ضیا هاشمی: شاعران پیشگامان فرهنگ هستند

ضیا هاشمی: شاعران پیشگامان فرهنگ هستند

 تهران- ایرنا- معاون فرهنگی و اجتماعی معاون اول رئیس جمهور در اولین رویداد شعر لری به اهمیت فرهنگ‌سازی توسط هنرمندان اشاره کرد و گفت: اعران پیشگامان فرهنگ هستند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، ضیا هاشمی، معاون فرهنگی و اجتماعی معاون اول رئیس جمهور، دوشنبه شب ۱ اردیبهشت در اولین رویداد شعر لری، با نام «ایل احساس» که برای بزرگداشت فریدون داوری، شاعر کهکیلویه و بویراحمد در تالار علامه امینی دانشگاه تهران برگزار شد و با اشاره به ویژگی‌های این شاعر داوری گفت: بزرگ‌منشی ایشان و فرزند ارجمندشان نشان داد که این فرهنگ، نسلی به نسل دیگر منتقل شده و ادامه دارد.

وی ادامه داد: این بزرگداشت را به روح فریدون داوری، خاندان داوری، حسین پناهی و همه شاعران، فرهیختگان و پیشتازان فرهنگ، دانش و ادب این سرزمین تقدیم می‌کنیم.

وی با اشاره به این که مردم لرستان به فرهنگ خود افتخار می‌کنند، اظهار داشت: ما به شاعران‌مان، به اندیشمندان‌مان، و به این سرزمین، می‌بالیم.

هاشمی افزود: نادره رضایی معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز از فرزندان سرافراز زاگرس‌اند و مسئولیتی بزرگ بر عهده دارند؛ چرا که در منطقه‌ای چنین پُرمایه از نظر ادبیات و فرهنگ، حضور دارند.

وی با قدردانی از حضور مدیران فرهنگی در این مراسم گفت: وظیفه ماست که با افتخار در خدمت فرهنگ این مرز و بوم باشیم.

مشاور معاون اول رئیس جمهور اضافه کرد: این رویداد الهام‌گرفته از اندیشه‌های داوری است. در دل این برنامه، پیوندهای ایلی و عشیره‌ای، و نیز فاصله‌ای که جامعه مدرن با این پیوندها پیدا کرده، به چشم می‌آید؛ هجرانی که جامعه‌شناسان از آن به عنوان مسئله‌ای مهم در جوامع مدرن یاد می‌کنند اما همین هجران، زمینه‌ساز نوعی بازگشت به سرمایه‌های اجتماعی ما شده است؛ سرمایه‌های نمادینی چون عشق، محبت، همدلی و معنویت، زیرا ما باور داریم: زندگی بی‌عشق، زندگی نیست.

هاشمی گفت: ما فرهنگ می سازیم تا فرهنگ ما را بسازد و در فرهنگی که عشق، محبت و دوستی در آن کاشته شود، زندگی معنا پیدا می‌کند و شاعران، پیشگامان این فرهنگ‌اند. استادان، دانشمندان، هنرمندان و مدیران فرهنگی ما، در کنار این بزرگان، بنیان‌گذاران فرهنگی‌اند که به تدریج ساخته می‌شود و تعیّن و تشخص می‌یابد.

این استاد علوم اجتماعی در پایان گفت: بیایید قدر بدانیم پیشگامان فرهنگ را؛ آن‌ها که تنهایی‌ها و رنج‌های ما را به زبان آوردند، ما را هشدار دادند، و چراغی برای راه فردا شدند.

غزل داوری: شعر پدرم جغرافیای سرزمین لرها بود

در بخش دیگری از مراسم، غزل داوری، فرزند فریدون داوری با اشاره به خانواده‌ اهل هنر خود گفت: پدرم، همچون بارانی نرم، در شعر جاری بود. او تمام عمرش را وقف حفظ و پاسداشت فرهنگ خود کرد، گویی رسالتش در این جهان چیزی جز این نبود. در تمامی اشعارش کوشید آداب و رسوم، واژگان اصیل و کهن، پوشش‌ها و نغمه‌های لری را زنده نگاه دارد.

وی افزود: پدرم، شیفته شهامت و فداکاری بود. معلمی قدردان، که خون شاگردان و همکلاسانش را ـ که در دفاع مقدس جان باختند ـ ارج می‌نهاد. عاشقانه از شهدا یاد می‌کرد.

داوری ادامه داد: ما از دیار زاگرس آمده‌ایم؛ شعر پدرم را می‌توان جغرافیای کاملی از سرزمین لرها دانست، از بلندای کوه دنا و زردکوه گرفته تا فلک‌الافلاک و خرم‌آباد؛ از دنای سر به فلک کشیده و زردکوهِ زرپرور. ما مردمانی هستیم با فرهنگی کهن و غنی؛ آشنا با مردانگی و افتخار به آن.

وی افزود: پدرم، با تسلطی که بر وزن‌ها و واژگان اصیل زبان لری داشت، توانست شعر یاری را در قالب‌هایی چون قصیده، دوبیتی، رباعی، غزل و حتی شعر نو گسترش دهد؛ شعری که در پیوند عناصر مشترک، میان جدایی و بی‌نهایت، معنا می‌گرفت.

داوری با بیان این که محتوای اشعار پدرش بر پیوندهای انسانی در فرهنگ ایران استوار بود، اظهار داشت: ذوق عارفانه‌او از دلبستگی به شخصیت‌هایی چون منصور حلاج، شمس و مولانا سرچشمه می‌گرفت. عرفانی که درآمیخته با شعر لری، در آثارش جلوه‌گر شد. اما زندگی‌اش، چون اشعارش، آسان نبود. در دهه‌ی هشتاد به سرطان مبتلا شد و ارتباطش با جهان بیرون، به یک پنجره محدود گشت:

وی ادامه داد: پدرم با گردآوری مقام‌های کهن موسیقی محلی، و بازسازی و بازآفرینی آن‌ها، برای زنده نگه داشتن این میراث تلاش کرد. مقام‌هایی که ریشه در آواها و نغمه‌های شبانی و برزیگری داشتند. او معتقد بود که موسیقی، نخستین بازتاب انسان است؛ برآمده از نغمه‌هایی که در کار و زندگی، به آوای عشق بدل شدند.

داوری گفت: تمام این‌ها، بیانگر احساسی است پویا، و من تنها حامل بار این احساسم که بگویم: بی‌حضورت، پدر، شاه‌بیتی بی‌قافیه‌ام.

در بخش دیگری از مراسم، شاعران به زبان لری شعر خواندند و خوانندگان آوازهای لری سر دادند.

اولین رویداد ملی شعر لری «ایل احساس» گرامی‌داشت زنده‌یاد فریدون داوری چهره ماندگار شعر لری در تهران برگزار شد.

این مراسم با حضور معاون اجتماعی معاون اول رئیس جمهور، معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، مدیران کشوری و مدیران استانی و برخی از چهره‌ها و شخصت‌های سیاسی، فرهنگی و هنری استان کهکیلویه و بویراحمد در سالن علامه امینی دانشگاه تهران برگزار شد.

 

 منبع خبر