احداث کارخانه فروآلیاژ شیروان؛ گامی بلند در مسیر خودکفایی صنعت فولاد ایران

 احداث کارخانه فروآلیاژ شیروان؛ گامی بلند در مسیر خودکفایی صنعت فولاد ایران

 هلدینگ توسعه معادن و فلزات (ومعادن) به‌عنوان یکی از مهم‌ترین سرمایه‌گذاران و سهامداران اصلی پروژه فروآلیاژ شیروان، نقش کلیدی در تأمین مالی، مدیریت اجرایی و راهبری استراتژیک این طرح ایفا می‌کند.

به گزارش اقتصادآنلاین، کارخانه فروآلیاژ شیروان با هدف تولید فروآلیاژهای مورد نیاز صنایع فولاد و متالورژی در شهرستان شیروان، استان خراسان شمالی در حال احداث است. این پروژه در دو فاز با ظرفیت تولید سالانه ۲۵ هزار تن فروسیلیکو منگنز در فاز اول و ۳۳ هزار تن فرومنگنز در فاز دوم، تعریف شده است.

مهمترین کاربرد منگنز و فروسیلیکو منگنز در صنعت، تهیه آلیاژهای آهن و به­‌عنوان ماده اساسی برای تولید چدن و فولاد می­‌باشد. منگنز بیشترین کاربرد را در تولید فولاد (فولادهای کربن­‌دار، آلیاژ کم‌مقاومت، ضدزنگ ابزارآلات)، آلیاژهای غیرفولادی (آلیاژهای غیرآهنی، فروآلیاژها و چدن) دارد. فولاد به­‌ویژه فولادهای کربن­‌دار بخش اصلی بازار منگنز را به خود را اختصاص می‌دهد.

این پروژه به‌عنوان یکی از طرح‌های حوزه صنایع معدنی، نیازمند سرمایه‌گذاری قابل‌توجهی است. شرکت سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات (ومعادن)، به‌عنوان یکی از سهامداران اصلی این پروژه، در سال‌های اخیر سرمایه‌گذاری‌های گسترده‌ای در حوزه معدن و صنایع معدنی انجام داده است و در این پروژه نیز ۴۰ درصد از سهام شرکت را در به­‌طور مستقیم در اختیار دارد. با عنایت به مالکیت ۸۵ درصدی ومعادن در صبانور، مالکیت ۵۷ درصدی در تجلی توسعه معادن و فلزات و مالکیت ۴۸ درصدی در آهن و فولاد سرمد ابرکوه، می­توان اذعان نمود که هلدینگ توسعه معادن و فلزات ۷۱ درصد سهام و هلدینگ چادرملو ۲۹ درصد سهام شرکت صنایع فروآلیاژ شیروان را در اختیار دارند. ترکیب اصلی سهامداران شرکت در نمودار زیر آورده شده است.

یکی از اهداف شرکت سرمایه­‌گذاری توسعه معادن و فلزات در اجرای این طرح، علاوه بر تکمیل زنجیره تولید و ایجاد ارزش افزوده و سودآوری برای سهامداران، ایجاد توازن و توسعه در مناطق کم برخوردار استان خراسان شمالی و شهرستان شیروان با هدف اشتغال زایی و آبادانی این مناطق می باشد. از مزایای احداث این طرح علاوه بر ایجاد اشتغال و اثرات مثبت اجتماعی آن می‌­توان به زیرساخت مناسب و همچنین نزدیکی به بازارهای هدف از جمله کارخانه فولاد خراسان و سایر کارخانجات در حال احداث اشاره کرد. همچنین مبانی طرح به­‌گونه‌­ای دیده شده است که بتوان در صورت تغییر استراتژی شرکت در کوتاه­‌ترین زمان ممکن تولید فروسیلیسیم را اجرایی کرد. این محصول نیز کاربرد گسترده‌­ای در فولادسازی دارد. بهره‌برداری از این پروژه، علاوه بر تأمین مواد اولیه مورد نیاز صنایع داخلی، زمینه‌ساز توسعه اقتصادی و صنعتی استان خراسان شمالی خواهد شد.
بر اساس گزارش‌های اخیر، پروژه با پیشرفت فیزیکی ۱۳.۵ درصدی در حال اجرا است. بخش غیرصنعتی پروژه با پیشرفت ۳۴ درصدی مواجه است و تجهیزات خارجی مورد نیاز در فرآیند ثبت سفارش قرار دارند. با پیگیری‌های مستمر، قرارداد با تکنولوژیست خارجی برای تهیه اسناد مهندسی و ساخت تجهیزات نهایی شده است. کل سرمایه‌گذاری مورد نیاز برای اجرای این پروژه حدود ۱۵۰۰ میلیارد تومان برآورد شده است. این مبلغ شامل قراردادهای مختلفی است؛ از جمله بخش غیرصنعتی که قراردادی به ارزش ۱۱۲ میلیارد تومان با شرکت توسعه بنای خیام منعقد شده است. در بخش صنعتی نیز قراردادی به ارزش ۸۱۴ میلیارد تومان به‌همراه ۴ میلیون و ۵۷۰ هزار یورو با کنسرسیومی متشکل از شرکت‌های فرازین، رامپکو و ارکان تدبیر صنایع امضا شده است. با توجه به پیشرفت ۱۳.۵ درصدی پروژه، می‌توان تخمین زد که بخش قابل‌توجهی از سرمایه‌گذاری کل، هنوز نیاز به تأمین و هزینه‌کرد دارد تا پروژه به بهره‌برداری کامل برسد. پیش‌بینی می­‌شود که پروژه در اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۵ به بهره‌­برداری برسد و با بهره‌برداری از فاز اول پروژه، حدود ۲۰۰ نفر به صورت مستقیم مشغول به کار شوند.اقدامات انجام‌شده در مسیر توسعه کارخانه

ثبت سفارش تجهیزات خارجی: فرآیند تأمین تجهیزات مورد نیاز آغاز شده و برخی از این تجهیزات در مرحله حمل و ترخیص قرار دارند.

انعقاد قرارداد با شرکت‌های فناوری: قراردادهایی برای تأمین فناوری و مهندسی فرآیند تولید با تکنولوژیست‌های خارجی امضا شده است.

توسعه زیرساخت‌های شهرک صنعتی: تکمیل زیرساخت‌های مربوط به تأمین آب، برق و گاز کارخانه در دستور کار قرار گرفته است.

درخواست تخصیص ارز: برای تأمین تجهیزات مورد نیاز، درخواست دریافت ۵ میلیون یورو ارز از بانک مرکزی ارائه شده است.

پیگیری‌های استانی و ملی: جلسات متعدد با مسئولان محلی و کشوری برگزار شده تا موانع اجرایی برطرف شود.

با توجه به این اقدامات، پیش‌بینی می‌شود در صورت تداوم حمایت‌های مالی و اجرایی، کارخانه فروآلیاژ شیروان بتواند در بازه زمانی تعیین‌شده وارد فاز بهره‌برداری شود و تأثیر مثبتی بر زنجیره تأمین صنایع فولاد کشور داشته باشد.

هلدینگ توسعه معادن و فلزات (ومعادن) به‌عنوان یکی از مهم‌ترین سرمایه‌گذاران و سهامداران اصلی پروژه فروآلیاژ شیروان، نقش کلیدی در تأمین مالی، مدیریت اجرایی و راهبری استراتژیک این طرح ایفا می‌کند. این شرکت با برخورداری از سرمایه‌گذاری‌های گسترده در بخش معدن و صنایع معدنی، از اصلی‌ترین بازیگران صنعت فولاد و معدن کشور محسوب می‌شود. با توجه به توانمندی مالی و تخصصی هلدینگ توسعه معادن و فلزات، انتظار می‌رود که این شرکت نقشی حیاتی در پیشرفت سریع‌تر پروژه فروآلیاژ شیروان ایفا کند. برنامه‌های حمایتی ومعادن در کنار سایر سرمایه‌گذاران، می‌تواند مسیر بهره‌برداری از کارخانه را هموارتر کند و به توسعه اقتصادی منطقه و تأمین مواد اولیه صنایع فولاد کشور کمک نماید.

برچسب
 

 منبع خبر