قیمت دلار رنج شد؛ طلا سقوط کرد/ قیمت سکه قفل شد

 قیمت دلار رنج شد؛ طلا سقوط کرد/ قیمت سکه قفل شد

  اقتصادنیوز: بازارهای مالی ایران این هفته شاهد سنگینی سایه اخبار مثبت سیاسی و دیپلماتیک بر فضای معاملات بودند؛ روندی که در پی آن دلار عقب نشست، بیت‌کوین در مرز مقاومت متوقف شد و طلای آبشده با سقوط تاریخی طلای جهانی، افت قیمت سنگینی را تجربه کرد. در این میان، تحلیلگران از دوره‌ای جدید در «تنظیم روانی بازارها» سخن می‌گویند؛ نقطه‌ای که تلاقی سیاست، انتظارات و تحلیل‌های فنی جهت‌گیری معامله‌گران را شکل می‌دهد.

 عکس: اقتصادنیوز/ دانیال شایگان

به گزارش اقتصادنیوز،‌ امروز بازار طلا، سکه و ارز با نوسانات معناداری همراه بود که عمدتاً تحت‌تأثیر سیگنال‌های سیاسی مثبت و تحولات بین‌المللی قرار داشت و دلار با کاهش چشمگیر نسبت به روز گذشته، در محدوده پایین‌تر کانال هشتم بازگشایی شد و در مسیر نوسانی قرار گرفت. همزمان، بازار طلا و سکه به‌دنبال ریزش تاریخی طلای جهانی، افت محسوسی را تجربه کرد؛ به‌طوری‌که قیمت طلا به زیر کانال ۶.۵ میلیون تومان عقب‌نشینی کرد و انواع سکه روندی نزولی در پیش گرفتند. در مجموع، معاملات امروز بیش از آن‌که هیجانی باشد، زیر سایه تحلیل‌های فنی و فضای آرامش‌یافته ناشی از اخبار سیاسی جریان داشت.

در نخستین ساعات فعالیت بازار ارز در روز دوشنبه نرخ دلار با افتی ملموس به کانال سوم کریدور هشتم عقب‌نشینی کرد. این کاهش در شرایطی رقم خورد که فضای روانی بازار تحت تأثیر موجی از اخبار مثبت سیاسی قرار گرفته است، از جمله نشانه‌هایی از کاهش تنش‌های ژئوپلیتیکی در منطقه و تحولات جدید در روابط بین‌الملل که تأثیر خود را به‌وضوح بر رفتار معامله‌گران بازار ارز برجای گذاشته‌اند.

فعالان بازار ارز، با نگاه به نمودارهای نوسانات نرخ دلار در روزها و هفته‌های اخیر، وضعیت کنونی را نه صعودی و نه نزولی، بلکه «رنج» ارزیابی می‌کنند؛ به‌این معنا که بازار در یک باند قیمتی محدود در حال نوسان است و از قدرت کافی برای عبور از سطوح مقاومتی یا شکستن کف‌های حمایتی برخوردار نیست. به اعتقاد بسیاری از معامله‌گران، سیاست‌گذار ارزی در حال حاضر موفق شده است کنترل روانی بازار را در اختیار بگیرد، به‌طوری که نه‌تنها از شکل‌گیری انتظارات افزایشی جلوگیری کرده، بلکه توانسته نرخ را در تعادلی نسبی با متغیرهای بنیادین اقتصادی نگه دارد.

در همین راستا، برخی کارشناسان اقتصادی بر این باورند که قیمت دلار در بازار آزاد تا حد زیادی به سطحی نزدیک به «ارزش تعادلی» خود رسیده است؛ سطحی که در آن نه سفته‌بازی بی‌منطق جریان دارد و نه انتظارات تورمی بر پایه واقعیت‌های اقتصاد داخلی و خارجی شکل گرفته است. این ارزیابی زمانی اعتبار بیشتری می‌یابد که آن را در کنار تحولات سیاسی بین‌المللی قرار دهیم؛ به‌ویژه اخباری چون ادامه روند مذاکرات ایران و آمریکا، بازگشت تجهیزات نظامی ایالات متحده از اقیانوس هند و تمدید توافق تجاری موقت میان واشنگتن و پکن. این تحولات، که همگی نشانه‌هایی از فروکش‌کردن موقت تنش‌های ژئوپلیتیکی هستند، ریسک سیستماتیک موجود در بازارهای جهانی را کاهش داده‌اند و فضای تصمیم‌گیری فعالان مالی را تا حدی آرام کرده‌اند.

قیمت دلار رنج شد؛ درهم صعود و نزول در یک روز

با این حال، قیمت دلار تهران معاملات امروز را بدون تغییر نسبت به روز گذشته، در پله اول کانال سوم کریدور هشتم بازگشایی کرد و در نیمه اول روز با نوسان مثبت تا پله نهم این کانال افزایش یافت و در نیمه دوم معاملات در نیمه دوم این کانال در نوسان و معامله بود. قیمت دلار در لحظه نگارش این گزارش در پله هشتم کانال سوم کریدور هشتم در معامله بود.

براساس تحلیل‌های فنی، مرز حمایتی برای دلار در حال حاضر در کف کانال سوم کریدور هشتم قرار دارد. در صورتی که قیمت دلار به این سطح نزدیک شود و نتواند آن را حفظ کند، احتمال کاهش بیشتر و ورود به سطوح پایین‌تر وجود خواهد داشت که می‌تواند قیمت را به کانال‌های پایین‌تر و حتی کف این کریدور سوق دهد. در مقابل، مرز مقاومتی دلار در کف کانال پنجم کریدور هشتم قرار دارد. در صورتی که قیمت دلار از این سطح عبور کند و تثبیت شود، ممکن است روند صعودی آغاز شود و حرکت به سمت پله‌های بالاتر و حتی رسیدن به مرزهای مقاومتی جدید در این کریدور پیش‌بینی شود.

قیمت دلار هرات هم معاملات امروز را با نوسان مثبت 270 تومانی در پله دوم کانال سوم کریدور هشتم بازگشایی کرد و با نوسان منفی تا کف این کانال کاهش یافت و در همین کانال در معامله بود و در زمان نگارش این گزارش در پله چهارم کانال سوم کریدور هشتم در معامله بود.

تحلیلگران بازار ارز پیش‌بینی می‌کنند برای قیمت دلار هرات مرز حمایتی پله دوم کانال دوم کریدور هشتم مهم است که در صورت عبور از این مرز، می‌تواند به کانال‌های پایین‌تر برگردد. در سمت مقابل مرز مقاومتی دلار هرات در کف کانال چهارم این کریدور قرار دارد که در صورتی که قیمت از این سطح عبور کند و تثبیت شود، احتمال بازگشت به روند صعودی و افزایش قیمت به سمت پله‌های بالاتر وجود خواهد داشت. این سطح مقاومتی می‌تواند نقطه عطفی برای تغییر روند بازار باشد.

درهم امارات هم با گپ منفی 700 تومانی نسبت به روز گذشته در سطح 22 هزار و 700 تومان استارت زد و در نیمه اول معاملات با روند صعودی تا نرخ 23 هزار تومان افزایش یافت و در نیمه دوم معاملات با تغییر روند، نزولی شد و تا سطح 22 هزار و 850 تومان پایین آمد و در این سطح به کار خود پایان داد.

تحلیلگران فنی پیش‌بینی می‌کنند مرز حمایتی درهم امارات در حال حاضر در سطح 22 هزار و 700 تومان قرار دارد. اگر قیمت به این سطح برسد و نتواند آن را حفظ کند، احتمال کاهش بیشتر و ورود به کانال‌های پایین‌تر وجود دارد. این سطح حمایتی می‌تواند نشانه‌ای از ادامه روند نزولی یا به‌عبارت دیگر، تایید کاهش بیشتر قیمت‌ها باشد. از سوی دیگر، مرز مقاومتی برای درهم امارات در سطح 23 هزار و 100 تومان قرار دارد. اگر قیمت بتواند از این سطح عبور کند و تثبیت شود، امکان بازگشت به روند صعودی و حرکت به سمت پله‌های بالاتر، از جمله 24 هزار تومان، وجود خواهد داشت. این مقاومت کوتاه‌مدت، می‌تواند نقطه عطفی برای تغییر روند و ادامه حرکت در جهت مثبت باشد.

از سوی دیگر بازار ارز رسمی هم شاهد افزایش قیمت دلار و یورو بود و براساس اعلام مرکز مبادله ایران، دلار با نوسان مثبت 71 هزار و 351 تومان قیمت خورد و نرخ حواله‌ای آن هم با گپ مثبت 69 هزار و 408 تومان نرخ گذاری شد. یورو هم با گپ مثبت 80 هزار و 269 تومان معامله شد و حواله یورو هم 78 هزار و 82 تومان قیمت خورد. قیمت درهم امارات هم در بازار رسمی به 19 هزار و 428 تومان رسید و حواله درهم 18 هزار و 899 تومان معامله شد.

نوسان‌گیری در لبه تیغ؛ بیت‌کوین در کشاکش حمایت و مقاومت، تتر در تعادل دلار و تقاضا

به گزارش اقتصادنیوز، بازار رمزارز امروز شاهد نوساناتی قابل توجه در قیمت بیت‌کوین بود؛ به‌طوری که این رمزارز پرچم‌دار ابتدا معاملات را از سطح 103 هزار و 885 دلار آغاز کرد و در ادامه، با فشار فروش اولیه، وارد یک روند نزولی شد و تا کف روزانه خود در حوالی سطوح پایین‌تر سقوط کرد. اما این افت دیری نپایید و با نزدیک شدن به ناحیه حمایتی 103 هزار و 500 دلار، تقاضا مجدداً وارد بازار شد و بیت‌کوین را وارد مسیر صعودی کرد، به‌طوری که قیمت تا محدوده مقاومتی 105 هزار و 530 دلار پیش‌روی کرد. این سطح به‌عنوان مقاومتی جدی عمل کرد و نتوانست شکسته شود، در نتیجه قیمت دوباره با اصلاحی جزئی همراه شد و در زمان نگارش این گزارش در سطح 103 هزار و 900 دلار معامله می‌شود.

از منظر تکنیکال، سطح 103 هزار و 500 دلار به‌عنوان حمایت کوتاه‌مدت و 101 هزار و 800 دلار به‌عنوان حمایت دوم تلقی می‌شوند؛ در حالی که مقاومت اول در 105 هزار و 500 دلار و مقاومت دوم در سطح روانی 107 هزار دلار قرار دارد. بررسی شاخص‌هایی مانند RSI و MACD در تایم‌فریم ۴ ساعته حاکی از وضعیت خنثی تا کمی صعودی است که احتمال ادامه نوسانات در محدوده فعلی را تقویت می‌کند. همچنین حجم معاملات در زمان صعود تا مقاومت 105 هزار و 530 دلار افزایش یافت که نشان‌دهنده ورود تقاضا در آن سطوح بود، اما با کاهش حجم در اصلاح اخیر، بازار فعلاً نشانه‌ای از تصمیم قطعی برای یک روند قوی ندارد.

در همین راستا، اگر بیت‌کوین بتواند سطح 103 هزار و 500 دلار را حفظ کند، احتمال رشد مجدد و شکست مقاومت ۱۰۵,۵۰۰ دلار وجود دارد که در این صورت هدف بعدی قیمت می‌تواند سطح 107 هزار دلار باشد؛ اما در صورت از دست رفتن حمایت و تثبیت زیر مرز 103 هزار دلار، افت به سمت 101 هزار و 800 دلار دور از انتظار نخواهد بود.

در بازار داخلی ایران هم قیمت تتر تحت تأثیر مستقیم نرخ دلار و شرایط بازار جهانی، در ۲۴ ساعت گذشته بین سطوح 81 هزار و 400 تومان تا 84 هزار و 340 تومان در نوسان بوده و در لحظه نگارش تحلیل با قیمت 83 هزار و 200 تومان معامله می‌شود.

مهم‌ترین عامل تأثیرگذار بر قیمت تتر در بازار ایران، نرخ دلار آزاد است که در روزهای اخیر با ثبات نسبی همراه بوده و همین عامل سبب شده تتر در یک بازه مشخص نوسان کند. افزون بر آن، تحرکات بیت‌کوین نیز به‌عنوان محرک روانی بازار، در افزایش یا کاهش تقاضای تتر مؤثر بوده است؛ چراکه معامله‌گران با توجه به پیش‌بینی‌های خود، یا وارد موقعیت خرید می‌شوند یا نقد می‌مانند.

از دید تکنیکال، حمایت اول تتر در سطح 82 هزار تومان قرار دارد و حمایت مهم‌تر در کف اخیر یعنی 81 هزار و 400 تومان واقع شده است؛ در مقابل، مقاومت اول در سطح 84 هزار تومان و مقاومت دوم در سطح روانی 85 هزار تومان قرار گرفته‌اند. در صورتی که نرخ دلار افزایش یابد یا قیمت جهانی بیت‌کوین مجدداً صعود کند، احتمال عبور قیمت تتر از مقاومت 84 هزار و 500 تومان وجود دارد، اما در سناریوی کاهش تقاضا یا افت نرخ ارز، قیمت تتر ممکن است تا ناحیه حمایتی 81 هزار و 400 تومان نیز کاهش یابد.

قیمت طلای جهانی سقوط کرد؛ طلا و سکه داخلی در نوسان کوتاه

در کنار بازار ارز، بازار طلا و سکه به‌شدت از دو جهت متأثر شد؛ نخست، کاهش انتظارات تورمی ناشی از اخبار مثبت سیاسی و دوم، افت تاریخی قیمت طلای جهانی که در یک حرکت شدید نزولی، با سقوط بیش از ۱۰۰ دلاری مواجه شد و درهای فشار مضاعف را به روی بازار داخلی گشود. این دو عامل به‌صورت هم‌زمان عمل کردند و باعث شدند قیمت طلا در بازار ایران بار دیگر کانال ۷ میلیون تومان را از دست بدهد و به حوالی ۶.۵ میلیون تومان در هر گرم طلای ۱۸ عیار برسد.

در بازار سکه نیز، شرایط مشابهی حاکم شد. کاهش نرخ ارز، در کنار فشار نزولی ناشی از سقوط طلای جهانی، باعث شد قیمت انواع سکه بهار آزادی و سکه امامی روندی کاهشی در پیش بگیرند. فعالان این بازار معتقدند که در کنار عوامل فنی، فضای روانی ناشی از مذاکرات و کاهش سطح نااطمینانی‌های سیاسی، بر ذهنیت سرمایه‌گذاران اثر گذاشته و باعث شده جریان ورود سرمایه به بازار سکه موقتاً کند یا متوقف شود.

همچنین پس از آنکه «اسکات بسنت»، وزیر خزانه‌داری آمریکا و «جیمیسون گریر»، نماینده تجاری آمریکا اعلام کردند که در مذاکرات آخر هفته گذشته در ژنو سوئیس، با چین به توافق تجاری رسیده‌اند، قیمت طلا کاهش یافت.

امروز قیمت طلای جهانی پس از تعطیلات دو روزه، شب گذشته با روند نزولی در نرخ 3277 دلار بازگشایی کرد و با ادامه روند نزولی تا نرخ 3207 دلار کاهش یافت و در زمان نگارش این گزارش با نرخ 3219 دلار در معامله بود.

پیگیری اقتصادنیوز از تحلیلگران فنی نشان می‌دهد سطح حمایت طلای جهانی در محدوده 3200 دلار قرار دارد و این فلز گرانبها در صورت حفظ این مرز، می‌تواند به روند صعودی امیدوار باشد. اما در صورت شکستن محدوده یاد شده، عقبگرد قیمت طلا ادامه دارد. در مقابل مرز مقاومت طلای جهانی در محدوده 3300 دلار در نظر گرفته شده است و عبور از این مرز، شانس صعود قیمت را تقویت خواهد کرد.

قیمت طلای آبشده هم امروز با گپ منفی در نرخ 28 میلیون و 599 هزار تومان بازگشایی کرد و با روند نزولی تا سطح 28 میلیون و 310 هزار تومان کاهش یافت و در ادامه بین پله سوم و چهارم این کانال در معامله بود. طلای آبشده در لحظه نگارش این گزارش، 28 میلیون و 310 هزار تومان نرخ گذاری شد.

ارزش هر گرم طلای 18 عیار هم امروز با نوسان منفی به شش میلیون و 535 هزار تومان رسید.

تحلیلگران معتقدند در صورت حفظ ناحیه حمایتی 28 میلیون و 200 هزار تومان، احتمال برگشت قیمت طلای آبشده به سمت مقاومت اول در سطح 28 میلیون و 890 هزار تومان وجود دارد. با عبور از این سطح، هدف بعدی قیمت می‌تواند مقاومت سنگین 29 میلیون و 350 هزار تومان باشد.

اما در صورتی که فشار فروش تداوم یابد و حمایت‌های ذکر شده شکسته شوند، سطح 27 میلیون و 900 هزار تومان به‌عنوان حمایت کلیدی بعدی مطرح خواهد بود. تصمیم معامله‌گران در روزهای آینده تا حد زیادی به روند طلای جهانی و وضعیت دلار در بازار آزاد بستگی دارد، به‌ویژه با توجه به فضای سیاسی پرتنش و اخبار مرتبط با مذاکرات ایران و آمریکا.

از سوی دیگر، قیمت سکه امامی هم معاملات امروز را با گپ منفی در نرخ 75 میلیون تومان آغاز کرد و در نیمه اول معاملات با روند نزولی تا نرخ 74 میلیون و 800 هزار تومان کاهش یافت و دوباره با تغییر روند تا 75 میلیون و 100 هزار تومان بالا رفت و در نیمه دوم معاملات با فاز نزولی تا نرخ 74 میلیون و 200 هزار تومان کاهش یافت. سکه در زمان نگارش این گزارش با نرخ 74 میلیون و 200 هزار تومان در معامله بود.

نیم سکه و ربع سکه هم با کاهش به ترتیب 45 میلیون و 300 هزار تومان و 25 میلیون و 600 هزار تومان قیمت خوردند و سکه گرمی هم در محدوده 13 میلیون و 900 هزار تومان قیمت گذاری شد.

تحلیلگران بازار سکه بر این باورند که حمایت کلیدی سکه امامی در محدوده 73 میلیون و 850 هزار تومان قرار دارد و شکست این سطح حمایتی می‌تواند باعث کاهش قیمت تا کف 73 میلیون تومان شود. از سوی دیگر، مقاومت اصلی در محدوده 75 میلیون و 700 هزار تومان قرار گرفته و عبور از این سطح می‌تواند قیمت سکه امامی را به سمت مرز 76 میلیون و 500 هزار تومان سوق دهد.

به‌گفته تحلیلگران بازار فلزات گرانبها، با وجود سقوط چشمگیر بهای جهانی طلا طی ۲۴ ساعت گذشته—که به کاهش حدود ۱۲۰ دلاری در هر اونس انجامیده است—واکنش بازار داخلی طلا به‌ویژه طلای آب‌شده نسبتاً محدود و ملایم بوده است. در همین مدت، قیمت طلای آب‌شده تنها حدود ۲۰۰ هزار تومان کاهش یافته که به‌زعم کارشناسان، نشان از نوعی مقاومت داخلی در برابر افت شدید دارد.

تحلیلگران معتقدند این واگرایی میان افت قابل‌توجه در بازار جهانی و واکنش نه‌چندان متناسب بازار داخلی ناشی از چند عامل کلیدی است. نخست، تثبیت نسبی نرخ ارز در بازار آزاد ایران که اجازه نداده فشار کاهشی طلای جهانی به‌طور کامل به قیمت طلای داخلی منتقل شود. دوم، انتظارات تورمی در فضای اقتصادی کشور و حفظ تقاضای احتیاطی در بازار طلا به‌عنوان ابزار ذخیره ارزش، موجب شده قیمت‌ها کمتر از سطح تعادلی جهانی کاهش یابند.

به باور این تحلیلگران، رفتار محتاطانه فروشندگان و همچنین محدودیت عرضه در بازار داخلی نیز عاملی مهم در مهار فشار فروش بوده است. برخی دیگر از کارشناسان هم به این نکته اشاره دارند که با توجه به شرایط خاص اقتصادی ایران، قیمت طلا به‌ویژه در شکل آب‌شده آن، تنها تابع مستقیم بازار جهانی نیست، بلکه متأثر از عواملی مانند تورم داخلی، سیاست‌های پولی و ارزی، و فضای سیاسی کشور است.

در مجموع، اگرچه بازار جهانی طلا طی روز گذشته با افت شدیدی مواجه بوده و این موضوع به‌صورت طبیعی باید به کاهش گسترده‌تری در قیمت طلای داخلی منجر می‌شد، اما بازار ایران مسیر متفاوتی را در پیش گرفته و کاهش قیمت طلای آب‌شده در این مدت تنها محدود به حدود ۲۰۰ هزار تومان بوده است؛ واکنشی که از منظر تحلیلگران به‌نوعی «تأخیر در انطباق» تعبیر می‌شود و ممکن است در صورت پایداری افت جهانی، در روزهای آتی با اصلاح بیشتری مواجه شود.

رئیس کل بانک مرکزی: حذف چهار صفر از پول ملی در دستور کار قرار دارد

در نهایت امروز سخنان محمدرضا فرزین درباره حذف صفر از پول ملی مورد توجه قرار گرفت، در همین راستا، رئیس کل بانک مرکزی، اعلام کرد که برنامه حذف چهار صفر از پول ملی در دستور کار این نهاد قرار گرفته و اجرای آن در سال جاری با جدیت پیگیری خواهد شد.

وی با اشاره به تجربیات کشورهایی مانند روسیه، ترکیه و آلمان در حذف صفر از پول ملی، این اقدام را گامی مهم در بهبود نظام پولی و بانکی کشور دانست. فرزین همچنین تأکید کرد که تصویر ارائه‌شده از ریال ایران در خارج از کشور نادرست است و باید اصلاح شود.

 

 منبع خبر