خودکشی فوتبال ملی عربستان با صعود مقتدرانه تیم های باشگاهی!/ قلع و قمع غرب و شرق آسیا با معجزه پول!

خودکشی فوتبال ملی عربستان با صعود مقتدرانه تیم های باشگاهی!/ قلع و قمع غرب و شرق آسیا با معجزه پول!

 آیا حضور ۳ تیم از عربستان در جمع تیم‌های راه یافته به نیمه نهایی لیگ نخبگان نشانه آینده نگری مسئولان فوتبالش است یا بی تفاوتی به آینده؟!

سرویس ورزش مشرق - نگاهی به نیمه نهایی لیگ نخبگان آسیا و حضور ۴ تیم در این مرحله که سه تیم از آنها عربستانی هستند برداشت های مختلفی را پیش روی اهالی فوتبال این قاره قرار می‌دهد.

با نگاهی به مرحله گروهی لیگ نخبگان آسیا در غرب این قاره به خاطر می‌آوریم که سه تیم الهلال، النصر و الاهلی عربستان از همان هفته‌های نخست خود را از سایر رقبای حاضر در گروه شان جدا کرده و تا آخرین روز به عنوان سه صدرنشین اصلی در بالای جدول مرحله گروهی بالا رفتند.

ادعای کارشناسان فوتبال ایران

در آن برهه بسیاری اعم از کارشناسان فوتبالی کشورمان اعتقاد بر ضعیف شدن فوتبال باشگاهی در کشورهایی همچون ایران، ازبکستان، قطر و امارات داشتند و بر این باور بودند که این کشورها توانایی رقابت با فوتبال باشگاهی عربستان را ندارند که البته حالا و با صعود این سه تیم به مراحل حذفی مشخص شد این ضعف ناشی از پایین آمدن توان فوتبال باشگاهی در غرب آسیا نبوده و حتی نمایندگان ژاپن و کره هم نتوانستند چنین حضوری داشته باشند و تیم های عربستانی با تکیه بر بازیکنان خارجی خوب و البته میزبانی مرحله نهایی مقتدرانه به نیمه نهایی رسیدند.

کاوازاکی ژاپن خوش سانسی آورد

در جدول شرق آسیا گرچه سه تیم «یوکوهاما، کاوازاکی و ویسل کوبه» به عنوان تیم‌های اول تا سوم هر سه از ژاپن به مرحله حذفی راه یافتند اما در نهایت در دور یک چهارم نهایی تیم‌های الهلال، الاهلی و النصر به همراه کاوازاکی تنها تیم‌هایی بودند که به نیمه نهایی صعود کردند. ضمن اینکه کاوازاکی هم در دیدار با السد قطر توانست به سختی با برد ۲-۳ راهی نیمه نهایی شود. چه بسا اگر این تیم هم به نماینده های عربستانی می خورد همان هم حذف می شد.

نه غرب حریف باشگاه های سعودی شد نه غرب

حذف تیم‌های گوانگ‌ژو چین، بوریرام تایلند و یوکوهامای ژاپن در یک چهارم نهایی نیز واقعیت‌های زیادی را در بحث فوتبال باشگاهی آسیا مشخص می‌کند. صرف هزینه‌های هنگفت طی سال‌های اخیر در فوتبال عربستان موجب شد تا این کشور و تیم‌های باشگاهی‌اش مقتدرانه تیم‌های غرب و شرق آسیا را قلع و قمع کنند و به فینال نزدیک شوند.

فوتبال «هم» وسیله ای برای دیده شدن

حضور ستاره‌های بزرگ فوتبال جهان در لیگ عربستان که سرشناس‌ترین آنها کریستیانو رونالدو است به خودی خود نشان می‌دهد اهداف مسئولان فوتبال این کشور چیست. خودنمایی و دیده شدن در جهان از طریق فوتبال تنها روش سعودی ها ظرف این یکی دو سال نبوده بلکه برپایی فستیوال سینمایی، کنسرت خواننده مطرح پاپ، راک و متال در خاک عربستان و مواردی از این دست همه و همه گواه این است که عربستانی ها از هر طریق دنبال دیده شدن هستند.

نگاه متفاوت ژاپن به فوتبال

پیرو همین دیده شدن به نظر می‌رسد مسئولان فوتبال عربستان تا حد زیادی قید فوتبال ملی را هم زده‌اند. چرا که تیم عربستان به عنوان میزبان جام جهانی ۲۰۳۴ هنوز نتوانسته صعودش به جام جهانی ۲۰۲۶ آمریکا را قطعی کند. این در حالیست که کشور ژاپن با کسب ۲۰ امتیاز در گروه C مجوز حضور در جام جهانی را دریافت کرد. کشوری که همگان معتقدند در رده ملی به طور کامل از آسیا جدا شده و فراتر از این قاره حرکت می‌کند.

شانس کم صعود عربستان به جام جهانی ۲۰۲۶

این در حالیست که در جدول گروه C که تیم‌های ژاپن و عربستان در آن حضور دارند تیم سعودی با کسب تنها ۱۰ امتیاز از ۸ مسابقه در رده سوم پشت سر استرالیا ۱۳ امتیازی قرار گرفته و در فاصله دو هفته تا پایان مرحله آخر انتخابی جام جهانی شانس چندانی برای صعود مستقیم ندارد و تنها امیدوار است تا با قرار گرفتن در همین رده به مرحله پلی آف برود تا یکی از هشت و نیم سهمیه قاره آسیا در جام جهانی ۲۰۲۶ باشد.

مرگ فوتبال بومی در عربستان

اما گروهی از کارشناسان بر این اعتقادند هر چقدر امروز فوتبال باشگاهی عربستان قوی شده و تیم ملی اش در موضع ضعف قرار گرفته اما هیجان و انگیزه به وجود آمده در جمع نوجوانان و جوانان فوتبال دوست عربستانی این بستر را برای سال‌های آینده فوتبال این کشور فراهم کرده تا گروه قابل توجهی از کودکان عربستانی با پرداختن به این ورزش، آینده فوتبال کشورشان را تامین و تضمین کنند. هرچند که با نگاهی به پیشنهادات باشگاه‌های عربستانی برای به خدمت‌گیری ستاره‌های روز فوتبال دنیا اعم از وینیسیوس، رافینیا، ژائو فیلیکس و اوسیمن و... این واقعیت را پیش روی مخاطبان لیگ فوتبال عربستان قرار می‌دهد که این روند متوقف نخواهد شد.

تا چند سال پیش فوتبالیست های بازنشسته شده در اروپا برای دوران آخر بازی شان راهی خاورمیانه می شدند ولی امروز ستاره های جوان فوتبال دنیا هم وسوسه شده اند تا به عربستان بروند. حضور ستاره‌هایی از جمله «جان دوران» ملی پوش ۲۱ ساله کلمبیایی گواه این ادعاست. همچنین مشخص می کند با این رویه در آینده نزدیک جا برای حضور بازیکنان بومی کشور عربستان در تیم ‌های باشگاهی این کشور از این هم تنگ‌تر می‌شود.

 

 منبع خبر