وضعیت نگران کننده ید ادرار در زنان باردار

رئیس انجمن علمی تغذیه ایران گفت: مردم به تبلیغات طب سنتی در مورد استفاده از نمکهای دریا و رنگی و سنگ نمک توجه نکنند این موضوع به لحاظ علمی قابل اعتنا نیست.


دکتر ابراهیم فلاحی در گفتوگویی اظهار کرد: اخیراً گزارشی توسط وزارت بهداشت در رابطه با وضعیت ید ادرار در زنان باردار و دانشآموزان منتشر شده که این گزارش حاصل انجام کار تحقیقاتی است به پیشنهاد دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت و توسط پژوهشکده غدد درون ریز و متابولیسم ایران انجام گرفته است.
وی در خصوص نتایج این پژوهش اظهار کرد: با توجه به اینکه وضعیت ید ادرار در زنان باردار نگران کننده است ضرورت دارد همه سازمانها و ادارات ذیربط توجه ویژه داشته باشند و این نگرانی را درک کنند.
رئیس انجمن علمی تغذیه ایران بیان کرد: یکی از جاهایی که میتواند در این زمینه کمک کند وزارت بهداشت است. اندازهگیری ید در نمکهای مصرفی و یددار در سطح تولید و عرضه جزو وظایف سازمان غذا و دارو و معاونتهای غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی و معاونتهای بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی است بنابراین انتظار میرود که این بخش از وزارت بهداشت کارخود را بهتر انجام بدهند و اگر خوب انجام شده گزارش داده شود که میزان ید در نمکها خوب هست و احتمالا در مصرف مشکل داریم و اگر اینطور نیست پس حتماً کوتاهی صورت گرفته و باید به طور منظم و برنامهریزی شده وضعیت ید هم در سطح تولید و هم در سطح عرضه رصد و پیگیری شود.
فلاحی با بیان اینکه بخشهایی از وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی که منسوب به طب سنتی هستند که در مورد نمکهای رنگی، نمک دریا و سنگ نمک تبلیغ میکنند و از اثرات سودمند آنها صحبت میکنند در صورتیکه چنین مسئلهای از نظر علمی کاملا رد شده است، گفت: این تبلیغات به این شکل میتواند مردم را به سمت استفاده از این نمکها که غیر بهداشتی و مضر هستند سوق دهد و باید جلوی این تبلیغات گرفته شود.
وی تاکید کرد: باید از طریق رسانهها اطلاعات صحیح در مورد تغذیه سالم و مصرف نمک یددار به جامعه دهیم؛ سالهاست نمک توسط ید غنی شده ولی متاسفانه روند گزارشات پایش وضعیت ید از سال ۱۳۹۳ تا کنون روند کاهشی در مصرف ید را نشان میدهد و این زنگ خطری است که باید مورد توجه قرار گیرد.
رئیس انجمن علمی تغذیه ایران با تاکید براینکه این موضوع مخصوصاً در زنان باردار نگران کننده اعلام شده و اکنون در کل کشور به جز ۸ استان وضعیت نامطلوب بوده و این نشان میدهد که دریافت ید مشکل دارد، تصریح کرد: کمبود ید روی سلامت مادر و جنین تاثیر بدی میگذارد و میتواند عوارض جبران ناپذیری را ایجاد کند که از آن جمله میتوان به کندی رشد جسمی و ذهنی کودک و مشکلات تیروئیدی برای خانم های باردار اشاره کرد. بنابراین توجه ویژه به حل این مشکل از اهمیت خاصی برخوردار است و همه نهادهای ذیربط باید این حساسیت را درک کنند.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی در ادامه با بیان اینکه ساختاری که اکنون در حوزه تغذیه وزارت بهداشت وجود دارد جوابگوی حل مشکلات تغذیهای کشور نیست، به عنوان رئیس انجمن علمی تغذیه ایران از وزیر بهداشت درخواست کرد ساختار حوزه تغذیه در وزارت بهداشت از نظر مدیریتی در سطوح بالاتر مورد حمایت واقع شود و دو بخش تغذیه بالینی و دفتر بهبود تغذیه زیر چتر یک مدیریت واحد و مشترک و در سطح بالاتری قرار گیرد تا پیگیری مسائل و حل مشکلات در حوزه تغذیه کارایی بالاتری داشته باشد.
رئیس انجمن علمی تغذیه ایران بیان کرد: اگر این ساختار اصلاح شود میتواند علاوه بر کمک به کاهش بار بیماریها به اقتصاد سلامت و پیشگیری از بیماری که رکن اصلی بهداشت و سلامت جامعه است کمک بیشتری شود.
وی افزود: در زمینه تغذیه افرادی که منسوب به طب سنتی هستند مطالبی را از طریق فضای مجازی در اختیار مردم قرار میدهند که غیرعلمی بوده و میتواند سلامت جامعه را به مخاطره اندازد.
فلاحی گفت: اکنون استفاده از فضای مجازی و تبلیغات منفی و غیرعلمی مخصوصاً در زمینه تغذیه متاسفانه زیاد است و اگر به این حوزه ورود علمی نشود خسارتهای جبران ناپذیری برای سلامت جامعه در آینده به دنبال خواهد داشت.
وی گفت: برای کمک به دریافت ید کافی پیشنهاد انجمن علمی تغذیه کشور مصرف یدوفولیک به جای اسید فولیک، در سه ماه قبل از بارداری و در طول دوره بارداری است.