به گزارش ایرنا، قدمت این جشن چندهزار سال قبل خوانده شده هرچند می گویند استناد دقیقی در این زمینه در دست نیست اما تا به امروز بر جای مانده و گذشتگان در این دیار معتقد بودند که دامنه کوه شیوشگان در شرق قلعه کهن گواشیر(اردشیر) و قلعه دختر با سه هزار سال قدمت، مکانی مقدس است لذا در این مکان برای جشن تندرستون گردهم میآمدند و سلامتی، شادی و گشایش بخت را طلب میکردند.
بنا به برخی شواهد و استنادات ذکر شده، در کرمان ارتفاعاتی به نام تندرستان یا به لهجه کرمانی "تندرستون" وجود داشته که امروز بخشی از آن به پارک سنگی تبدیل شده است و اتاقی در بالای این بلندی وجود داشت که در آن بوی خوش جاری بود. گذشتگان بر این اعتقاد بودند که بوی خوش، درمانبخش بیماران است البته شیوههای دیگری نیز بود که آنها را انجام میدادند.
جشن تندرستون هر سال با حضور خانوادههای کرمانی با محوریت بزرگان در قسمت شرقی شهر کرمان برگزار میشود که با سفره انداختن، آش پختن، نذری دادن، نواختن سازهای موسیقی، چادر بریدن، آب چهل، شمع روشن کردن، دست افشانی و شادی کردن همراه است و امید می رود مدیریت برگزاری این آیین سنتی با محوریت نهادهای مسئول هدایت شود تا هرسال شاهد برگزاری بهتر آن و عایدی بیشتر ناشی از این گونه آیین های ملی باشیم.
محل برگزاری جشن تندرستون اکنون در پارک پدر و انتهای خیابان شهدا یا همان زریسف است.
کوه شیوشگان در شرق شهر کرمان واقع شده که قدمت ناحیه دستکند این کوه به ۱۲ هزار سال قبل تخمین زده شده و وجه تسمیه آن نیز به دلیل پیچیدن صدای باد در آن و تولید صدایی شبیه ناله و شیون بوده است.
در این فیلم پای صحبت استاد گلابزاده پژوهشگر تاریخ درباره جشن تندرستون، چرایی و فلسفه برگزاری آن و نیز ضرورت برگزاری هدفمند و مناسب این آیین نشسته ایم.