سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و اتفاقات کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
آب یا خون؛ درسهای "بوتو زرداری" برای طالبان و حقآبه هیرمند
بلاول بوتو زرداری، وزیر خارجه اسبق پاکستان و فرزند بینظیر بوتو، نخست وزیر فقید این کشور، پس از تشدید تنش بین اسلامآباد و دهلینو در پی حمله به گروهی از گردشگران هندی، به این کشور درباره تعلیق توافق آبی بین دو کشور هشدار تندی داد.
او اعلام کرد که پاکستان هیچگونه مداخلهای در حقوقش بر سر رودخانه سند را تاب نخواهد آورد. وی رودخانه سند را شریان حیاتی پاکستان و مردم این کشور خواند و اظهار کرد: میخواهم به هند بگویم که سند متعلق به ماست و خواهد بود؛ بنابراین یا آب رودخانه ما در آن جریان پیدا خواهد یا خون آنها!
بوتو زرداری همچنین دولت هندوستان را به شکستن یکجانبه معاهده آبی متهم کرد و با رد اقدام این کشور، آن را غیر قانونی و غیر قابل پذیرش خواند و افزود: نمیتوانید معاهده آبی سند را با یک حرکت، بشکنید.
وی با اشاره به قدرت و اتحاد نیروهای مسلح و مردم پاکستان، اضافه کرد: مردم پاکستان شجاع هستند. ما مبارزه خواهیم کرد. نیروهای ما آمادهاند تا به هر حملهای پاسخ دهند.
بوتو زرداری بهرغم اختلاف سیاسی با شهباز شریف، نخست وزیر پاکستان اما گفت: زمانی که پای حقوق آبی ما به میان بیاید، به عنوان یک ملت، متحد هستیم.
به گزارش مشرق، وی نارندرا مودی، نخست وزیر هند را به استفاده از حمله تروریستی برای منحرف کردن اذهان از ناکامیهای داخلی متهم کرد و گفت: مودی اتهامات غلطی وارد کرده است و از این (حمله) برای تعلیق معاهده و گمراه کردن مردمش استفاده میکند.
وزیر خارجه اسبق پاکستان که هماکنون رهبر حزب خلق پاکستان است، با اشاره به اینکه این حزب و مردم منطقه سند، از دیرباز برابر طرحهای سدسازی هندوستان مقاومت کردهاند، تأکید کرد: اجازه نخواهیم داد که طرحهای هند موفق شود. [1]
*اگرچه باید دانست قرار نیست جنگ یا رخداد خاصی بین هندوستان و پاکستان صورت پذیرد و تنشهای همیشگی این دو کشور در مرزهایشان طبق معمول به سردی خواهد گرایید لکن صحبتهای آقای بوتو زرداری از دو حیث برای سیاسیون ما و نیز برای کشور دوست و برادر افغانستان حاوی درس و عبرت است.
درس برای سیاسیون داخلی که ببینند و بدانند رهبر یک حزب منتقد یا مخالف دولت چطور در هنگامه بحران اما از دولت قانونی کشور حمایت میکند، منافع ملی را تشخیص میدهد و در یک صف واحد با ادبیاتی بدیع و بازدارنده دشمن را منکوب میکند.
و عبرت بیشتر برای کشور دوست و برادر افغانستان و هیئت حاکمه طالبان که ببینند ایران اسلامی در مسئله "آب" تا چه حد نجابت به خرج داده است؟
این در حالی است که قدرت و اقتدار نظام جمهوری اسلامی ایران هرگز قابل مقایسه با کشوری مثل پاکستان نیست. لکن انتظار آن است که برادران افغانی ما در مسئله حقآبه هیرمند همانند ایران اسلامی در سمت نجابت و عقلانیت قرار گیرند و تنشی که چند سال است موجب دلمشغولی ایران شده است را رفع کنند.
حق یک کشور در برخورداری از منابع طبیعی و آب؛ هرگز قابل ممانعت یا سوء استفاده نیست.
***
روایتی از دوگانه دولت روحانی برای دیپلماسی و میدان
محمدجواد لاریجانی، دیپلمات برجسته ایرانی و از معاریف جریان انقلابی به تازگی طی سخنانی پیرامون مذاکرات ایران و آمریکا گفته است: اینکه ما فکر کنیم مذاکره با آمریکا همه چیز را گل و بلبل میکند؛ این [تفکر] بزرگترین اشتباه است؛ چه در داخل و چه در صحنه بینالمللی.
به گزارش خبرآنلاین، او همچنین تصریح میکند: دوگانه دیپلماسی و میدان، یک دوگانه کاملاً غلط است؛ این دوگانه در زمان جناب آقای دکتر روحانی مطرح شد؛ به این معنا که مثلاً وقتی ما مذاکرات برجام را درباره هستهای داریم، شما دیگر از قدس و فلسطین و مسائل موشکی و... صرفنظر کنید! دوگانه این است؛ و اِلّا اصلاً دیپلماسی در واقع در خدمت مقاصد امنیتی، نظامی، دفاعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی کشور است. ثانیاً خودش یک سبدی است که ثمرۀ توانمندیهای کشور در آن قرار میگیرد، بنابراین دوگانهای وجود ندارد؛ این دوگانه اساساً غلط است.[2]
*"جهاد تبیین" در قبال مذاکرات ایران و آمریکا؛ اقدامیست ضروری که میتواند پیوست مذاکرات در حیط افکار عمومی را به خوبی و اتقان شکل دهد و از ایجاد محاسبه غلط در ذهن مردم و مسئولان جلوگیری کند.
در واقع پر بیراه نیست اگر بگوییم شکل دادن به پیوست مذاکرات در عقبه آن از اصل مذاکره نیز مهمتر است.
بصیرت نافذ خواص، نگاه اصولی به مسئله و تقیّد به منافع و مصالح ملی از لوازم تبیینگری در جبهه پشتیبانان مذاکرات اصولی است.
***
در حاشیه گرانی گوشت قرمز و کمبود گوشت دولتی
خیالت راحت شد آقای نماینده؟!
بر اساس آمار اخیر شهرداری تهران، هر هفته فقط ٢ یا ٣ بسته گوشت یارانهای به هر میدان میوهوترهبار میرسد.
به گزارش مشرق، مهدی بختیاریزاده، مدیرعامل سازمان میادین میوه و ترهبار شهر تهران در این باره میگوید: توزیع گوشت دولتی تقریباً متوقف شده است.
بر اساس این گزارش، دولت ٢ سالی است که گوشت یارانهای را با قیمت ٣٠٠ هزار تومان در میادین میوه و ترهبار شهرداری و برخی از فروشگاههای زنجیرهای توزیع میکرد اما از اسفند پارسال میزان توزیع گوشت از ١٠٠ تن به ۵ تن رسید.
مدیرعامل ترهبار با بیان اینکه مردم درخواست گوشت یارانهای دارند، میگوید که اگر دولت به ما مجوز دهد خودمان گوشت را وارد و با قیمت ٣٠٠ هزار تومان میفروشیم.
گزارشهای میدانی دیگر نیز تأکید میکنند که دسترسی مردم به گوشت ارزان دولتی محدود شده است.[3]
*این ولنگاری مدیریتی و این رخداد سوء هرچه سریعتر باید رفع شود و دولت و مجلس نباید بهگونهای عمل کنند که مردم چارهای جز تهیه گوشت گران نداشته باشند!
جدای از مبحث "نظارت دولت بر بازار" که نبود آن علتالعلل اصلی در گرانی قیمت گوشت است لکن کمبود اخیر و کم شدن عرضه گوشت ارزان دولتی را باید در مواضع چندی قبل مسئولان جستجو کرد.
اوایل بهمن ماه سال گذشته بود که مشرق گزارشی انتقادی را پیرامون اظهارات یک عضو کمیسیون کشاورزی مجلس درباره مخالفت با واردات گوشت منتشر کرد.[4]
طبق این گزارش انتقادی؛ حامد یزدیان (نماینده مجلس) در اظهاراتی گفته بود: کمیسیون مخالف جدی واردات گوشت است و در ماههای اخیر مکاتباتی در این زمینه با وزارت جهاد کشاورزی داشته است، اکنون چند ده هزار گوساله آماده کشتار در کشور وجود دارد اما متاسفانه دولت از خرید آنها حمایت نکرده و به واردات ارز تخصیص داده و این یکی از سیاستهای اشتباه وزارت کشاورزی بوده که ارز را صرف حمایت از تولید داخل نکرده است.
مشرق در آن گزارش انتقادی تأکید کرده بود:
"همه ما باید متوجه ضرورت حمایت از تولید داخل و اهمیت آن باشیم. لکن مقدسترین امر در این زمینه معیشت مردم و اقتصاد قیمتهاست. و مابقی قضایا فرع ماجراست. وقتی معیشت مردم در خطر قرار میگیرد؛ ولو به قیمت واردات نیز باید از این معیشت مقدس حراست کرد و هر سیاستی که این تقدس را تهدید کند پذیرفته نیست.
دقت شود که مردم بیگناه ایران با خارج شدن گوشت گوسفند از کلان سفرههایشان و بسنده کردن به گوشت سفید و گوشت گوساله؛ سهم خود را در مشکلات اقتصادی پرداختهاند و دولت و دامداران محترم هم باید در این کاهش سود سهمی داشته باشند وگرنه عدالت برقرار نمیشود."
هرچه هست به نظر میرسد در قبال کمبود گوشت ارزان برای مردم؛ اکنون نه تنها دولت که مجلس نیز مقصر است و نمایندگان دلسوز و بویژه ریاست مجلس که همت اصلی خود را بر کاهش مشکلات اقتصادی مردم قرار دادهاند؛ باید هرچه سریعتر برای این بیتدبیری و نبود نظارت فکری بکنند تا اثر اقدامات خوب آنها -مثل کالابرگ- زائل نشود.
***
1_ mshrgh.ir/1709534
2_ khabaronline.ir/xntWD
3_ mshrgh.ir/1708978
4_ mshrgh.ir/1685046