آب‌گیریِ بدون محدودیت سد گلورد آغاز شد

آب‌گیریِ بدون محدودیت سد گلورد آغاز شد

 ساری- ایرنا- سال ۱۳۹۶ که امکان آبگیری سد گلورد فراهم شد، به دلیل نیاز به ساخت راه دسترسی جایگزین برای ساکنان روستاهای بالادست این سد فقط امکان آبگیری حدود ۲۰ درصدی وجود داشت و به همین سبب از آن زمان تا کنون امکان بهره‌مندی از سد گلورد محدود بود، اما به گفته مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای مازندران با تکمیل سازه پل زیرقوسی سد گلورد امسال محدودیتی در آبگیری این سد وجود ندارد.

به گزارش ایرنا، آبگیری کامل سد گلورد یکی از مهم‌ترین اتفاق‌ها برای کشاورزان شرق مازندران است و می‌تواند تنش آبی در شرق مازندران به ویژه در بخش کشاورزی به طور چشمگیری کاهش دهد.

سد گلورد با حجم مخزن ۱۱۵ میلیون متر مکعب، پس از سد شهید رجایی ساری و سد البرز سوادکوه شمالی سومین سد بزرگ مازندران به شمار می‌آید و اهمیت بسیار زیادی در زمینه مهار آب‌های سطحی شرق استان دارد. با اسخت این سد میانگین مهار آب‌های سطحی مازندران ۲ درصد افزایش می‌یابد و با توجه به ایجاد شبکه آبیاری و زهکشی گلورد در پایین‌دست سد، هزاران هکتار از کشتزارهای منطقه زیر پوشش قرار می‌گیرند.

اما دریچه‌های این سد از سال ۱۳۹۶ که ساخت بدنه و تاسیسات سد کامل شد تا کنون به دلیل فراهم نبودن امکان آبگیری کامل، برای رهاسازی آب به طور مستمر باز می‌شدند تا بیش از ۲۰ میلیون متر مکعب آب پشت سد ذخیره نشود. دلیل این تصمیم هم زیر آب رفتن راه روستاهای بالادست سد گلورد بود. موضوعی که برای حل آن قرار شد راه دسترسی جایگزین در منطقه بالاتر از تراز آب دریاچه ساخته شود و مهم‌ترین بخش این راه دسترسی نیز، ساخت یک پل فلزی زیرقوسی بزرگ به طول ۲۸۱ متر و ارتفاع ۱۰۰ بود.

اکنون عملیات سازه‌ای این پل بزرگ و منحصربه‌فرد که بزرگترین پل شمال کشور و چهارمین نمونه از پل‌های زیرقوسی فلزی در ایران به شمار می‌آید به مراحل پایانی رسیده و قرار است به زودی این سازه فلزی و جاده‌های ۲ سمت آن زیر بار ترافیک بروند.

آب‌گیریِ بدون محدودیت سد گلورد آغاز شد

به گفته مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای مازندران با توجه به تکمیل عملیات سازه‌ای پل زیرقوسی سد گلورد، آبگیری بدون محدودیت سد گلورد آغاز شده و امسال برای نخستین بار این سد بیشتر از ۲۰ درصد آبگیری خواهد داشت تا کشاورزان بیشتری در مناطق پایین‌دست از آب ذخیره شده نکارود پشت این سد بهره‌مند شوند.

حیدر داوودیان روز چهارشنبه در جلسه شورای فنی استان اظهار کرد: با توجه به این‌که عملیات اجرایی پل بزرگ زیرقوسی سد گلورد رو به پایان است و امکان تردد خودروها از مسیر جدید به زودی فراهم می‌شود، امسال محدودیتی در آبگیری سد گلورد نداریم و در فصل کشاورزی پیش رو کشاورزان بیشتری از آب ذخیره شده پشت این سد بهره‌مند می‌شوند.

وی با بیان این‌که کنترل سیلاب، تامین آب آشامیدنی و فراهم کردن آب کشاورزی سه هدف مهم و اصلی ساخت سد گلورد هستند، افزود: با ساخت این سد برای حقابه‌بران پایین‌دست که از گذشته تا کنون از این آب بهره می‌بردند شبکه آبیاری و زهکشی مدرنی ایجاد شد که میزان بهره‌وری آب را افزایش می‌دهد و نزدیک به ۲۵ هزار هکتار از کشتزارهای شرق مازندران را زیر پوشش دارد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای مازندران خاطرنشان کرد: در سال‌های اخیر با آبگیری حداکثر یک‌چهارم حجم مخزن سد گلورد و توزیع آب به‌هنگام و پر کردن آب‌بندان‌ها با تنظیم‌ و توزیع آب پشت سد گلورد، رضایت بسیار بالایی در کشاورزان منطقه ایجاد شد و امیدواریم که امسال این رضایتمندی افزایش یابد.

آب‌گیریِ بدون محدودیت سد گلورد آغاز شد

داوودیان خاطرنشان کرد: با توجه به این‌که پل بالادست در حال بهره‌برداری است آبگیری کامل سد نیز آغاز شده و آب در حال بالا آمدن است. به همین دلیل پیش از افتتاح پل با توجه به زیر آب رفتن جاده فعلی روستاهای بالادست، باید ترافیک را به روی پل هدایت کنیم تا آبگیری سد ادامه داشته باشد و آب مورد نیاز کشاورزی را تامین کنیم.

وی با بیان این‌که سد گلورد حدود ۲۵ هزار هکتار از کشتزارهای شرق مازندران را زیر پوشش قرار می‌دهد، اظهار کرد: بخش زیادی از شبکه آبیاری و زهکشی گلورد به بهره‌برداری رسیده و با آبگیری سد در سال جاری دست‌کم ۱۸ هزار هکتار از کشتزارهای شرق مازندران از این شبکه بهره‌مند می‌شوند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای مازندران خاطرنشان کرد: در حالی که میانگین کشوری مهار آب سطحی بیش از ۵۰ درصد است، این رقم برای مازندران با همه آب‌بندان‌ها و ۱۱ سدی که داریم نهایتا ۲۰ درصد است. اما برنامه‌ریزی آب منطقه‌ای این است که در یک افق ۱۰ ساله با ساخت سازه‌های مورد نیاز به ویژه سد هراز که با ظرفیت تنظیم ۶۵۰ میلیون متر مکعب میانگین مهار آب‌های سطحی استان را ۱۴ درصد افزایش می‌دهد، میانگین مهار آب‌های سطحی را به ۴۷ درصد برسانیم.

داوودیان تصریح کرد: با ساخت سد هراز که ۶۵۰ میلیون متر مکعب ظرفیت تنظیم دارد میانگین مهار آب‌های سطحی ما ۱۴ درصد افزایش می‌یابد. سد زارم‌رود آغاز به کار کردیم و سد سجادرود هم قرار است ساخت شود که میانگین مهار مهار را به ۴۷ می‌رساند.

به گزارش ایرنا، ساخت سد گلورد سال ۱۳۸۸ آغاز شد و سال ۱۳۹۶ عملیات اجرایی بدنه و تاسیسات سد پایان یافت. اما به دلیل زیر آب رفتن راه ارتباطی ساکنان حدود ۶۰ روستای بالادست این سد در صورت آبگیری کامل، آبگیری موقت و ۲۰ درصدی آن تا زمان ساخت جاده جایگزین در دستور کار قرار گرفت.

سد گلورد علاوه بر رفع کمبود آب ۲۵ هزار هکتار اراضی کشاورزی شرق مازندران، برای تأمین آب آشامیدنی مردم پایین‌دست نیز اثرگذار است. این سد در کنترل سیلاب و کاهش خسارات ناشی از سیل هم نقش موثری دارد. ضمن این‌که به خاطر واقع شدن در منطقه بالادست و جنگلی شهرستان نکا، ظرفیت گردشگری بالایی دارد. قرار است علاوه بر تعریف منطقه گردشگری در حاشیه سد و پل فلزی زیرقوسی، ساخت نیروگاه برق‌آبی هم از سوی بخش خصوصی در دستور کار قرار گیرد.

 

 منبع خبر