۵ ماده غذایی که مغز را دچار مهگرفتگی میکنند

بعضی از خوراکیها به دلیل فقدان آنتی اکسیدانها و چربیهای سالم در خود، التهاب و قند خون را افزایش میدهند و منجر به ایجاد «مه مغزی» میشوند.

خبرآنلاین: مشکل در به خاطر سپردن، به یاد آوردن و اختلال در تمرکز، پدیدهای است که با عناوین مه مغزی، هوشیاری ابری یا ابریشدن هوشیاری (Clouding of consciousness) و یا مهآلودگی ذهنی شناخته میشود.
علل شایع مه مغزی شامل تجربه استرس یا اندوه، التهاب، گذراندن دوره پیش از یائسگی (در زنان) و خستگی است، اما علت دیگری هم در بروز این عارضه دخیل است که شاید کمتر بدان توجه شده باشد و آن «تغذیه» است؛ مواد غذایی مصرفی در رژیم غذایی ممکن است به نوبه خود باعث ایجاد مه مغزی در افراد شوند.
زیادهروی در مصرف کدام مواد غذایی منجر به مه مغزی میشود؟
مصرف غذاهایی که معمولاً آنتی اکسیدان و چربیهای سالم مانند امگا ۳ در آنها کمتر است و در مقابل، چربیهای ترانس، قندهای افزودنی و کربوهیدرات تصفیهشده بیشتری دارند، سبب ایجاد مه مغزی میشود. شماری از این مواد غذایی در ادامه ذکر شده که بهتر است مصرف آنها را محدود کنید:
۱) کربوهیدراتهای تصفیهشده
غلات تصفیهشده مانند نان سفید و برنج سفید، به نوبه خود در ایجاد مه مغزی نقش دارند و بر خلاف غذاهای غلات کامل، باعث افزایش و کاهش سریع سطح قند خون میشوند. بدن به این نوسانات با ترشح هورمونها پاسخ میدهد که منجر به علائمی میشود که معمولاً با مه مغزی همراه است؛ مانند گیجی، فراموشی و اختلال در تمرکز.
۲) الکل
الکل به دلیل تأثیرات آن بر هیدراتاسیون و سیستم عصبی مرکزی، عامل مهمی در ایجاد مه مغزی است. این کاهش هوشیاری نهتنها هنگام نوشیدن محسوس است، بلکه شما تا مدتی بعد نیز شاهد کاهش بهرهوری و توانایی مغز خواهید بود. دلیل این اتفاق این است که مصرف الکل باعث کمآبی بدن میشود و عملکرد شناختی را مختل میکند.
۳) کافئین
مصرف بیش از حد کافئین اثر محرک آن را از بین میبرد و باعث بروز خستگی، سردرد و مه مغزی میشود.
۴) غذاهای سرخشده
غذاهای سرخشده در روغن زیاد، مانند سیبزمینی سرخشده یا مرغ سوخاری، میتوانند باعث مه مغزی شوند. این غذاها به طور معمول سرشار از چربیها و نمک و سطح ناچیزی مواد مغذی هستند. مصرف منظم غذاهای سرخشده میتواند سبب افزایش التهاب در بدن شود، عاملی که در ایجاد مه مغزی نقش دارد.
۵) غذاهای فوق فرآوریشده
طبق تحقیقات، بین مصرف غذاهای فوق فرآوریشده و زوال شناختی ارتباط وجود دارد. کیک، کلوچه، سوسیس، کالباس، چیپس، پفک و ... معمولاً سرشار از قند، چربیهای ناسالم، سدیم و اغلب حاوی مواد نگهدارنده، رنگها و طعم دهندههای مصنوعی هستند و در سلامت مغز اختلال ایجاد میکنند.