به گزارش همشهری آنلاین ، چشمانداز مذاکره هیات ایرانی و آمریکایی در رم ایتالیا همچنان مبهم به نظر میرسد و بازار ارز و طلای ایران در روز گذشته، وضعیت متفاوت توام با کاهش حجم معاملات و انتظار معاملهگران را تجربه کرد.
پس از مثبت و سازنده توصیف شدن دور نخست مذاکرات در شنبه هفته گذشته، قیمت دلار آمریکا در بازار آزاد ارز ایران از ۱۰۶ هزار تومان تا ۸۵ هزار تومان افت کرد تا اینکه همه نگاهها به دور بعدی مذاکرات دوخته شود.
با افت محسوس قیمت ارز و کاهش ۲۰ درصدی ارزش دلار آمریکا در برابر ریال ایران، اختلاف قیمت در بازار آزاد با بازار توافقی به ۲۰ درصد رسیده که کمترین شکاف در سال ۱۴۰۴ به حساب میآید. این در حالی است که پس از جهش قیمت ارز آزاد، اختلاف قیمت با بازار توافقی به ۴۰ درصد رسیده است.
پیشبینی میشود در صورت توافق تهران و واشنگتن بر سر ادامه گفتگوها و رسیدن به دستورکار مشخص، انتظارات تورمی فروکش کند و تقاضای سوداگرایانه هم کمتر شود که پیامد آن کاهش میزان رانت ارزی خواهد بود.
امروز همزمان با ورود هیات مذاکرهکننده ایران و آمریکا به رم ایتالیا، قیمت هر سکه بهار آزادی با کاهش ۲ درصدی مواجه شد و ۷۷ میلیون و ۸۱۰ هزار تومان قیمت خورد و هرگرم طلای ۱۸ عیار هم با یک درصد کاهش ۶ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان معامله شد. هر دلار آمریکا هم بین ۸۵ تا ۸۶ هزار تومان نوسان داشت و صندوقهای طلای بورسی هم با افت تقاضا و کاهش ارزش مواجه شدند.
انتظار و احتیاط در بازارها
مشاهدات همشهری از وضعیت داد و ستد ارز در بازار آزاد ایران گویای حاکم شدن فضای انتظار و احتیاط دارد چرا که معاملهگران میگویند در صورت مثبت بودن مذاکرات احتمال ریزش قیمت ارز و ورود به کانال پایینتر وجود دارد هرچند که استمرار روند نزولی در روزهای بعد به ادامه گفتگوها بستگی خواهد شد.
یک سناریوی قابل انتظار در صورت توافق دو طرف، این است که بخشی از منابع ارزی بلوکه شده ایران در گام نخست آزاد شود و در گام بهدی نقل و انتقال مالی و بانکی ایران در سطح بینالملل تسهیل شده و دسترسی به خدمات مالی بهبود یابد. در گام بعد هم انتظار میرود محدودیتهای ناشی از صادرات نفت خام و دیگر کالاهای صادراتی ارزآور ایران برداشته شود. چنین وضعیتی دسترسی ایران به منابع ارزی را بهبود میبخشد که میتواند شکاف بین نرخ ارز توافقی و آزاد را حتی تا ۱۰ درصد کاهش دهد.
سناریوی دیگر عدم توافق تهران و واشنگتن بر سر ادامه گفتگوها به دلیل اختلاف مواضع است که نتیجهاش افزایش نرخ ارز و قیمت طلا، شتاب بیشتر انتظارات تورمی، افزایش ریسک سرمایهگذاری و در نتیجه شکاف بیشتر نرخ ارز آزاد و توافقی است.
در سناریوی سوم هم ممکن است که مذاکرات بر سر مسایل اختلافی در هفتههای آینده بدون پیشرفت محسوس برای رسیدن به یک توافق جامع ادامه یابد و دو طرف سیاست یک گام به پیش یک گام به عقب را در پیش بگیرند و بسته به گزینههای روی میز وضعیت بازارها متفاوت خواهد بود. چرا که توافق محدود و مقطعی ممکن است که باعث دسترسی محدود و مدیریت شده ایران به منابع ارزی و رفع تحریمها بر سر صادرات نفت در سطح معین شود تا چشمانداز مذاکرات شفافتر شود.
برآیند تحقق سناریوی سوم استمرار نوسان در بازار ارز و طلا، حفظ فضای بیم و امید در بازارها، تشدید رانت ارزی و استمرار چندنرخی از و رشد بازارهای جایگزین نظر رمزارزها و طلا خواهد بود.