به گزارش همشهری آنلاین، نشستهای متعدد نقد و بررسی کتاب این روزها همزمان با برگزاری سی و ششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در مصلی تهران در حال برگزاری است و در این میان، غرفه انتشارات همشهری با تدارک ویژهبرنامههای متنوعی با موضوع کتاب و کتابخوانی به استقبال این رویداد بزرگ فرهنگی رفته است. یکی از این فعالیتها، برنامه تلویزیونی«کتاببین» با اجرای امیرحسین طهماسبی است که هر روز از ساعت 17 در محل غرفه انتشارات همشهری میزبان علاقهمندان به کتاب و کتابخوانی است. یکی از این نشستها به کتاب«موسیو کمال» نوشته بهزاد دانشگر اختصاص داشت که با حضور نویسنده و همچنین حمید بابایی، منتقد ادبی و کارشناس کتاب برگزار شد.
- از تولد در اروپا تا شهادت در دفاع مقدس
کتاب «موسیو کمال» داستان زندگی ژروم ایمانوئل، تنها شهید اروپایی دفاع مقدس است. او متولد 9 آوریل سال 1964 در فرانسه؛ پدرِ تونسی و مادرِ فرانسویاش وقتی ژروم دوساله بود، از هم جدا شدند و پدر به کشور خود، تونس برگشت. ژروم در سفری به تونس با دین اسلام آشنا و مسلمان شد و نامش را به «کمال» تغییر داد. او بعد از بازگشت به فرانسه، در جریان انقلاب اسلامی ایران با امام خمینی(ره) و اطلاعیههای او آشنا شد و در سال 1981 به ایران آمد و در یکی از مدارس علمیه قم به تحصیل پرداخت و مدتی بعد مذهب شیعه را انتخاب کرد. کمال با شروع جنگ تحمیلی، آمادگیاش را برای اعزام به جبهه اعلام کرد، اما به دلیل تابعیت فرانسویاش از حضور در جبهه منع شد تا اینکه با اصرار فراوان، کمال، بالاخره مجوز حضور در جبهه را دریافت کرد و همراه با «سپاه بدر» در سال 1363 به جبهه رفت. کمال سرانجام در آخرین روزهای جنگ تحمیلی در سال 1367 و در جریان عملیات مرصاد به درجه رفیع شهادت نائل شد.
- مفاهیمی که به زندگی و انسانیت معنا می دهد
بهزاد دانشگر، نویسنده کتاب«موسیو کمال» درباره شخصیت محوری این کتاب گفت: «از یک جهاتی، شهید کمال کورسل نمونه منحصر به فردی از شخصیتی است که ما امروز با این مدل دیدگاه مواجه هستیم. نوجوان یا جوانی که محدود به مرز، قومیت و حتی خانواده خود نیست و دیگر مثل انسان گذشته برای مرز، ملیت، قومیت و خانواده نمی جنگد بلکه برای مفاهیمی می جنگد که هیچ ربطی به زندگی در محدوده مرز و ملیت خود ندارد. این نمونه از انسان امروزی برای مفاهیمی می جنگد که احساس می کند به زندگی و انسانیت معنا می دهد. نمونه اش هم جوانانی از کشور خودمان که به سوریه و لبنان رفتند و یا از لبنان و کشورهای دیگر به یاری جبهه مقاومت شتافتند. شخصیت کمال کورسل، تقریبا جزو اولین افراد در این زمینه است که برای رسیدن به مفاهیم مورد نظرش راه تازه ای در زندگی اش در پیش گرفت و نامش در تاریخ ماند.
- استفاده از روش تحقیق صحیح
حمید بابایی، منتقد جلسه هم درباره کتاب«موسیو کمال» گفت: «امروزه یکی از آسیب های جدی در ادبیات دفاع مقدس به ویژه در حوزه تاریخ شفاهی، این است که افرادی در این حوزه فعالیت می کنند که آشنایی لازم با چارچوبهای لازم برای ورود به این عرصه را ندارند. در همه جای دنیا، افرادی که در حوزه تاریخ شفاهی کار می کنند، سالها تجربه کار در امور نوشتن از جمله حوزه روزنامهنگاری را دارند که سر و کارشان با نوشتن و روایتگری است. اما در کشور ما گاهی برعکس این اتفاق می افتد. از این منظر، یکی از ویژگیهای کتاب موسیو کمال، احاطه نویسنده به امر روایتگری است. در این کتاب با اثری مواجه هستیم که برای نگارش آن از روش تحقیق صحیح استفاده شده و اطلاعات مربوط به شخصیت اصلی کتاب، اصولی، هدفمند و باورپذیر است.