بررسی میزان تولید ۵ صنعت منتخب بازار سرمایه در یک سال اخیر

بررسی میزان تولید ۵ صنعت منتخب بازار سرمایه در یک سال اخیر

  داده‌های آماری اداره میزهای صنعت و رتبه‌بندی ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار حاکی از آن است که در فروردین ماه ۱۴۰۴ نسبت به مدت مشابه پارسال به جز صنایع خودرو و فلزات اساسی که با رشد تولید روبه‌رو بوده‌اند، تولید ۳ صنعت«استخراج کانه‌های فلزی، فرآورده‌های نفتی و محصولات شیمیایی» تحت تاثیر محدودیت‌های انرژی با افت مواجه شده‌ است.

به گزارش تجارت نیوز، نتایج بررسی‌های معاونت نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس، نشان می‌دهد؛ تولید صنایع «خودرو و فلزات اساسی» در فروردین۱۴۰۴ نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۳ به ترتیب با رشد۲و۴ درصدی همراه بوده و در مقابل اما، ناترازی انرژی؛ علت افت تولید صنعت محصولات شیمیایی بوده است.

داده‌های آماری اداره میزهای صنعت و رتبه‌بندی ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار حاکی از آن است که در فروردین ماه ۱۴۰۴ نسبت به مدت مشابه پارسال به جز صنایع خودرو و فلزات اساسی که با رشد تولید روبه‌رو بوده‌اند، تولید ۳ صنعت«استخراج کانه‌های فلزی، فرآورده‌های نفتی و محصولات شیمیایی» تحت تاثیر محدودیت‌های انرژی با افت مواجه شده‌ است.

در فروردین ۱۴۰۴ نسبت به اسفند ۱۴۰۳ با وجود کاهش محدودیت در مصرف انرژی، اکثر صنایع با اهمیت بازار سرمایه (به جز صنعت خودرو) دارای افزایش مقدار تولید بوده‌اند.

بر این اساس صنایع فلزات اساسی، مواد و محصولات شیمیایی، استخراج کانه‌های فلزی و فرآورده‌های نفتی به ترتیب دارای رشد مقدار تولید به میزان ۲۶، ۳۰، ۴ و ۳ درصد در فروردین ماه ۱۴۰۴ نسبت به ماه گذشته بوده‌اند.

رشد ۲ درصدی در میزان تولید خودرو

داده‌های این گزارش نشان می‌دهد، مقدار تولید صنعت خودرو از ۴۹ هزار و ۲۰۴ دستگاه در فروردین ۱۴۰۳ به ۵۰ هزار و ۲۵۲ دستگاه در فروردین امسال رسید. مقدار تولید این صنعت در این بازه زمانی با رشد ۲ درصدی روبه‌رو شده است.

براساس این گزارش، میزان تولید صنعت خودرو در فروردین ماه ۱۴۰۴ نسبت به اسفند ماه ۱۴۰۳ به میزان ۵۰ درصد کاهش داشته است.

در این بازه زمانی افت تولید نمادهای خودرو، خساپا، خپارس و خزامیا، به ترتیب به میزان ۵۱، ۴۹، ۴۹، ۲۷ درصد بوده است.

این آمار نزولی تحت تأثیر تعطیلات نوروزی رخ داده است و اگر خودروسازان با مشکل خاصی مواجه نشوند، معمولا افت ابتدای سال را در ماه‌های آینده جبران خواهند کرد.

بیش‌ترین کاهش تولید در این بازه زمانی به کاهش تولید نمادهای خودرو به دلیل کاهش تولید گروه سورن به میزان ۶۰ درصد، گروه پژو ۴۰ درصد، کاهش تولید دنا ۳۹ درصد، کاهش تولید تارا ۳۷ درصد، خساپا به دلیل کاهش تولید ناشی از کاهش تولید محصولات خانواده X۲۰۰ شامل تیبا،کوئیک و ساینا به میزان ۴۲ درصد بوده است.

هم‌چنین خپارس با کاهش تولید ۴۴ درصدی در گروه Q۲۰۰ مواجه شده و محصول ساینا S و بدنه پراید را در این بازه تولید نکرده است.

خزامیا هم با کاهش تولید محصول گروه نیسان به میزان ۲۶ درصد و کاهش تولید محصول پادرا به میزان ۳۵ درصد روبه‌رو شده است.

 

رشد ۴ درصدی تولید صنعت فلزات اساسی

داده‌های آماری معاونت نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار نشان می‌دهد؛ مقدار تولید صنعت فلزات اساسی از ۲ میلیون و ۷۱۸ هزار و ۶۱ تن در فروردین۱۴۰۳ به ۲ میلیون و ۸۳۳ هزار و ۹۲۳ تن در فروردین امسال رسید. تولید این صنعت در این بازه زمانی با رشد ۴ درصدی روبه‌رو بوده است.

در بخش دیگر این گزارش آمده است؛ میزان تولید صنعت فلزات اساسی در فروردین ماه ۱۴۰۴ نسبت به اسفند ماه ۱۴۰۳ به میزان ۲۶ درصد افزایش داشته است. بیش‌ترین افزایش تولید مربوط به نمادهای فخوز (۴۴%)، هرمز (۱۶۷%)، کاوه (۱۰۱%)، فولاد (۸%)، فولاژ (۴۱۰۴۸ تن)، ارفع(۱۰۷%)، فخاس (۳۱%)، فجهان (۳۷%) و فملی (۱۰%) به شرح زیر است:

نماد فخوز افزایش تولید محصولات بلوم ، بیلت به میزان ۳۴ درصد و محصول اسلب به میزان ۶۳ درصد
نماد هرمز افزایش تولید محصولات اسلب به میزان ۱۷۲ درصد و بریکت ۹۳ درصد
نماد کاوه افزایش تولید محصول شمش بیلت به میزان ۱۰۱ درصد
نماد فولاد افزایش تولید محصولات سرد به میزان ۱۰ درصد، تختال به میزان ۴ درصد و محصولات پوشش دار به میزان ۱۵ درصد
نماد ارفع افزایش تولید محصول شمش فولادی به میزان ۱۰۷ درصد
نماد فخاس افزایش تولید محصول شمش به میزان ۶۶ درصد
نماد فجهان افزایش تولید محصولات شمش به میزان ۳۹ درصد، میلگرد ۳۷ درصد، بریکت ۱۹ درصد
نماد فملی افزایش تولید محصولات کنسانتره مس به میزان ۱۵ درصد، اسید سولفوریک به میزان ۲۱ درصد و کاتد به میزان ۱۱ درصد

افت ۵ درصدی تولید صنعت استخراج کانه‌های فلزی

افزون براین، میزان تولید صنعت استخراج کانه‌های فلزی با افت ۵ درصدی از ۷ میلیون و ۶۷۳ هزار و ۳۴۱ تن در فروردین ۱۴۰۳ به ۷ میلیون و ۲۷۸ هزار و ۲۲۷ تن در فروردین امسال رسیده است.

طبق این گزارش، در سال ۱۴۰۳ میزان کل تولید صنعت استخراج کانه‌های فلزی برابر با ۸۶،۶۳۶،۲۲۷ تن بوده که با افزایش اندک ۰.۴۵درصد نسبت به سال ۱۴۰۲ بیش‌ترین میزان تولید سالانه صنعت استخراج کانه‌های فلزی در سال‌های اخیر در سال ۱۴۰۳ ثبت شده است.

از سوی دیگر؛ وضع عوارض صادراتی در سال ۱۴۰۱ به کاهش تولید سنگ آهن در این سال منجر شد.

افت اندک تولید صنعت فرآورده‌های نفتی

داده‌های آماری این گزارش حاکی از آن است که میزان تولید صنعت فرآورده‌های نفتی از ۶ میلیون و ۱۵۵ هزار و ۳۵۷ مترمکعب در فروردین ۱۴۰۳ به ۶ میلیون و ۱۳۳هزار و ۴۳۷ متر مکعب در فروردین امسال رسیده است. تولید این صنعت در یک سال گذشته، با افت اندکی روبه‌رو شده است.

داده‌های این گزارش حاکی از آن است که بیش‌ترین میزان تولید سالانه صنعت فرآورده‌های نفتی مربوط به سال ۱۴۰۳ و کم‌ترین میزان تولید در سالیان اخیر مربوط به سال ۱۳۹۹ بوده است.

هم‌چنین، بیش‌ترین میزان نرخ جهانی نفت مربوط به سال ۱۴۰۱ با میانگین سالانه حدود ۱۰۰ دلار بر بشکه بوده است (اوج قیمت به دلیل جنگ اوکراین، تحریم نفت روسیه و اختلال در عرضه جهانی) و کم‌ترین میزان نرخ نفت متعلق به سال ۱۳۹۹ به نرخ میانگین سالانه حدود ۴۱ دلار بر بشکه است (کاهش تقاضا به دلیل همه‌گیری COVID-۱۹ و جنگ قیمتی روسیه و عربستان).

براین اساس، در سالیان اخیر ظرفیت تولید نفت نمادهایی چون شپنا با بهره برداری طرح‌های جدید پالایشی افزایش یافته است و همین موضوع میزان تولیداین صنعت را در سالیان اخیر افزایش داده است.

افت ۹ درصدی تولید صنعت شیمیایی

داده‌های اداره میز صنعت حاکی از آن است که؛ صنعت مواد و محصولات شیمیایی از ۴ میلیون و ۵۸۶ هزار و ۹۸۳ تن در فروردین ۱۴۰۳ به ۴ میلیون و ۱۶۱هزار و ۵۳۱ تن در فروردین امسال رسیده است.

داده‌های آماری این گزارش نشان می‌دهد؛ میزان تولید صنعت مواد و محصولات شیمیایی درفروردین امسال ۱۴۰۴ نسبت به مدت مشابه سال گ، با افت ۹ درصدی روبه‌رو بوده است.

میزان تولید صنعت محصولات شیمیایی در فروردین ماه ۱۴۰۴ نسبت به اسفند ماه ۱۴۰۳ به میزان ۳۰ درصد افزایش داشته است. بیش‌ترین افزایش تولید مربوط به نمادهای زاگرس (۳۷ برابر افزایش تولید)، خراسان (۵۱۵%) و کرماشا (۱۵۲%) بوده است.

در نماد زاگرس پس از رفع محدودیت‌های تأمین گاز خوراک توسط شرکت ملی گاز ایران و اتمام تعمیرات برنامه‌ریزی‌شده و با عنایت به بازگشت واحد دوم تولیدی پتروشیمی زاگرس به چرخه تولیدی، افزایش تولید ناشی از افزایش تولید محصولات بخار و متانول بوده است.

در نماد شپدیس نیز پس از رفع محدودیت‌ها و بازگشت ظرفیت تولید فاز یک این مجتمع از ۲۷ اسفند ۱۴۰۳ ، محصولات آمونیاک و اوره صنعتی (غیر حمایتی)، قریب به ۳۵% افزایش تولید داشته‌اند.

در نماد خراسان با توجه به این‌که در تاریخ ۲۵ اسفند واحد اوره و در ۲۶ اسفند واحد آمونیاک و کریستال ملامین مجدد در مدار تولید قرار گرفتند، محصولات اوره، آمونیاک، آمونیاک مصرفی در واحد اوره، اوره مصرفی در واحد ملامین، کریستال ملامین و آمونیاک مصرفی در واحد ملامین قریب به ۵ برابر افزایش تولید داشته‌اند.

در نماد کرماشا افزایش تولید ناشی از افزایش تولید محصولات اوره به میزان ۱۵۸ % و آمونیاک ۱۴۲% بوده است.

منبع: سنا

 

 منبع خبر