همشهری آنلاین – آرش نهاوندی: در ویدئویی که اخیرا در اینستاگرام منتشر شده، پراشانت دسای، مربی بهداشت، دانشکده پزشکی استنفورد، در مورد ۳ اشتباه رایج آشپزی که غذا را به سم تبدیل میکند، صحبت کرده است. برای خواندن جزئیات سخنان وی ادامه مطلب رابخوانید.
به گفته پراشانت، گرم شدن بیش از حد یا گرم کردن مجدد روغن منجر به آسیب به دی ان ای (DNA) میشود که میتواند خطر ابتلا به سرطان راافزایش دهد. هنگامی که روغن فراتر از نقطه دود خود گرم می شود، بخارهای سمی آزاد میکند و ترکیبات مضری مانند آکرولئین را تشکیل میدهد که میتواند چشم ها و سیستم تنفسی را تحریک کند. مهمتر از آن، گرم کردن چندباره روغن باعث تشکیل رادیکالهای آزاد و چربیهای ترانس میشود، که به عنوان عواملی برای افزایش خطر بیماری قلبی، التهاب و حتی سرطان در طول زمان شناخته میشوند. همچنین مشخص شده که روغنی که دوباره مورد استفاده قرار میگیرد ارزش غذایی خود را از دست می دهد و میتواند آلدئیدها (دستهای از مواد شیمیایی مرتبط با بیماری های مزمن مختلف) را تولید کند و همچنین منجر به آسیب کبدی و بیماریهای عصبی شود. پراشانت همچنین میگوید که گرم کردن مجدد روغن سمیت آن را تا بیش از ۵۰۰ درصد افزایش میدهد و باعث ایجاد التهاب در بدن میشود.
در این ویدئو، پراشانت اشاره کرده است که برای ترد شدن غذا، اغلب غذا را میسوزانیم و لکه سیاه ناشی از سوختگی روی نان تست حاوی ماده سرطان زایی به نام آکریل آمید است. این ترکیب طی فرآیندی به نام واکنش میلارد تشکیل میشود و با افزایش خطر ابتلا به سرطان مرتبط است. طبق گفته پراشانت، این خطرناک ترین اشتباهی است که معمولا توسط مردم انجام می شود. گوشتهای سوخته ممکن است حاوی آمینهای هتروسیکلیک (HCAs) و هیدروکربنهای آروماتیک چند حلقهای (PAHs) (ترکیبات سرطانزایی که هنگام پختن گوشت روی شعلههای باز یا در حرارت بالا تشکیل میشوند) باشند. این مواد در صورت مصرف مکرر میتوانند به DNA آسیب رسانده و خطر ابتلا به سرطانهای روده بزرگ، پانکراس و پروستات را افزایش دهند. غذاهای سوخته شده در طول زمان بر عملکرد کبد و کلیه تاثیر میگذارند.
پراشانت در ادامه سخنان خود در این ویدئوی اینستاگرامی میگوید: استفاده از فویل آلومینیومی در آشپزی میتواند منجر به آسیب مغزی شود. همچنین تجمع بیش از حد آلومینیوم در بدن میتواند تعادل مواد معدنی، به ویژه کلسیم را تا ۴۰ درصد مختل کند که بر سلامت استخوانها تاثیر میگذارد. رسوب آلومینیوم در بدن همچنین میتواند در دراز مدت بر تعادل هورمونی تاثیر بگذارد. قرار گرفتن در معرض آلومینیوم منجر به ایچاد استرس اکسیداتیو میشود که به سلول ها آسیب میرساند و به التهاب، پیری و ابتلا به بیماریهایی مانند سرطان و مشکلات قلبی و عروقی کمک میکند.
بیشتر بخوانید:
- تاثیر تغییرات در سبک زندگی بر بازماندههای سرطان
- پیشگیری از سرطان روده بزرگ با مصرف این خوراکی مفید در وعده صبحانه