جعفر حبیبی اصل روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اهمیت رعایت اصول فنی در برداشت گندم اظهار کرد: با اجرای این توصیهها میتوان ضایعات برداشت را به کمتر از نصف کاهش داد که معادل افزایش قابلتوجه درآمد کشاورزان و صرفهجویی ارزی برای کشور خواهد بود.
وی با تاکید بر ضرورت تنظیمات دقیق کمباین افزود: سرعت پیشروی کمباین در مزارع با تراکم معمولی باید ۲.۵ کیلومتر بر ساعت و در مزارع کمپشت حداکثر پنج کیلومتر بر ساعت باشد.
حبیبی اصل ادامه داد: همچنین تنظیم ارتفاع برش ۱۵ تا ۲۰ سانتیمتر زیر پایینترین سنبله و تنظیم دور چرخفلک در مزارع پُربار به ۵۵ دور در دقیقه و در مزارع کمبار به ۲۱ دور در دقیقه از ریزش محصول جلوگیری میکند.
این عضو هیات علمی درباره زمانبندی مناسب برداشت تصریح کرد: بهترین زمان برداشت هنگامی است که رطوبت دانه بین ۱۲ تا ۱۴ درصد باشد. برداشت زودتر باعث کاهش کیفیت و برداشت دیرتر موجب افزایش ریزش و شکستگی دانهها میشود.
حبیبی اصل به راهکارهای ویژه برداشت محصول خوابیده اشاره کرد و گفت: در این شرایط باید از اپراتور مجرب استفاده شود، ارتفاع پلتفرم کاهش یابد، انگشتیهای بلندکننده نصب شوند و برداشت در جهت خواب محصول انجام گیرد و همچنین افزایش سرعت چرخفلک نسبت به سرعت پیشروی در این شرایط ضروری است.
عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات خوزستان روشهای دقیق اندازهگیری تلفات را تشریح و خاطرنشان کرد: با استفاده از کادر فلزی برای نمونهبرداری تصادفی و انجام سه تکرار اندازهگیری میتوان درصد دقیق تلفات طبیعی، تلفات جلو کمباین (سکوی برش) و تلفات عقب کمباین (واحد جداسازی) را محاسبه و راهکارهای اصلاحی را اجرا کرد.
وی توصیه کرد: قبل از شروع فصل برداشت، کمباین را به طور کامل سرویس کنند و از مدلهای مناسب با شرایط مزرعه استفاده شود، در ساعات مناسب روز (۱۰ صبح به بعد در اوایل فصل و صبح زود در اواخر فصل) عملیات برداشت را انجام دهند و به طور مداوم تلفات را پایش و تنظیمات را اصلاح کنند.
به گزارش ایرنا در سال زراعی گذشته، ۵۳۵ هزار هکتار از مزارع آبی و ۲۱۹ هزار هکتار از مزارع دیم استان خوزستان به کشت گندم به عنوان یک محصول استراتژیک اختصاص یافت.
استان خوزستان سال گذشته رکورددار خرید تضمینی گندم در کشور شد.
سالانه حدود ۱۷/۸ میلیون انواع محصولات زراعی و باغی در خوزستان تولید میشود.