شکست بزرگ گوگل؛ دادگاه رأی به انحصارگری غول فناوری در بازار تبلیغات آنلاین داد

شکست بزرگ گوگل؛ دادگاه رأی به انحصارگری غول فناوری در بازار تبلیغات آنلاین داد

 قاضی فدرال تأیید کرده که گوگل با اقدامات انحصارطلبانه، رقابت در بازار تبلیغات دیجیتال را تضعیف کرده و به ناشران و مصرف‌کنندگان آسیب رسانده است.

یک قاضی فدرال در ایالات متحده گوگل را به‌عنوان یک انحصارگر در حوزه تبلیغات آنلاین معرفی کرد. قاضی «لئونی برینکما» از دادگاه منطقه‌ای ناحیه شرقی ویرجینیا اعلام کرده که غول فناوری با نقض قوانین، سلطه خود را بر این بازار حفظ کرده است.

به گزارش نیویورک تایمز، برینکما در بخشی از حکم خود گفته است:

«علاوه‌بر محروم کردن رقبا از امکان رقابت، این رفتار انحصارگرایانه به شکل قابل‌‌توجهی به ناشران مشتری گوگل، فرآیند رقابتی و درنهایت به مصرف‌کنندگان اطلاعات آسیب زده است.»

ریشه این پرونده به شکایت وزارت دادگستری آمریکا و هشت ایالت دیگر در ژانویه 2023 علیه گوگل برمی‌گردد. شکایتی که در آن گوگل به سوء‌استفاده غیرقانونی از سلطه خود در بازار تبلیغات و تحمیل هزینه‌های بالاتر به مشتریان متهم شده است.

در متن شکایت آمده است:

«رقابت در فضای فناوری تبلیغات مختل شده و این اتفاق نه تصادفی بوده و نه اجتناب‌ناپذیر. یک غول صنعتی به نام گوگل با راه‌اندازی یک کمپین سیستماتیک، رقابت سالم در این حوزه را از بین برده و کنترل بسیاری از ابزارهای حیاتی مورد استفاده ناشران، تبلیغ‌دهندگان و واسطه‌ها را به‌دست گرفته است.»

دولت ایالات متحده معتقد است که گوگل درحال‌حاضر حدود 87 درصد از بازار ابزارهای فروش تبلیغات را در اختیار دارد.

پیروزی نصف‌ونیمه گوگل

البته قاضی برینکما بخشی از شکایت دولت را نیز رد کرده است. «لی-آن مولهالند»، معاون بخش تنظیم مقررات گوگل، در بیانیه‌ای می‌گوید:

«ما در نیمی از این پرونده پیروز شدیم و نسبت به نیمی دیگر اعتراض خواهیم کرد. دادگاه اعلام کرده که ابزارهای تبلیغ‌دهنده ما و خریدهایی مانند DoubleClick به رقابت آسیبی نزده‌اند. اما ما با نظر دادگاه درباره ابزارهای ناشران مخالفیم. ناشران گزینه‌های زیادی دارند و گوگل را به این دلیل انتخاب می‌کنند که ابزارهای ما ساده، مقرون‌به‌صرفه و مؤثر هستند.»

به گفته دولت، تسلط این شرکت در حوزه تبلیغات آنلاین باعث شده ناشران عملاً ناچار به استفاده از نرم‌افزارهای تبلیغاتی آن شوند؛ موضوعی که درآمد وب‌سایت‌های خبری (مخصوصاً سایت‌هایی که حق اشتراک ندارند) را کاهش داده است.

این مسئله در شرایطی اتفاق می‌افتد که صنعت رسانه با بحران مالی گسترده‌ای روبه‌رو است و از سویی دیگر تعطیلی رسانه‌ها و اخراج نیروها در سال‌های اخیر شدت گرفته است. این وضعیت همچنین باعث رشد تیترهای کلیک‌خور و روش‌های گمراه‌کننده دیگر شده تا سازمان‌های خبری بتوانند بخشی از درآمد ازدست‌رفته خود را جبران کنند.

حکم قاضی برینکما پس از حکم دیگری در اوت سال گذشته صادر شده که در آن قاضی فدرال «آمیت مهتا» گوگل را در زمینه جستجوی آنلاین نیز یک انحصارگر معرفی کرده بود. مهتا اعلام کرده بود که گوگل «یک انحصارگر است و برای حفظ این انحصار نیز چنین رفتاری دارد.» اکنون وی درحال بررسی درخواست وزارت دادگستری برای تجزیه این شرکت است.

برچسب
 

 منبع خبر