حمله به ظریف همزمان با مذاکرات ایران و آمریکا/ نظام باید ماهها تلاش کند تا بتواند از اسنپبک عبور کند

حمید رضا ترقی عضو موتلفه و فعال سیاسی اصولگرا معتقد است: نظام باید ماهها مذاکره و تلاش کند تا بتواند از اسنپبک عبور کند. آن امتیاز دادنهای قبلی ( دوره روحانی) ناشی از شیفتگی به مذاکره بود.

به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از عصر ایران، دور دوم مذاکرات هستهای ایران و آمریکا روز شنبه در رم پس از ۴ ساعت به پایان رسید. عباس عراقچی وزیر خارجه ایران مذاکرات امروز (شنبه ۳۰ فروردین) را رو به جلو توصیف کرد و از دور سوم گفتوگوها در عمان و در شنبه آینده ۶ اردیبهشت خبر داد و در عین حال گفت: روز چهارشنبه همین هفته مذاکرات فنی و کارشناسی انجام میشود.
حمیدرضا ترقی فعال سیاسی اصولگرا و عضو موتلفه در گفتگویی با عصرایران توضیح داده است: اختلافات درونی دولت آمریکا موجب شده آقای ترامپ هم رویکرد مذاکراتیاش را اولتیماتوم همراه با مذاکره قرار دهد. یعنی دیپلماسی را در عین فشار و تهدید دنبال میکند تا بتواند هر دو طیف دولتش را تا رسیدن به یک تصمیم نهایی حفظ کند.
بخش هایی مهم از این گفتگو را بخوانید؛
*سیاست کلی ترامپ، با توجه به عقبنشینیهایش، کاستن از تهدید و جدیتر گرفتن دیپلماسی بوده. علت این امر هم موضعگیریهای قاطع رهبری ایران است. در غیاب این موضعگیریهای محکم، شاید ترامپ از خواستههایش، نظیر برچیده شدن کامل برنامۀ هستهای ایران و یا مستقیم بودن مذاکره، عقبنشینی نمیکرد.
*عقبنشینیهای ترامپ موجب شده که او بتواند طیف تندروی دولتش را قانع کند که رفتن به سمت جنگ و درگیری نظامی، نه تنها به سود آمریکا نیست بلکه به ضرر آمریکاست. در نتیجه به نظر میرسد نقش دیپلماسی و مذاکره در حل مشکلمابین ایران و آمریکا پررنگتر شود.
*البته ما، همان طور که مقام معظم رهبری فرمودند، هیچ اطمینانی نداریم که طیف طرفدار دیپلماسی در دولت ترامپ حرفش به کرسی بنشیند ولی چون تیم مذکراتی خودمان تیم ورزیدهای است و به نظر میرسد که میتواند با استدلالهای منطقی و درست آنها را قانع کند که ایران به سمت ساخت بمب هستهای نخواهد رفت، احتمال اینکه ترامپ بتواند طیف تندروی دولتش را قانع کند که با دیپلماسی هم به هدفشان میرسند، وجود دارد و به همین دلیل شاید بتوان امیدوار بود که شاید این مذاکرات به توافق منتهی شود.
*در مقابل تندروهایی که در داخل آمریکا هستند، تندروهای داخلی ما پاتکی هستند که آنها را خنثی میکنند. یعنی موضعگیری تندروهای ما مشکلی برای نظام پدید نمیآورد بلکه قدرت چانهزنی تیم مذاکرهکننده را افزایش میدهد؛ مشروط بر اینکه اقداماتشان مصداق تضعیف تیم مذاکرهکننده نباشد.
*تضعیف یعنی تیم مذاکرهکننده را خائن تلقی کنند و یا خارج از چارچوب سیاستهای کلان نظام بدانند و یا به مردم القا کنند که مذاکرهکنندگان ما به حرف رهبری عمل نمیکنند. ولی اینکه بگویند اصلا مذاکره نکنید چون فایدهای ندارد، به نظر نمیرسد که مشکلی داشته باشد بلکه پاسخ همان جریان تندروی آمریکا هم میتواند باشد.
* مذاکره با قاتل سردار سلیمانی یعنی اینکه رئیسجمهور ما بخواهد با رئیسجمهور آمریکا مذاکره کند. ولی به هر حال این دولت آمریکا، دولت ترامپ است. همۀ اعضای دولت ترامپ که دستاندرکار آن جنایت نبودند.
* اگر اشکالی به مذاکره با این دولت آمریکا وارد بود، مقام معظم رهبری در همین حد هم مذاکره را تایید نمیکردند. ولی وقتی تایید رهبری وجود دارد، این نشان میدهد که حرف این تندروها شاید درست نباشد. حتی بر فرض هم که درست باشد، سیاستهای برتر و مهمتری در نظام هست که ایجاب میکنند ما در یک حرکت تاکتیکی، فعلا مسئلۀ ترور شهید سلیمانی را مطرح نکنیم و دنبال تلافی آن نباشیم تا کشور را از مسیر منتهی به فعال شدن مکانیسم ماشه و جنگ منحرف کنیم تا لطمهای به کشور نخورد.
*آقای پزشکیان اگرچه مدافع مذاکره بود ولی در چارچوب اذن رهبری عمل میکند. یعنی پزشکیان هیچ وقت نگفته ما باید خارج از چارچوب سیاستهای کلان نظام حرکت کنیم. ایشان معتقد به حرکت در ذیل سیاستهای کلان نظام است، اما میگوید مذاکره را باید به عنوان یک تاکتیک در پیش بگیریم.
*مگر آقای ظریف در ساختار نبوده؟اینها شیفتگان مذاکرهاند و امتحان خودشان را پس دادهاند. در جریان مذاکرات چقدر امتیاز دادند به آن طرف و الان نظام باید ماهها مذاکره و تلاش کند تا بتواند از اسنپبک عبور کند. آن امتیاز دادنها ناشی از شیفتگی به مذاکره بود.