سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل با نام «ویژههای مشرق» شما را در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم.
در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید.
*********
پایان نخستین دور مذاکرات غیرمستقیم در مسقط، کمتر کسی گمان میکرد که ایستگاه بعدی، رم، شهری به دور از مناقشات سیاسی و آرام باشد؛ شهری با معماری تاریخی و هوایی مطبوع که حالا در میانه بهار، میزبان دیپلماسیای پیچیده با ملاحظات جدی راهبردی شده است.
مذاکره با آمریکا سوژه شماره یک در رسانههای اصلاحطلب است، روزنامه اعتماد به نقل از عباس آخوندی خواستار سازش با آمریکا شده و نوشته است:
تا اینجا خبرهای دریافتی از رم مثبت است و گویا جلسات کارشناسی قرار است به زودی تشکیل شود. نفس تشکیل جلسات کارشناسی علامت مثبتی است. البته من نکتهای را بلافاصله پس از نامهنگاری ترامپ به رهبری نوشتم مبنی بر اینکه لحظه تاریخی توافق فرا رسیده است. البته هنوز زود است که قضاوت نهایی کرد ولی از جهت تاریخی برخی اتفاقات بزرگ گویی زمانشان فرا میرسد. تا این لحظه من بر این باورم که لحظه سازش ایران و امریکا فرا رسیده است، لذا همچنانکه پیش از این برآورد میکردم، مذاکرات با سرعتی بسیار تندتر از آنچه همه تصور میکنند به پیش میرود و شاهد اتفاقاتی خواهیم بود که پیشبینی نمیکردیم.
در بخش دیگری از یادداشت وزیر روحانی آمده است:
بخشی از آن نیز به فرآیند تصمیمسازی و تصمیمگیری در امریکا باز میگردد. آنان وقتی درباره موضوعی به نتیجه میرسند در مذاکره خیلی روان هستند. من این بحث را در مذاکره با بویینگ تجربه کردم. ایران نیز به آینده دیگری فکر میکند. ایران باید در کوتاهترین زمان تصمیمهای بزرگ بگیرد. اجازه دهید فعلا خوشبین باشیم.
روحانی و یارانش با تأکیدی تام و به همان سر و شکلی که خودشان میپسندند خواهان سازش با آمریکا هستند تا شاید مواهبی به دست آید، البته آنها یادشان رفته که در صبح فردای امضای توافق نه تنها هیچ دستاوردی شامل حال معیشت مردم نشد بلکه تحریمهای بیشتری هم گریبان ایران را گرفت!
عباس آخوندی قبل از نوشتن نامه در ابتدا کارنامه سراسر وحشت خود را نگرسته و بعد تز سازش را صادر کند!
روزنامه هممیهن نیز در سرمقاله خود خواهان مذاکره مستقیم با آمریکا شده و مینویسد:
نکته مهمی که ممکن است در همین هفته رخ دهد، اقدام به مذاکرات مستقیم است. به این دلیل که با ورود به مرحله کارشناسی ادامه گفتوگو بهصورت غیرمستقیم نه مفید و ممکن و نه منطقی است. مفید نیست؛ چون جزئیات موضوعات کارشناسی قابل انتقال دقیق از طریق واسطه نیست و زمان زیادی را تلف میکند و کاری خستهکننده خواهد بود. پیشتر هم همین فرآیند پس از گفتوگوهای غیرمستقیم انجام و در نهایت تبدیل به مستقیم شد. منطقی هم نیست؛ چون هنگامی که به مرحله کارشناسی میرسیم یعنی در مورد کلیات توافق اجمالی کردهایم و این حالت، منع ناشی از نبود اعتماد برای گفتوگوی مستقیم را برمیدارد.
اجرای مذاکره مستقیم که مورد ادعای روزنامه هممیهن قرار گرفته ادعایی واهی و خلاف واقع است و در هیچ کدام از دو دور مذاکرات در مسقط و رم شکل نگرفته، البته به نظر نویسنده بدون این نام این متن بیشتر از آرزوهای خود گفته تا واقعیتهای حاکم بر میز مذاکرات!
روزنامه شرق نیز معترض روایت مذاکرات بوده و نوشته است:
همچنان اطلاعاتی از جزئیات مذاکرات منتشر نشده، هرچند دور اول مذاکرات که هفته گذشته در عمان برگزار شد، بر تعیین لحن و قالب مذاکرات متمرکز بود؛ اما حالا مقامات آمریکایی گفتهاند هدف آنها در دور دوم، تدوین یک چارچوب برای نحوه پیشبرد مذاکرات است. حتی والاستریت ژورنال، در گزارشی مدعی شد که این دور از مذاکرات معطوف به طراحی جدول زمانبندی و چارچوب توافق احتمالی است.
سه موضوع اصلی مذاکره عبارتاند از: «۱. درصد غنیسازی اورانیوم، ۲. سطح و گستره نظارتها، ۳. میزان و نوع ذخایر هستهای» که هر سه مسئله دارای ابعاد فنی هستند و نیاز به بررسی کارشناسی دارند، بنابراین گزاره این رسانه بهعنوان اهم موضوعات روی میز دیروز خیلی هم قابل اتکا نیست.