پزشکیان: هرگز کاری انجام نمی‌دهم که کشور به‌هم بریزد | اگر فردی بی‌حجاب است، کاری نکنیم که ضد دین شود | کسانی که ادعا دارند بیایند و عمل کنند

پزشکیان: هرگز کاری انجام نمی‌دهم که کشور به‌هم بریزد | اگر فردی بی‌حجاب است، کاری نکنیم که ضد دین شود | کسانی که ادعا دارند بیایند و عمل کنند

 رئیس جمهور با بیان اینکه هرگز حاضر نیستم کاری انجام دهم که کشور بهم بریزد، گفت: من از اقداماتی که دشمنان بتوانند از آن سوء استفاده کنند پرهیز می‌کنم. نباید کاری بکنم که انقلاب زیر سوال برود. اگر احساس کنم با اقدامی وحدت ملی خدشه‌دار می‌شود، آن کار را نمی‌کنم، چون وحدت برای من اولویت دارد.

به گزارش همشهری آنلاین، مسعود پزشکیان پیش از ظهر امروز دوشنبه، در سومین اجلاسیه دوره ششم مجلس خبرگان رهبری، با اشاره به شرایط ابتدای تحویل گرفتن دولت گفت: دولت با مشکلاتی مواجه بود که اگر چه تلاش شده تا جای ممکن به نحوی مدیریت شوند، اما با این وصف این مشکلات همچنان ادامه دارند. از همان آغاز، ناترازی‌هایی وجود داشت و به عنوان مثال نزدیک به ۷۸۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه وجود داشت که باید جبران می‌شد.

رئیس جمهور با اشاره به اقدامات صورت‌گرفته برای جبران این ناترازی‌ها تصریح کرد: برای رفع بخشی از این مشکل، خدمت مقام معظم رهبری رسیدیم و مجوز برداشت اعتباری از صندوق توسعه ملی را دریافت کردیم. بخشی از مشکل از این طریق مدیریت و بخشی دیگر با اصلاحاتی که در حوزه مدیریت صورت گرفت، جبران شد.

پزشکیان با تأکید بر ضرورت تأمین منابع برای پرداختی‌های اساسی دولت بیان کرد: برای پرداخت مطالبات گندم‌کاران نیاز به ۲۲۰ هزار همت بود، در حالی که در بودجه تنها ۱۵۰ تا ۱۶۰ همت پیش‌بینی شده بود. برای تأمین مابقی، یعنی حدود ۵۰ هزار میلیارد، باید منابع جدیدی تعریف و تأمین می‌شد.

رئیس جمهور با اشاره به سایر ناترازی‌های موجود خاطرنشان کرد: حقوق بازنشستگان، معلمان، پرستاران و سایر گروه‌ها نیز از جمله پرداخت‌هایی بود که دولت می‌بایست برای آنها منابع مالی تامین می‌کرد. در حوزه انرژی نیز با ناترازی جدی مواجه بودیم.

پزشکیان با اشاره به وضعیت خطیر تامین سوخت در زمستان گذشته گفت: ذخایر سوخت حدود یک میلیارد و ۲۰۰ ۱۲۰۰ میلیون لیتر بود، در حالی که نیاز واقعی چیزی در حدود سه و نیم میلیارد لیتر برآورد می‌شد؛ یعنی با کسری بیش از دو میلیارد لیتر روبرو بودیم. در این شرایط از مردم درخواست شد تا مصرف گاز خانگی را کاهش دهند و در برخی نقاط ناچار به اعمال قطعی‌های مقطعی شدیم تا بتوانیم زمستان را پشت سر بگذاریم.

رئیس جمهور با تأکید بر ضرورت سرمایه‌گذاری در حوزه تولید برق اظهار داشت: در حال حاضر حدود ۲۰ هزار مگاوات کسری برق وجود دارد که رفع آن امری پیچیده و زمان‌بر است. این میزان کسری، با توجه به نیاز ۹۰ هزار مگاواتی کشور در برابر ظرفیت تولید ۷۰ هزار مگاواتی، نشان‌دهنده ضرورت اقدامات فوری و اساسی است.

پزشکیان با اشاره به نام‌گذاری سال توسط رهبر معظم انقلاب خاطرنشان کرد: سال گذشته سال تولید بود، در حالی که برق کافی برای تحقق آن نداشتیم. امسال نیز با عنوان سال سرمایه‌گذاری نام‌گذاری شده و ما باید با برنامه‌ریزی، مسیر تحقق این اهداف را فراهم کنیم.

رئیس جمهور با تأکید بر پایبندی خود به باورها و اعتقادات اعلامی به ویژه وفاق ملی، اظهار داشت: از زمان انتخابات تاکنون و در ادامه مسیر، به وحدت و انسجام به‌عنوان مهمترین اصل باور داریم. رهبر انقلاب نیز دیروز بر این اصل تأکید فرمودند و آن را نخستین گام معرفی کردند.

پزشکیان با انتقاد از وضعیت ناگوار کشورهای اسلامی با وجود تفرقه بیان کرد: رژیم صهیونیستی با جمعیتی حدود دو تا سه میلیون نفر، کشورهای اسلامی را درگیر خود کرده و مسلمانان را به جان یکدیگر انداخته است. مسلمان با مسلمان اختلاف دارد و در حالی که دشمنان به جنایات و زیاده‌خواهی‌های خود ادامه می‌دهند، ما درگیر تفرقه هستیم.

رئیس جمهور با اشاره به خطبه‌ای از حضرت علی علیه‌السلام در نهج‌البلاغه گفت: خدا، پیامبر و کتاب مسلمانان یکی است؛ آیا خداوند به ما فرمان اختلاف داده یا ما نافرمانی کرده‌ایم؟ اگر مسلمانان وحدت و انسجام خود را چه در داخل و چه در سطح کشورهای اسلامی حفظ کنند و اندکی هم شرح صدر داشته باشند، بسیاری از مشکلات قابل حل خواهد بود.

پزشکیان در ادامه با تأکید بر ضرورت تعامل صحیح با مردم اظهار داشت: مسیر باید به گونه‌ای هدایت شود که امکان اصلاح فراهم باشد، نه اینکه نوع برخورد باعث تقابل گردد؛ این شیوه نقض غرض است. چگونگی حفظ وحدت و انسجام داخلی مهم‌ترین و اولویت‌دارترین مسئله‌ای است که بنده به عنوان فردی که اعتقادات خود را بر این مبنا آموخته‌ام، به آن باور دارم.

رئیس جمهور با اشاره به فرمایشات رهبر معظم انقلاب در دیدار با دست‌اندرکاران حج تصریح کرد: ایشان فرمودند سیاسی‌ترین نمایش اسلامی هر ساله در ایام حج شکل می‌گیرد؛ رویدادی که در آن مسلمانان از اقصی نقاط جهان گرد خانه خدا جمع می‌شوند و با وجود تمامی شرایط، وحدت را به نمایش می‌گذارند. از نظر من، هیچ‌چیز بالاتر از وحدت و انسجام مسلمانان نیست.

دکتر پزشکیان با تأکید بر ضرورت پرهیز از هر اقدامی که انسجام را تهدید می‌کند خاطرنشان کرد: هر حرکتی، هر مداخله‌ای، هر اقدامی که وحدت و انسجام را از بین ببرد، باید کنار گذاشته شود. باید راهی یافت که بدون ایجاد درگیری و جناح‌بندی، مشکلات را به شکل مسالمت‌آمیز حل کرد؛ این معنای باور دینی است.

رئیس جمهور با استناد به تعالیم دینی بیان کرد: نوع برخورد با مردم از منظر اعتقادی ریشه در آموزه‌های دینی ما دارد. خداوند در قرآن می‌فرماید خطاب به حضرت داوود می‌فرماید، راهی که از مسیر حق خارج شود، عذاب عظیم در پی خواهد داشت. ریشه همه دعواها، هوای نفس است؛ اگر نفس در میان نباشد، دلیلی برای نزاع باقی نمی‌ماند.

دکتر پزشکیان با اشاره به نامه حضرت علی علیه‌السلام به مالک اشتر گفت: حضرت ابتدا او را به کتاب خدا، تقوا و سنت پیامبر فرمان می‌دهد، سپس هشدار می‌دهد که مراقب شهوت قدرت و نفسانیت باشد؛ چرا که همین عامل حاکمان را به انحراف می‌کشاند. انصاف و عدالت نسبت به مردم، صرف‌نظر از قومیت، جنسیت، باور یا اعتقاد، باید مبنای حکمرانی در نظام جمهوری اسلامی باشد.

رئیس جمهور با تأکید بر وظیفه نظام اسلامی برای رعایت عدالت تصریح کرد: دین برای اجرای عدالت آمده است. ما منتظر ظهور امام زمان هستیم و قرار است ایشان زمین را پر از عدل و داد کند، پس از آنکه از ظلم پر شده باشد. بنابراین، آنچه ما باور داریم، اجرای عدالت در جامعه است.

دکتر پزشکیان با انتقاد از وضعیت موجود در آموزش، بهداشت و توسعه گفت: اگر به این حوزه‌ها بنگریم، درمی‌یابیم که عدالت به شکلی که باید، اجرایی نشده است. علت‌ها را کنار می‌گذارم، اما واقعیت آن است که حکومت برای اقامه عدالت است. حضرت امیر می‌فرماید، این عدالت است که می‌تواند مشکلات را حل کند.

رئیس جمهور با تأکید بر بی‌طرفی عدالت بیان کرد: عدالت چپ و راست نمی‌شناسد، مذهبی و غیر مذهبی نمی‌شناسد. برخورد با همه انسان‌ها باید منصفانه باشد. اگر با فردی که با ماست، یک‌گونه رفتار شود و با دیگری که مخالف است، رفتاری متفاوت، این رفتار دینی نیست. دین به ما آموخته که باید با عدالت رفتار کرد.

دکتر پزشکیان با اشاره به دشواری تحقق عدالت اظهار داشت: اجرای عدالت در تئوری آسان، اما در عمل بسیار سخت است. وقتی به اجرا می‌رسیم، می‌بینیم که عدالت آن‌گونه که گفته می‌شود، جاری نیست. در حال حاضر، کسانی که دارای تمکن مالی‌اند، فرزندانشان نسبت به خانواده‌هایی که از نظر اقتصادی در مضیقه هستند، آموزش متفاوتی می‌بینند.

رئیس جمهور با اشاره به بی‌عدالتی در فرآیندهای شغلی و زندگی اظهار داشت: میان کسی که در سیستم رابطه و آشنا دارد با کسی که ندارد، تفاوتی آشکار وجود دارد. برخورد با مردم باید بر اساس حق باشد؛ مردم از روی حرف و سخن باور نمی‌کنند، بلکه به عمل می‌نگرند و این عملکرد است که نشان می‌دهد ما راست می‌گوییم یا نه.؛ این همان مسیری است که ما در حال تلاش برای تحقق آن هستیم.

پزشکیان با تأکید بر جایگاه ولی فقیه در نظام تصمیم‌گیری تصریح کرد: نظر مقام معظم رهبری در همه موضوعات حاکمیتی فصل‌الخطاب است. در طول این مدت تلاش شده حتی در صورت تفاوت نظرات و سلایق، هیچ‌گاه خارج از چارچوب دیدگاه ایشان تصمیم‌گیری نکرده و اقدامی نکنیم.

رئیس جمهور با اشاره به تاثیر وحدت در حل مشکلات کشور گفت: اگر در مرحله اجرا، وحدت وجود داشته باشد، هیچ مشکلی نیست که نتوانیم آن را حل کنیم. به همه برادران و خواهرانی که ادعا دارند توان حل مسائل را دارند، می‌گویم که مدال خدمت را تقدیم‌شان می‌کنم؛ بیایند و عمل کنند.

دکتر پزشکیان با اشاره به گفت‌وگوهای خود با مقام معظم رهبری بیان کرد: در چندین جلسه خدمت ایشان عرض کردم که در کشور نهادهای گوناگونی همچون بنیاد مستضعفان، ستاد اجرایی و سایر نهادها وجود دارند، به مسئولان این نهادها گفته‌ام که آمادگی داریم یک یا چند استان یا منطقه را در اختیارشان بگذاریم، تا عدالت و خدمت را همان‌گونه که در ذهن دارند، محقق کنند.

رئیس جمهور با تأکید بر ضرورت ایجاد رقابت در خدمت اظهار داشت: به جای آنکه یکدیگر را متهم کنیم، باید بستر رقابت در خدمت و اصلاح جامعه را فراهم کنیم. اگر کسی مدعی است که توانمندتر است، وارد میدان شود و نتیجه کار خود را نشان دهد، نشستن در حاشیه و انتقاد کردن مشکلی را حل نمی‌کند.

دکتر پزشکیان خاطرنشان کرد: اگر کسی کار بهتری انجام داد، باید از او یاد گرفت. همه ما می‌خواهیم کشور را اصلاح کنیم و مشکلات را کاهش دهیم. اگر نیت، رضای خدا باشد، دعوا معنایی ندارد. هر کس توانی دارد، در همان مسیر گام بردارد. اگر کسی چهار ساعت کار می‌کند و من سه ساعت، ثواب او نزد خدا محفوظ است، نه نزد من.

رئیس جمهور با انتقاد از روحیه خودنمایی در فضای خدمت‌رسانی گفت: میدان خدمت برای خداست، نه برای کسب نام و شهرت. اختلاف بر سر اینکه نام چه کسی مطرح شود و چه کسی در صف اول بایستد، ریشه در منیت دارد. اگر بتوانیم این منیت‌ها را حل کنیم، بسیاری از مسائل قابل حل خواهند شد.

دکتر پزشکیان در پایان این بخش از سخنان خود تأکید کرد: اصل در همه مداخلات باید همین باشد؛ نیت خالص برای خدمت و پرهیز از خودمحوری و رقابت‌های ناسالم.

رئیس جمهور با تأکید بر ضرورت حفظ انسجام اجتماعی اظهار داشت: همواره باید مراقب بود تا تصمیم یا اقدامی موجب خدشه‌دار شدن وحدت ملی نشود، ایجاد دو دستگی یا چند دستگی در جامعه، مسیری است که دشمنان دنبال می‌کنند. تمام نقشه‌های رژیم صهیونیستی، ایالات متحده و سرویس‌های خارجی بر مبنای تشدید اختلافات داخلی ایران طراحی شده و هدف، فروپاشی از درون به دست خود مردم است.

پزشکیان با هشدار نسبت به هر اقدامی که به افزایش نارضایتی عمومی منجر شود، تصریح کرد: نباید کاری کرد که مردم از حاکمیت ناراضی شوند. اگر خواهان بقای حکومت اسلامی هستیم، باید رضایت مردم را جلب کنیم. هر کس که در مسئولیت است، باید بداند اگر مردم ناراضی باشند، امکان ادامه مسیر وجود نخواهد داشت. رضایت مردم، تضمین‌کننده بقای دین، ولایت و نظام است.

رئیس جمهور با اشاره به ناترازی‌های موجود گفت: در حوزه برق، آب، انرژی، سوخت و بسیاری حوزه‌های دیگر، کشور در آستانه بحران قرار دارد. خدمت مقام معظم رهبری عرض کردم که باید راهکاری برای حل معیشت مردم و برطرف کردن این ناترازی‌ها اندیشیده شود. نزدیک به ۸۰ هزار مسجد در کشور داریم، یعنی به‌طور میانگین برای هر ۱۲۰۰ تا ۱۴۰۰ نفر یک مسجد. پراکندگی ممکن است متفاوت باشد، اما هر مسجد می‌تواند منطقه خود را تحت پوشش بگیرد. می‌توان با شکل‌گیری هیئت امنایی در هر مسجد، وضعیت خانواده‌های نیازمند و بیماران را شناسایی کرد و ظرفیت‌های محلی را برای حل مشکلات بسیج کنیم و دولت، کمیته امداد و سازمان بهزیستی هم برای رفع این مشکلات کمک کنند.

پزشکیان با تأکید بر لزوم مشارکت جمعی برای حل مشکلات معیشتی گفت: دولت موظف است معیشت مردم را به هر نحو ممکن تأمین کند، اما بدون مشارکت، همراهی و همدلی این امر شدنی نیست. دولت به تنهایی قادر به این کار نیست، همان‌طور که دولت‌های پیشین هم موفق به حل کامل آن نشدند.

رئیس جمهور خاطرنشان کرد: البته دولت هم بی‌تقصیر نیست؛ اگر دولت‌ها درست عمل می‌کردند، امروز چنین مشکلاتی نداشتیم. اما به هر روی اکنون با وضعیتی مواجه هستیم که به سادگی قابل حل نیست و حجم مشکلات به حدی رسیده که باید با همکاری همه مردم و نهادها برای رفع آن گام برداشت.

پزشکیان با تأکید بر اهمیت نقش نهادهای مردمی در حل مسائل کشور اظهار داشت: برای آنکه فرزندان این سرزمین خوب درس بخوانند و در مسیر صحیح تربیت شوند، وظیفه داریم شرایط را مهیا کنیم. مساجد می‌توانند به پایگاهی برای شناسایی افراد نیازمند در هر منطقه تبدیل شوند. هر چقدر مردم همان محله توان دارند کمک کنند و باقی را کمیته امداد، سازمان بهزیستی یا خیرین و دولت جبران کنند.

رئیس جمهور با بیان اینکه هر منطقه باید توسط یک مجموعه مشخص پوشش داده شود، تصریح کرد: مسئول هر منطقه باید به‌گونه‌ای عمل کند که در آن محدوده، هیچ مشکلی از نظر معیشت، سلامت یا سایر مسائل باقی نماند. باور دارم که این کار شدنی است. همان‌گونه که در محله خودمان زمانی که فعالیت داشتیم، مشکلات مردم آن محدوده را پیگیری و حل می‌کردیم، حالا هم می‌توانیم این مدل را توسعه دهیم.

پزشکیان افزود: یک فرد نمی‌تواند به تنهایی مشکل یک شهر را حل کند، اما می‌تواند مشکل محله‌ای را حل کند. اگر این سازماندهی شکل بگیرد، نه تنها می‌توان معیشت مردم را بهبود داد، بلکه اخلاق، رفتار اجتماعی و حتی موضوعاتی مانند حجاب نیز از طریق همین ساختار قابل پیگیری خواهد بود.

رئیس جمهور با تأکید بر اینکه کنترل‌های انتظامی باید آخرین راه باشد، خاطرنشان کرد: زندان و مجازات وقتی مطرح می‌شود که هیچ‌کدام از راهکارهای اصلاحی قبلی مؤثر واقع نشده‌اند. در واقع، اگر رفتار نادرست یا ساختارشکنانه‌ای باقی بماند، آن‌گاه برخورد لازم خواهد بود.

پزشکیان با اشاره به تمرکز دولت بر رفع کمبود فضاهای آموزشی و مدارس گفت: بیشترین زمان من در مدیریت به مسائل آموزش و پرورش، فضا و تجهیزات آموزشی و دانش‌آموزی اختصاص یافته است. پیش از حضور در این مراسم، با استاندار و تیم همراه نشستی داشتیم و موضوع مورد بررسی این بود که در مناطقی که فاقد مدرسه هستند، چگونه می‌توان مدرسه ایجاد کرد. ما با کمک مردم این کار را انجام خواهیم داد و به حول و قوه الهی در یک یا دو سال آینده آن را به سرانجام خواهیم رساند.

رئیس جمهور با تأکید بر اینکه هدف از ساخت مدرسه، تنها ساخت فضا نیست، اظهار داشت: مدرسه را برای آموزش فرزندان مردم می‌سازیم؛ تا رفتار، اخلاق، روش و نوع نگاه آنان از کودکی آنگونه که باید شکل بگیرد. اگر در دوران کودکی آموزش صحیح داده نشود، در بزرگسالی اصلاح آن بسیار دشوار خواهد بود.

پزشکیان تصریح کرد: آموزش باید از پیش‌دبستانی آغاز شود. تلاش می‌کنیم از همان مرحله، فرهنگ، عشق، ایمان و باور را در ذهن کودک نهادینه کنیم؛ اما نه در تئوری، بلکه در عمل.

رئیس جمهور افزود: صداقت را می‌توان در مدرسه به کودک آموخت؛ راست‌گویی، وطن‌دوستی، وفاداری به خاک و مردم. این در حالی است که برخی نخبگان ما که از بهترین مدارس فارغ‌التحصیل شده‌اند، دلشان با کشور نیست و در فکر مهاجرت هستند. باید بررسی شود که چرا چنین نگاهی شکل گرفته است.

پزشکیان خاطرنشان کرد: نخبه‌ای که دلش با خارج باشد، به کار کشور نمی‌آید. نخبه باید برای وطن، باور، اعتقاد و مردم خود بسوزد. اگر چنین نسلی تربیت کردیم، مسیر را درست رفته‌ایم. اما اگر تنها با گزینش و دستور بخواهیم جامعه را اصلاح کنیم، موفق نخواهیم شد؛ همان‌گونه که تا امروز نشده‌ایم.

رئیس جمهور با اشاره به اهتمام دولت برای تأمین خدمات درمانی و بهداشتی همه اقشار جامعه تصریح کرد: در حوزه بهداشت و درمان نیز تلاش داریم هیچ ایرانی از خدمات مورد نیاز سلامت بی‌بهره نماند. اینکه چگونه این هدف محقق شود، بحث مفصلی است و جلساتی با وزارتخانه و مجموعه‌های مختلف در حال برگزاری است تا شرایطی فراهم شود که مردم به دلیل نبود دارو، پزشک یا امکانات درمانی دچار گرفتاری نشوند.

پزشکیان با تأکید بر سه محور اصلی عدالت آموزشی، عدالت در سلامت و تأمین معیشت مردم افزود: این سه حوزه، جزو اولویت‌های اصلی ماست. در حوزه سیاست خارجی هم تلاش می‌کنیم با کشورهای همسایه رابطه‌ای مبتنی بر وحدت و برادری برقرار کنیم. ما دعوا نداریم. باور ما این است که اینها برادران ما هستند؛ همه‌شان مسلمان‌اند، اگر جایی اختلافی هست، باید آن را با گفت‌وگو حل کنیم.

رئیس جمهور با اشاره به لزوم اصلاح نگاه و رویکرد به اختلافات تصریح کرد: هیچ‌کس بی‌عیب نیست. من هم معصوم نیستم، اما نیت و اراده‌ام این است که برای ایران، دین، باور و راستی تلاش کنم. اگر می‌خواهید کمک کنید، بیایید کمک کنید تا این راهی که می‌گوییم، در عمل پیاده شود. با دستور و فریاد که چیزی درست نمی‌شود. اگر کسی حرفی دارد، در عمل نشان بدهد. نشان بدهید چه باید کرد و چه نباید کرد.

پزشکیان افزود: مگر نمی‌گوییم مردم باید از مسئولین الگو بگیرند؟ خب ما چطور عمل می‌کنیم؟ آیا رفتار، گفتار، صداقت، انصاف، رحمت و درستی در عمل ما هست؟ اگر هست، مردم باور می‌کنند. لازم نیست چیزی بگوییم؛ صداقت خودش جذب می‌کند، مردم عاشق آدمی می‌شوند که صادق است، مهربان است و با رحمت رفتار می‌کند.

رئیس جمهور با یادآوری ویژگی‌های اخلاقی برخی شخصیت‌های برجسته گفت: امام جمعه ما و حتی رئیس جمهور سابق که خدا رحمتشان کند، رفتارشان با مردم فرق داشت، همین رفتارها مردم را جذب می‌کند. کسی که دلش برای همه مردم می‌سوزد، نه فقط برای یک گروه خاص، برای یک جناح، مردم او را دوست دارند. این همان چیزی است که ما گم کرده‌ایم.

پزشکیان در بخش بعدی سخنانش با اشاره به تلاش‌ها برای تقویت روابط منطقه‌ای گفت: ما با همه کشورهای همسایه در حال گفت‌وگو هستیم. عراق، تاجیکستان، آذربایجان و باقی کشورهای همسایه و منطقه، کشورهایی هستند که با ما رابطه دارند و خانواده‌ها در دو سوی مرز هستند، حالا آمده‌اند مرز کشیده‌اند، این نباید مایه اختلاف شود.

رئیس جمهور افزود: مرز مشکلی نیست؛ مهم این است که دل‌ها از هم جدا نشود. ما باید به هم کمک کنیم، تجارت کنیم، علم‌مان را منتقل کنیم، تجربه‌مان را شریک شویم. با هم کار کنیم و در برابر تجاوز و تحقیر و امپریالیسم بایستیم؛ این قدرت منطقه‌ای ماست. با همین هم‌افزایی می‌توانیم امنیت و اقتصاد منطقه را حفظ کنیم.

پزشکیان با اشاره به گام‌های عملی در توسعه روابط با برخی کشورها خاطرنشان کرد: در سفر به آذربایجان، تحولات خوبی در روابط اقتصادی، همکاری‌ها در عرصه حمل و نقل و رفت و آمدها ایجاد شد. ما صرفا به دنبال انعقاد توافق و تفاهم نبودیم،‌ بلکه مثل پیامبر اسلام گفتیم، بیایید بگوییم ما با هم هستیم. همین را در تاجیکستان گفتیم، در کردستان عراق هم گفتیم ما یک ملتیم، یک امت واحده.

رئیس جمهور با اشاره به بحران‌های زیست‌محیطی کشور اظهار داشت: اگر بپرسید چرا شرایط به اینجا رسیده، با صراحت پاسخ می‌دهم که در موضوع محیط زیست، حتی اگر یک قدم هم برداشته می‌شود، باید با دقت باشد.

پزشکیان با اشاره به منابع آبی کشور خاطرنشان کرد: آبی که از آسمان نازل می‌شود، مقدار مشخصی دارد. آبی هم که در دل زمین وجود دارد، اگر تخلیه شود، تمام خواهد شد. توسعه‌ای که امروز بدون در نظر گرفتن این واقعیت‌ها در حال وقوع است، بزرگ‌ترین اشتباه استراتژیک ماست.

رئیس جمهور افزود: باید بدانیم چقدر منابع داریم، چقدر بارش داریم و چگونه از این منابع استفاده کنیم. توسعه باید بر اساس عدد و رقم باشد، نه بر اساس سلایق یا فشارها. اگر امروز نشنویم، فردا خداوند پاسخ خواهد داد.

پزشکیان با اشاره به بحران تأمین انرژی در کشور گفت: در زمستان، ناچار شدیم گاز و برق را قطع کنیم، این در حالی است که به دنبال تولید و اشتغال هستیم، اما تنها به دلیل قطع برق، ۳۲۰ هزار میلیارد تومان به صنعت کشور خسارت وارد شد.

رئیس جمهور با اشاره به تلاش دولت برای استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر اظهار داشت: برنامه تأمین نزدیک به ۳۰ هزار مگاوات برق خورشیدی را آغاز کرده‌ایم. برای ۱۵ هزار مگاوات قرارداد بسته شده و ۷ هزار مگاوات را نیز با بهره‌گیری از ظرفیت‌های داخلی پیش می‌بریم.

پزشکیان افزود: در جلسه اخیر هیئت دولت به وزرا اعلام شد که باید از وزارت نیرو پنل خورشیدی تحویل بگیرند و روی ساختمان‌ها نصب کنند. دولت این پنل‌ها را تأمین کرده است و ادارات مکلفند در این زمینه همکاری کنند.

رئیس جمهور با تأکید بر نقش مردم در مدیریت مصرف انرژی تصریح کرد: در مساجد و محله‌ها، اگر به جای روشن کردن همه چراغ‌ها، نیمی از آنها روشن باشد، کافی است. نیازی نیست همه لوسترهای خانه روشن باشد. یک چراغ هم برای زندگی کفایت می‌کند.

پزشکیان ادامه داد: این برق متعلق به خود ماست. در کشورهای اروپایی و حتی آمریکا، چنین مصرفی دیده نمی‌شود. اگر از روحانیت و مساجد بخواهیم فقط همین یک کار را انجام دهند، هیچ‌گونه قطعی برقی نخواهیم داشت.

رئیس جمهور با اشاره به وضعیت یارانه‌ها و مصرف انرژی در کشور اظهار داشت: پولی در دست نیست اما سه برابر مصرف انرژی داریم. چهار میلیارد دلار بنزین وارد می‌کنیم تا ماشین‌ها در خیابان‌ها حرکت کنند. این مسیر قابل تداوم نیست. کمک کنید تا این روند اصلاح شود.

پزشکیان با تأکید بر لزوم اصلاح فرهنگ مصرف گفت: این فرهنگ باید اصلاح شود. مساجد می‌توانند در این زمینه نقش مهمی ایفا کنند. اگر فقط بتوانیم الگوی مصرف را اصلاح کنیم، بسیاری از مشکلات برق و گاز نیز حل خواهد شد. همین یک اقدام ساده تأثیرات بزرگی دارد.

رئیس جمهور با اشاره به صرفه‌جویی انرژی در زمستان گذشته تصریح کرد: وقتی از مردم خواستیم فقط دو درجه دمای خانه را کاهش دهند، با همان دو جلسه اطلاع‌رسانی و همکاری مردم، روزانه ۲۵ میلیون دلار صرفه‌جویی شد. حالا هم اگر دمای خانه یا مسجد را به شکل بهینه کنترل کنیم، اثربخشی بالایی دارد.

پزشکیان ادامه داد: اگر این همکاری عمومی شکل بگیرد، منابع انرژی آزاد می‌شود و می‌توان آن را به سمت بهبود معیشت مردم هدایت کرد. امروز حدود ۱۵۰ میلیارد دلار صرف یارانه‌های پنهان انرژی در قالب گاز، برق، بنزین و گازوئیل می‌شود. اگر همین منابع را با قیمت واقعی توزیع کنیم، هیچ فقیری در کشور نخواهد ماند.

رئیس جمهور با اشاره به تفاوت قیمت داخلی و خارجی گازوئیل گفت: قیمت گازوئیل در بازار جهانی لیتری ۷۰ هزار تومان است، اما در داخل کشور ۳۰۰ یا ۴۰۰ تومان به فروش می‌رسد. نتیجه آن این است که افراد بدون اینکه فعالیت اقتصادی داشته باشند، فقط از سهمیه گازوئیل کسب درآمد می‌کنند یا آن را قاچاق می‌برند. این وضعیت باید تغییر کند.

دکتر پزشکیان افزود: این اصلاحات با دستور و فرمان به نتیجه نمی‌رسد. باید همدلی و مشارکت شکل بگیرد. در خانه‌ها، به جای اینکه ۱۰ چراغ روشن باشد، کافی است ۵ چراغ روشن شود. هیچ ضرورتی ندارد که تمام ساختمان‌ها شب‌هنگام روشن باشند.

رئیس جمهور با اشاره به مشکلات محیط زیستی در روند توسعه کشور تأکید کرد: در جایی که گاز وجود ندارد، ساخت پتروشیمی چه توجیهی دارد.

پزشکیان با انتقاد از تخصیص بی‌هدف زمین و یارانه گفت: برخی تنها به دنبال تغییر کاربری زمین هستند، بدون آنکه اشتغال واقعی ایجاد کنند. باید بررسی شود چند نفر در این طرح‌ها مشغول به کار شده‌اند و در برابر آن، چه میزان یارانه گاز یا برق دریافت کرده‌اند. هزینه اغلب این پروژه‌ها برای دولت چند برابر بیشتر از نفع آن برای مردم است.

پزشکیان اظهار داشت: اگر کشور قرار است اصلاح شود، این مسیر فقط از طریق نخبگان ممکن است. کسی که تنها ادعای مسلمانی دارد اما کار بلد نیست، در عمل به کشور خیانت می‌کند. تقوا یعنی تصمیم‌گیری درست، اجرا با بهره‌وری و حرکت برای خدا. کسی که ۱۰ تومان می‌گیرد و ۱۰۰ تومان هزینه می‌تراشد، متقی نیست.

رئیس جمهور ادامه داد: دولت آماده است به افراد توانمند مسئولیت واگذار کند. هر کس ادعا دارد که می‌تواند محله‌ای را مدیریت کند، معیشت مردم را سامان دهد، فرهنگ منطقه را ارتقا دهد، بیاید و مسئولیت بگیرد. رقابت باید در خدمت باشد، نه در قدرت. دعوا نکنیم که چه کسی کجا بنشیند، هر کس اهل کار است بیاید میدان را به دست بگیرد.

پزشکیان تصریح کرد: نزدیک به ۷۰۰ تا ۱۰۰۰ بنگاه و شرکت زیر نظر تأمین اجتماعی داریم. تا می‌خواهیم ترکیب هیئت‌مدیره را تغییر دهیم، می‌گویند تو فلانی را گذاشتی، چرا این یکی را برداشتی، چرا حزب‌اللهی نیست، چرا مذهبی نیست. شما بفرمایید چه کسی را بگذارم، من همان را می‌گذارم، اما این بنگاه نباید ضرر بدهد.

رئیس جمهور با اشاره به وضعیت زیان‌ده برخی از بنگاه‌های اقتصادی گفت: برخی مدیران، فوق‌العاده مدیریت دریافت می‌کنند، در حالی که بنگاه تحت مدیریت‌شان زیان می‌دهد. این چه منطقی است که من به مدیری که ضرر می‌زند، پاداش بدهم.

رئیس جمهور ادامه داد: وقتی می‌خواهیم مدیری را تغییر دهیم، حرف‌هایی زده می‌شود که چپ گذاشتی، راست برداشتی، مذهبی گذاشتی، غیرمذهبی برداشتی؛ من می‌خواهم بنگاه اقتصادی اداره کنم، نه جناح سیاسی. هر کس بلد است اداره کند، بسم‌الله. پیامبر اکرم وقتی بت‌های کعبه را شکست، کلید را داد به همان کسی که تا آن روز مسئول نگهداری بت‌ها بود، چون بلد بود چطور در کعبه را باز کند.

مسعود پزشکیان افزود: الان این تفکر وجود دارد که چون ما آمده‌ایم، باید حتماً فلانی مدیر باشد، حتی اگر بلد نیست. این خیانت به منابع کشور است. قانون، سیاست‌های کلان و چشم‌اندازی که از سوی مقام معظم رهبری تعیین شده، باید اجرا شوند. هرکس این مسیر را اجرا کند، ما به او کار می‌دهیم، اگر اجرا نکرد، نمی‌دهیم.

رئیس جمهور با تأکید بر لزوم شفافیت در واگذاری‌ها خاطرنشان کرد: خصوصی‌سازی نباید به‌صورت رها شده انجام شود. باید بدانیم به چه کسی می‌سپاریم، با چه سازوکار و چه نظارتی. اگر بدون دقت واگذار کنیم، منابع کشور به‌راحتی از دست می‌رود و نتیجه‌ای هم حاصل نمی‌شود.

پزشکیان با انتقاد از مداخلات سیاسی در انتصابات مدیریتی گفت: وقتی کسی می‌گوید فلانی را برداشتی و فلان کس را گذاشتی، می‌پرسم بفرمایید شما بگویید چه کسی را بگذارم.

رئیس جمهور افزود: وقتی یک بنگاه را واگذار می‌کنیم، کلی آدم پشت ماجرا می‌آید و اعتراض می‌کند که چرا این فرد منصوب شد، چرا آن فرد حذف شد. هیچ‌کس نمی‌پرسد این مدیر چه عملکردی داشته، فقط می‌گویند چرا نظر سیاسی یا جناحی او فلان‌طور بوده است.

پزشکیان افزود: هر هفته جلسات مستمر برگزار می‌شود و گزارش‌های مختلف در حال آماده‌سازی است. سه اولویت اصلی در شورای‌عالی انقلاب فرهنگی مشخص شده است؛ آموزش و پرورش، دانشگاه‌ها و خانواده. اما اینکه چگونه باید این کار را جلو برد، نیاز به گفت‌وگو و تصمیم جمعی دارد.

رئیس جمهور تأکید کرد: نباید طوری رفتار کنیم که افراد به جای اصلاح، تبدیل به مخالف شوند. در موضوع ناهنجاری‌های اجتماعی، از جمله پوشش و معضلات مشابه، جلسه‌ای با حضور آقای اژه‌ای، آقای قالیباف و سایر مسئولان داشتیم. هدف ما این بود که بررسی کنیم چگونه می‌توان با این پدیده‌ها برخورد کرد، بدون اینکه تنش اجتماعی ایجاد شود.

پزشکیان با بیان اینکه برخوردها باید حساب‌شده باشد، گفت: اگر تصمیم یا رفتاری از سوی ما باعث تحریک جامعه شود و زمینه سوءاستفاده دشمن را فراهم کند، دچار نقض غرض شده‌ایم. تصمیماتی گرفته‌ایم که ان‌شاءالله عملیاتی خواهد شد.

رئیس جمهور ادامه داد: در مجلس تصمیماتی گرفتیم که امروز با حجم عظیمی از پروژه‌های ناتمام مواجه هستیم. رقمی بین یک تا پنج میلیون میلیارد تومان پروژه در کشور نیمه‌کاره رها شده که برای آنها هزینه شده ولی به سرانجام نرسیده‌اند.

پزشکیان افزود: در همان مجلس، از رئیس کمیسیون تلفیق بودجه سؤال کردم که چرا این همه پروژه جدید تصویب می‌کنیم، در حالی که پروژه‌های نیمه‌کاره فراوان داریم. وقتی پول نداریم، چرا پروژه جدید تعریف می‌کنیم، با مردم باید صادق بود. هیچ انسان عاقلی این کار را نمی‌کند.

رئیس جمهور در اشاره به چالش‌های اصلی در مسیر حکمرانی و توسعه کشور اظهار داشت: برای همه این مسائل طرح داریم. در حوزه برق، همان‌گونه که پیش‌تر عرض کردم، امسال با لطف خدا تلاش خواهیم کرد برای سال‌های آینده دچار بحران نشویم. طبق قانون برنامه پنج‌ساله، باید ۱۰ هزار مگاوات برق خورشیدی تولید شود، اما ما امسال برای تولید بالای ۲۰ هزار مگاوات هدف‌گذاری کرده‌ایم.

دکتر پزشکیان با تأکید بر پیوند مستقیم توسعه اقتصادی با زیرساخت‌های انرژی تصریح کرد: علت بیکاری و رکود تولید این است که برق نداریم. اگر کارخانه برق نداشته باشد، نمی‌تواند تولید کند، نمی‌تواند مواد اولیه را وارد کند. حتی کارخانه‌هایی که سرمایه دارند، به دلیل کمبود انرژی متوقف می‌شوند. بخشی از پول نیز در مسیر گم می‌شود، ما داریم تلاش می‌کنیم این روند اصلاح شود.

رئیس جمهور در بخش دیگری از سخنانش گفت: اگر فردی بی‌حجاب است، اما کاری به دین ندارد، نباید با رفتاری نادرست کاری کنیم که ضد دین شود. اگر هم نمی‌توانیم او را باحجاب کنیم، لااقل ضد دینش نکنیم. راه موثر برخورد، مواجهه تنش‌زا و ضدیت‌آفرین نیست. اگر با یک اقدام ما، آمریکا یا اسرائیل بتوانند موج‌سازی و از آن سوءاستفاده کنند، نباید آن اقدام را انجام دهیم.

دکتر پزشکیان تصریح کرد: اصلاح رفتار مردم با دستور و قانون انجام نمی‌شود. آنچه را در دل مردم است نمی‌توان با اجبار تغییر داد. باید به‌جای نفرت، باور ایجاد کنیم. اگر من به دین و کشور اعتقاد پیدا کنم، نیاز به زور نیست. اگر فقط زور باشد، در دل من نفرت شکل می‌گیرد.

رئیس جمهور تأکید کرد: من از اقداماتی که دشمنان بتوانند از آن سوء استفاده کنند پرهیز می‌کنم. نباید کاری بکنم که انقلاب زیر سوال برود. نمی‌خواهم موجی ایجاد شود که دیگر نتوانم آن را جمع کنم. این کار را بلد نیستم، اما به اعتقاداتم پایبندم. من هرگز حاضر نیستم کاری انجام دهم که کشور بهم بریزد. اگر احساس کنم با اقدامی وحدت ملی خدشه‌دار می‌شود، آن کار را نمی‌کنم، چون وحدت برای من اولویت دارد.

پزشکیان گفت: همسر من، که خدا رحمتش کند، متخصص و فوق تخصص زنان بود. چادری و مؤمن بود. زمانی که در دانشگاه فقط دو دختر چادری وجود داشت، یکی از آنها همسر بنده بود. با همین معیار، با او ازدواج کردم. اما اینکه چگونه باید در جامعه عمل کرد که به نظام و انقلاب آسیبی نرسد، مسئله مهمی است.

رئیس جمهور در پایان گفت: اصلاح جامعه با دستور و اجبار ممکن نیست. نمی‌توان با گرفتن، زدن یا تهدید، باور ساخت. اگر رفتار ما باعث بدتر شدن شرایط شود، نباید آن را ادامه دهیم، اما در برابر برهنگی و ساختارشکنی نیز بی‌تفاوت نخواهیم بود و حتماً اقدام مناسب صورت خواهد گرفت، ولی با تدبیر و درایت، نه با اقدامی که دشمنان بر آن موج‌سواری کنند.

 

 منبع خبر