به گزارش ایرنا، شهرستان سمیرم در ۱۶۵ کیلومتری جنوب اصفهان، هر ساله با آغاز فصل بهار به استقبال از میزبانی کوچ عشایر ایل قشقایی میرود اما ورود زودهنگام برخی عشایر به این منطقه و تخریب مراتع و نابودی گونههای گیاهی، همواره با انتقاد طبیعتدوستان و نگرانی فعالان محیطزیست همراه بوده است و این در حالیست که رییس امور عشایر سمیرم، عامل اصلی تخریب مراتع را نه عشایر بلکه دامدارانی میداند که پیش از زمان قانونی وارد منطقه شده و بهرهبرداری بیرویه انجام میدهند.
علی رحیمی روز سه شنبه در گفتوگو با ایرنا به شرایط بحرانی منابع آبی در این منطقه اشاره کرد و گفت: با وجود کاهش شدید بارشها در سال جاری و احتمال کوچ زودهنگام عشایر، تلاش ما بر این است که تقویم کوچ رعایت و با همکاری منابع طبیعی از ورود زود هنگام به مراتع جلوگیری شود.
وی با بیان اینکه وضعیت بارندگی نسبت به سال گذشته مناسب نبوده، هشدار داد: امسال در تامین آب مورد نیاز عشایر با مشکل جدی مواجه هستیم اما با برنامهریزی برای آبرسانی سیار در مسیر کوچ، تلاش داریم خدماترسانی عشایر بهموقع انجام شود.
رحیمی گفت: حدود ۲۵ هزار نفر عشایر از ایل بزرگ قشقایی در قالب بیش از پنج هزار و ۲۰۰ خانوار هرساله با ۶۰۰ هزار راس دام سبک به مراتع سمیرم کوچ و از ۴۵۵ هزار هکتار مرتع به مدت پنج ماه بهرهبرداری می کنند.
ربیس امور عشایر سمیرم با انتقاد از نادیده گرفتن نقش دامداران محلی در تخریب پوشش گیاهی منطقه اظهار کرد: یکی از دلایل اصلی آسیب به مراتع، ورود زودهنگام دامدارانی است که از بهمنماه در مراتع مستقر میشوند.
وی گفت: این افراد پیش از عشایر اقدام به چرا و برداشت گیاهان دارویی میکنند و بخش بزرگی از آسیب به منابع طبیعی ناشی از فعالیت آنهاست.
رحیمی افزود: اگر دامداران محلی کنترل شوند، عشایر هم ناچار به ورود زودهنگام نخواهند شد و ورود به موقع عشایر در اواخر اردیبهشت باعث میشود که گیاهان مرتعی به رشد کافی برسند و مصرف آنها توسط دام آسیبی به طبیعت وارد نمی کند.
وی تاکید کرد: ما به عشایر خدماتی برای کوچ زودتر ارائه نمیدهیم و اگر آنها طبق تقویم مشخص و تحت نظارت منابع طبیعی وارد مرز شهرستان شوند در همان نقطه آبرسانی سیار دریافت میکنند.
وی همچنین با اشاره به خدمات حمایتی برای عبور از خشکسالی تصریح کرد: علاوه بر آبرسانی، تامین علوفه، تیغزنی مسیرهای کوچ و تسهیلاتی در حوزه دامداری برای عشایر در نظر گرفته شده تا این جمعیت تولیدکننده با کمترین آسیب از شرایط سخت خشکسالی عبور کند.
رحیمی گفت: برخی افراد از استانهای همجوار نیز وارد مراتع سمیرم میشوند تا گیاهان دارویی و کمیاب را بدون مجوز برداشت کنند و لازم است همانطور که بر کوچ عشایر نظارت میشود، حضور و فعالیت دامداران محلی و غیرمجاز نیز بهطور جدی کنترل شود.
به گزارش ایرنا، شهرستان کوهستانی سمیرم در جنوب استان اصفهان قرار دارد و هر ساله میزبان کوچ بهاره چهار طایفه «دره شوری»،«عمله»، « فارسیمدان» و «شش بلوکی» از ایل بزرگ عشایر قشقایی است که فصل گرما را در مراتع سمیرم سپری کرده و در پاییز به مناطق قشلاقی بازمیگردند.