همشهری آنلاین - حوادث: دستگیری «هانی کرده» و «ممد طراح» دو نفر از اشرار مشهور تهران با شلیک پلیس در روزهای گذشته خبرساز و بار دیگر باعث داغ شدن موضوع برخورد با اراذل و اوباش شد. به همین دلیل در ویژهبرنامه سرنخ که در تلویزیون همشهری پخش شد گفتگویی با سرهنگ سعید راستی، معاون مبارزه با شرارت پلیس امنیت عمومی فراجا انجام دادیم. او در این گفتگو به جزئیاتی از دستگیری این شرور و چگونگی ادامه مبارزه با اشرار پرداخت که بخشهایی از آن را در ادامه میخوانید.
برای شروع گفتگو بفرمایید که از نظر پلیس چه افرادی ازاذل و اوباش محسوب میشوند؟
کسانی که به هر نحوی جرمشان موجبات باجخواهی، قمهکشی، گردنکشی داشته باشد؛ تیراندازی با سلاح گرم را داشته باشد یا اینکه از سلاح سرد علیه شهروندان استفاده کنند، زورگیران با سلاح سرد و گرم، افرادی که در فضای مجازی کریخوانیهایی را داشته باشند و به نوعی مجرمان خشنی که به هر دلیلی با شرارت مزاحمتی را برای شهروندان ایجاد کنند در مقوله ماموریتهای ما در پلیس امنیت عمومی قرار میگیرند. در سال 1404 با دستور سردار فرماندهی کل انتظامی کشور برخورد مقتدرانه با اراذل و اوباش در دستور کار قرار گرفت. با هماهنگیهای قضایی قرار شد این برخوردها مقتدرانه انجام شود و کسانی که بخواهند در برابر قانون مقاومت کنند بدون ملاحضه با آنها برخورد خواهد شد.
زمینه بروز این شرارتها چطور شکل میگیرد و چطور این افراد به اشرار تبدیل میشوند؟
پلیس حلقه آخر در این مقوله است که با کسی که جرم مرتکب شده برخورد میکند اما اگر از نظر فرهنگی و اجتماعی به موضوع بپردازیم، کودکی که در یک خانوادهای زندگی میکند، مولفههای مختلفی می تواند از خانواده، مدرسه، اجتماع، دوستان و ... روی او تاثیر بگذراد که در اجتماع مرتکب تخلف با جرائمی شود. تا آنجا ما ورودی به این موضوعات نداریم. لحظهای ما وارد میشویم که پرونده به مرجع قضایی رفته و شهروندی شکایت کرده که فلان شرور دست به گردنکشی و شرارت زده است. وظیفه پلیس است که دستور قضایی را اجرا و او را دستگیر کند. در بعضی موارد این افراد در برابر پلیس مقاومت میکنند و پلیس ماموریت خود را به درستی انجام میدهد. البته ما اقدامات پیشگیرانه در حوزه اراذل و اوباش شناسنامهدار داریم. از این افراد تعهداتی میگیرم. اگر در اقدامات اطلاعاتی متوجه شویم که قصد شرارت دارند به آنها اخطار میکنیم و تذکر میدهیم. خانوادههای شان را دعوت و توجیه میکنیم. اما اگر مجاب نشوند با دستورات قضایی اقداماتی را علیه آنها انجام میدهیم.
اراذل و اوباش معمولا چه ویژگیهایی دارند و از چه گروه سنی هستند؟
هدف ماموریتهای ما دو طیف هستند. یکی اراذل و اوباش سابقهداری که در سراسر کشور وجود دارند که شناسنامهدار هستند و به طور دورهای فراخوانده شده و از آنها تعهد گرفته میشود. شاید حدود 20 درصد از شرارتها از سوی این افراد اتفاق میافتد. اما بیشترین مشکل ما با افرادی است که سابقه کمتری دارند و از اراذل و اوباش سابقهدار هم نیستند. میانگین سنی شرارت نسبت به سالهای قبل پایینتر آمده و به طور میانگین بین 19 تا 25 سال است. فضای مجازی بعنوان یک رسانه در دسترس مردم است. اگر شرارتی در هر گوشهای از کشور اتفاق بیفتد به دلیل دست به دست شدن در این فضا برای مردم و پلیس دارای اهمیتی دوچندانی میشود. آمار و ارقامی که بین سال 1403 و 1404 داریم شاهد کاهش شرارت هستیم. اما یک مورد شرارت هم زیاد است. قرار است برخورد با اشرار به شکل مقتدر ادامه پیدا کند. از ابتدای سال تاکنون 15 نفر از اراذل و اوباشی را که در برابر قانون تمرد کردند و برابر ماموران با سلاح سرد و گرم ایستادن زمینگیر و به بیمارستان منتقل شدند.
آیا برخورد با اشرار مجازی که در شبکههای اجتماعی کریخوانی و قدرتنمایی میکنند هم بر عهده شما است؟
یکی از وظایف ما که امسال هم خیلی روی آن حساس هستیم اشرار مجازی هستند. وقتی شرارت در فضای مجازی بارگذاری میشود ترس و وحشت را در خانواده وارد میکند. ما هم صفحه این افراد را میبندیم و تعهد میگیریم. اگر هم تکرار کنند با آنها برخوردهای سختتری خواهد شد.
در روزهای گذشته شاهد برخورد مقتدر پلیس با اشرار بودهایم. طوری که شماری از آنها با شلیک گلوله زمینگیر شدند. شما معمولا به چه اشراری تیراندازی میکنید و برای این کار چه مجوزی دارید؟
دستورالعملی از سوی قوه قضائیه به ما ابلاغ شده تحت عنوان آییننامه استفاده از سلاح سازمانی که موارد قانونی کاربرد سلاح را برای پلیس مشخص میکند. تلاش ما این است اگر فردی را دستگیر میکنیم سالم دستگیر شود. اگر مقتومت کند مامور با استفاده از قانون با سلاح سازمانی کمر به پایین او را هدف قرار میدهد. اگر کسی بخواهد به شکل مسلحانه به ماموران حمله کند، ماموران از تمام اختیاراتشان میتوانند استفاده و به هر نقطهای از بدن متهم تیراندازی کنند. ماموران ما تیراندازی، نبردهای تنبهتن و ... آموزش دیده هستند و تجربه لازم را دارند.
بعضی شهروندان گلایه دارند که اراذل و اوباش مدت کوتاهی پس از دستگیری آزاد شده و دوباره به شرارت میپردازند. شما چه پاسخی به این گلایه دارید؟
اگر شهروندان بتوانند مستنداتی را به ما ارائه کنند ما هم اسنادی علیه متهم کشف میکنیم و قطعا دست مقام قضایی برای برخورد محکمتر با متهم پر خواهد بود و او سریع آزاد نخواهد شد. بهترین هدیهای که به همکاران من داده میشود رضایت مردم است. دوستان و همکاران من جانشان را در طبق اخلاص گذاشتهاند.
درباره دستگیری دو شرور مشهور تهرانی در روزهای گذشته توضیح دهید که چطور شد ماموران به آنها تیراندازی کردند؟
این ماموریت با دستور قضایی انجام شد. همکارانم وارد شدند و این 2 شرور در برابر پلیس مقاومت کرند. همکارانم از سلاح سازمانیشان استفاده کردند و آنها را که مجروح شده بودند به بیمارستان منتقل کردند. فردی که دستگیر میشود زمانی که دستبند به او زده و اسیر پلیس میشود مهمان ما است و باید از او مراقبت کرد که ما هم همین کار را انجام دادیم. فردی که مقاومت هم نداشته باشد طبق آئین نامه حقوق شهروندی بعنوان متهم است و بر اساس آن با او برخورد میشود.
کلام پایانی.
اراذل و اوباش فرصت دارند که تغییر رویه دهند و به بستر خانواده ایرانی برگردند و زندگی عادیشان را داشته باشند. اگر شروری 5 سال سابقه شرارت نداشته باشد از چرخه کنترل ما خارج خواهد شد. اگر به شرارت ادامه دهد در لیست سیاه ما قرار خواهد داشت. اوباش بدانند که هیچ گونه ملاحضهای با آنها نخواهیم داشت.