنده یاد میرحیدر تمامی دارایی مشترکشان را وقف حمایت از دانشجویان مستعد این دانشگاه کرد و جایزه معماری میرحیدر ماحصل آن است که در شرایط فعلی وجود چنین جوایز علمی رونق بخش محافل علمی باشد و انگیزه‌های خیلی خوبی را برای دانشجویان پرتلاش ما فراهم کند.

وی گفت: مرحوم افضلی پور، زنده یاد میرحیدر و همسرانشان، دانشگاه را نه تنها مکانی برای تحصیل، بلکه ادامه ای برای رشد خرد و انسانیت می‌دانستند.

نظام آبادی بیان کرد: نباید از تلاش های زنده یادان میر حیدر و یوسف شریعت زاده در طراحی و فضای فیزیکی دانشگاه شهید باهنر کرمان و همراهی با افضلی پور فقید غافل شد و امروز با افتخار شاهد اهدای سومین دوره جایزه معماری میر حیدر هستیم که تنها یک نشان افتخار نیست بلکه پلی بین گذشته پر افتخار و آینده پر امید است.

وی با تبریک به دانشجویان برنده این جایزه افزود: امیدواریم این جایزه پشتوانه ای برای پیمودن راه علمی در مسیر زندگی آنها باشد.

جایگاه ممتاز دانشکده هنر و معماری

رییس دانشکده هنر و معماری دانشگاه شهید باهنر کرمان نیز گفت: با توجه به اینکه زنده یاد میرحیدر برای دانشگاه شهید باهنر زحمات زیاد و قابل توجهی کشیده اند، موزه میرحیدر در این دانشکده ایجاد شده است که کمترین کار برای همدلی دانشگاه با ایشان و ایده با ارزش مهندس میرحیدر بود.

حسن سلاجقه افزود: جایزه معماری مهندس میرحیدر امروز به شکل سازمان یافته، مشخص و منسجم در سطح ملی بنیان گذاشته شده که مجری آن دانشکده هنر و معماری دانشگاه شهید باهنر کرمان است.

وی خاطرنشان کرد: دانشکده هنر و معماری دانشگاه باهنر از نخستین رشته‌های هنر در کرمان محسوب می‌شود که با کاردانی کار خود را شروع کرده و این رشته به سرعت جایگاه خود را در سطح دانشگاه‌های کشور یافته تا اینکه اکنون جزو بهترین دانشکده‌های معماری کشور به شمار می‌رود.

استفاده از تجارب دانشگاه‌های برجسته کشور

سلاجقه تصریح کرد: برای اینکه سطح استاندارد این دانشکده حفظ شود، سعی کردیم تجارب دانشگاه‌های برجسته کشور را در فضای این دانشکده پیاده سازی کنیم و امید که بتوانیم در سایر رشته‌های این دانشکده نیز جشن‌های مشابهی برای دانشجویان مستعد برگزار کنیم.

نقش موثر پژوهش در انتخاب برندگان

در ادامه رییس بخش معماری دانشکده هنر و معماری دانشگاه شهید باهنر کرمان با تبریک روز بزرگداشت مقام معمار اظهار داشت: طی جلساتی که با اعضای هیات امنای جایزه معماری مهندس میرحیدر داشتیم بازنگری نسبت به کیفیت انتخاب انجام شد و ملاک ما نمره دانشجویان نبود، بلکه تحقیقات، پایان نامه و طرح دانشجویان به اندازه معدل در برگزیده شدن موثر بود.

مصطفی موحدی نیا تصریح کرد: در این دوره تعداد بیشتری از دانشجویان انتخاب شدند که سه برگزیده در دوه کارشناسی ارشد، سه برگزیده در دوره کارشناسی و یک برگزیده نیز در دوره کاردانی هستند.

وی ادامه داد: سال گذشته مسابقه طراحی نشان جایزه معماری مهندس میرحیدر را برگزار کردیم که هر سه نفر که به مرحله پایانی راه پیدا کردند تجلیل می شوند.

تجلیل مقام زنده یاد شریعت زاده

به گزارش ایرنا همچنین در حاشیه مراسم سومین دوره اهدای جایزه معماری مهندس میرحیدر، از یاد، نام و مقام علمی مهندس یوسف شریعت زاده از پیشگامان معماری معاصر با حضور خانواده وی، تقدیر به عمل آمد.

رونمایی از ۲ کتاب

از شیخ بهایی تا میرحیدر

در بخش دیگر این آیین با حضور مسئولان دانشگاه و اساتید از ۲ کتاب به نام‌های نشان چهره (مجموعه مقالات)، تالیف سید محمدعلی گلاب‌زاده استاد، نویسنده و پژوهشگر تاریخ کرمان و دفتر زندگی مجموعه مصاحبه‌های زنده یاد مینو رجبی نیا همسر مرحوم مهندس میرحیدر تالیف احمد یوسف زاده، امیر لری زاده و محمد صرفی رونمایی به عمل آمد.

از شیخ بهایی تا میرحیدر

در خاتمه سومین دوره جایزه معماری مهندس میرحیدر، هفت نفر از دانشجویان برگزیده و برتر معماری دانشگاه شهید باهنر کرمان با اهدای لوح و جایزه نقدی معرفی و تجلیل شدند.

فاطمه ضیایی، فاطمه شادمان و زینب خادمیه در مقطع کارشناسی ارشد، مهشید جعفری، فیروزه مولایی و فائزه رمضانی در مقطع کارشناسی و فاطمه رنجوری در مقطع کاردانی برگزیده جایزه معماری مهندس میرحیدر شدند.

همچنین شهریار دادرس، ولید بغلانی و داریوش تاج آبادی به عنوان سه نفر برگزیده در بخش طراحی لوگو جایزه معماری مهندس میرحیدر معرفی شدند.

 

 منبع خبر