گلایه نجاتیان از اجرا نشدن دستور رئیس جمهوری برای تشکیل کارگروه ویژه پرستاری

 گلایه نجاتیان از اجرا نشدن دستور رئیس جمهوری برای تشکیل کارگروه ویژه پرستاری

 برنا - گروه اجتماعی؛ رئیس کل سازمان نظام پرستاری از اجرا نشدن دستور رئیس جمهوری مبنی بر تشکیل کارگروه ویژه پرستاری در دولت گلایه کرد و گفت: با گذشت ۶ ماه از این دستور هنوز اولین جلسه این کارگروه برگزار نشده و به نظر می‌رسد بخشی از وزارت بهداشت در برابر اجرای این دستور مقاومت می‌کند.

احمد نجاتیان رئیس‌کل سازمان نظام پرستاری درهشتاد و چهارمین اجلاس سراسری مدیران پرستاری کشور در شیراز بیان کرد: باید گلایه‌ای کنم از اینکه رئیس‌جمهور سال گذشته در روز پرستار دستور دادند کارگروهی تشکیل شود که مسائل پرستاری در آن کارگروه دیده شود، اما هنوز این کارگروه تشکیل نشده است.

براساس گزارش سازمان نظام پرستاری، وی افزود: پیشنهاد سازمان نظام پرستاری هم این بود که این کارگروه باید بین بخشی باشد، زیرا نمی‌توانیم در درون وزارت بهداشت همه مسائل را حل کنیم. حتما سازمان‌های برنامه و بودجه و سازمان امور اداری- استخدامی باید در این کارگروه باشند.

رئیس‌کل سازمان نظام پرستاری اظهار کرد: رئیس‌جمهور دستور تشکیل این کارگروه را در آذرماه سال گذشته صادر کرد، اما با گذشت ۶ ماه هنوز این کارگروه اولین جلسه را هم برگزار نکرده است. متاسفانه بخشی از وزارت بهداشت در برابر برگزاری این کارگروه مقاومت می‌کنند.

نجاتیان افزود: در دیدار با وزیر بهداشت خواستیم چاره‌ای کنند و فرد دیگری را برای این موضوع مسئول کردند، امیدواریم با پای کار آمدن نهاد‌های دیگر مانند سازمان‌های اداری- استخدامی و سازمان برنامه و بودجه بتوانیم بسته‌ای را به رئیس‌جمهور ارائه کنیم که در کنار توجه به معیشت پرستاران حتما به موضوع احترام و ارتقای پرستاران هم توجه کنند که مانع روند نامبارک خروج پرستاران باشیم و بتوانیم فرصتی را فراهم کنیم که جوانان ایرانی که قلبشان برای ایران می‌تپد و هر جا لازم بوده است از دل و جان آمده‌اند، در ایران بمانند.

نجاتیان در اجلاس مدیران پرستاری کشور گفت: واقعیت این است که در جذب و نگهداشت نیروی پرستار موفق عمل نکردیم. نشان آن هم این است که از سال‌ها گذشته تا امروز دچار افت نیروی انسانی شدیم و در حال از دست دادن نیرو‌های زبده هستیم و نتوانستیم به‌اندازه نیروی انسانی که از دست می‌دهیم، نیروی جدید جذب کرده و نگه داریم.

سه عامل معیشت، احترام و ارتقا می‌تواند به نگهداشت پرستاران کمک کند

وی بیان کرد: شاید یکی از مهمترین موضوعاتی که باید به آن فکر و راهکار پیدا کنیم این است که چطور نیروی انسانی را جذب کرده و پس از آن نگه داریم. سه عامل معیشت، احترام و ارتقا می‌تواند به این موضوع کمک کند. اگر بخواهیم یک نیروی انسانی خوب و کارآمد در نظام سلامت به‌خصوص پرستاری داشته باشیم، حتما در کنار آنکه باید به معیشت او فکر می‌کنیم باید به احترام نیرو هم فکر کنیم.

رئیس‌کل سازمان نظام پرستاری گفت: در کنار افزایش اضافه‌کار، تعرفه و ... که معیشت پرستاران را تامین می‌کند، آیا در حوزه احترام هم کاری انجام داده‌ایم. آیا پرستاران امروز در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی احساس می‌کنند که یک نیروی مورد احترام هستند که جایگاه آنها شناخته شده است. آیا در جایگاه‌های سیاستگذاری و مدیریت نظام سلامت به این توجه شده است که یک پرستار هم می‌تواند در این جایگاه‌ها حضور داشته باشد. آیا به ارتقای پرستاری فکر کرده‌ایم.

نجاتیان اضافه کرد: پرستار جوانی که امروز با تحصیلات کارشناسی ارشد و دکترا وارد حوزه پرستاری می‌شود آیا قرار است از امروز که وارد سیستم می‌شود تا ۳۰ سال آینده که می‌خواهد خارج شود یک پرستار باشد و آیا در روند شغلی پرستار ارتقای شغلی مطرح هست؟ به نظر می‌رسد در کنار تلاش‌ها در حوزه‌های معیشتی حتما باید در بحث احترام، جایگاه و ارتقای پرستاران کار کنیم.

مدیران به موضوع ارتقای پرستاران فکر کنند

وی ادامه داد: در این سال‌ها در این حوزه‌ها کمتر کار شده است و بیشتر تلاش‌ها در حوزه تعرفه، اضافه‌کار و ... بوده است، اما به‌نظر می‌رسد در این حوزه‌ها جای کار بسیار زیادی داریم. پیشنهاد و درخواستم این است در جلساتی که مدیران هستند حتما به موضوع چگونگی ارتقای پرستاری فکر شود.

رئیس‌کل سازمان نظام پرستاری افزود: چرا از منابع تعرفه‌گذاری که در سهم آموزش در اختیار داریم، فرصتی را فراهم نمی‌کنیم که تعدادی از پرستاران توانمند در دوره‌های آموزش خارج از کشور شرکت کنند. آیا دوره‌های آموزشی فقط مخصوص اعضای هیئت علمی است.

پیشنهاد نظام پرستاری به وزارت بهداشت: پرستاران را احترام کنید

نجاتیان گفت: پیشنهاد ما به معاونت پرستاری این بوده است که اگر برای احترام و ارتقای پرستاری کاری کنیم، می‌توانیم از راهکار‌هایی مانند فراهم آوردن فرصت‌های آموزشی برای پرستاران در خارج از کشور از محل درآمد‌هایی که خودشان کسب می‌کنند، بدون اینکه به دولت فشار بیاید. جوانان ما امروز آگاه‌تر هستند و فرصت‌ها برایشان در دسترس‌تر است و اگر ما و دولت در این زمینه تلاش نکنیم، نیرو‌های خوب خود را از دست می‌دهیم.

وی ادامه داد: از ابتدای دولت چهاردهم و حضور دکتر پزشکیان به‌عنوان شخصیتی فرهیخته در حوزه سلامت که دغدغه‌مند پرستاری بودند و همچنین دکتر ظفرقندی که از پیشکسوتان و فعالان حوزه سلامت و منابع انسانی بودند، آنها همه تلاش خود را کردند که در حوزه منابع انسانی پرستاری و در حوزه منابع انسانی سلامت گام بردارند.

رئیس‌کل سازمان نظام پرستاری افزود: در مورد اینکه موفق بودند یا نه باید دید آیا همه اختیار در دست وزیر بهداشت است که استخدام کند و حقوق را افزایش دهد یا این‌گونه نیست، به‌طور قطع نهاد‌های دیگری هم هستند که باید وظیفه خود را انجام دهند.

نجاتیان اضافه کرد: به‌عنوان نماینده جامعه پرستاری اعلام می‌کنم که شاهد تلاش‌های وزیر بهداشت و رئیس‌جمهور در حوزه پرستاری بودم و اقداماتی که در پایان سال گذشته انجام شد تلاش آنها بود، اما قطعا کافی نیست و هنوز کار‌های زیادی هست که باید انجام شود و بودن نهاد‌های حرفه‌ای مانند سازمان نظام پرستاری در کنار وزارت بهداشت می‌تواند کمک کند.

در جذب و نگهداشت نیروی پرستار موفق عمل نکردیم

وی گفت: نظام سلامت تاب‌آور هم پول، هم زیرساخت، هم دارو، هم مدیریت و رهبری کامل و مهمتر از همه نیروی انسانی کامل می‌خواهد؛ بنابراین برای اینکه در کشور بتوانیم حکمرانی خوب و امنیت ملی خوب و نظام سلامت تاب‌آور داشته باشیم، حتما باید نیروی انسانی تاب‌آور و کارآمد داشته باشیم.

وی گفت: یک حکمران خوب برای اینکه امنیت کشور را تامین کند، حتما سلامت باید یکی از اولویت‌های اصلی آن باشد و برای اینکه سلامت و نظام سلامت خوبی داشته باشیم، نیاز به یک نظام سلامت تاب‌آور داریم. نظام سلامتی که اگر شوکی به آن وارد شد بتواند آن را مدیریت کند و خودش را بازیابی کرده، خدمات را ادامه داده و به حالت اول بازگردد.

وی ادامه داد: باعث خوشحالی است که بار دیگر در شیراز هستم. شیراز برای من به‌عنوان یک دانش‌آموخته پرستاری و یک فعال در حوزه پرستاری یادآور عمق آموزشی و تاریخ فرهنگ آموزشی پرستاری در ایران و همچنین یکی از پیشگامان حوزه صنفی پرستاری است.

رئیس‌کل سازمان نظام پرستاری افزود: سال‌های گذشته و در دهه هفتاد شیراز یکی از مراجعی بود که پایه‌گذار سازمان نظام پرستاری بود. تلاش‌هایی که در شیراز شد، تحسین برانگیز است. بزرگانی که جا دارد از آنها یاد کنیم از جمله سرکار خانم نگهبان، سرکار خانم روانشاد و عزیزان دیگری که کنار خانم دکتر حضرتی و بزرگانی مانند آقای میرزا بیگی تلاش کردند و این شجره طیبه سازمان نظام پرستاری را فراهم کردند که امروز در کنار معاونت پرستاری وزارت بهداشت در حال تلاش است تا موضوعات پرستاری را حل کنیم.

نجاتیان اضافه کرد: سال گذشته در مردادماه جلسه‌ای را در شیراز دعوت شدم، مردادماه سال گذشته بسیار سخت بود، به‌خاطر دارم برخی بیمارستان‌ها در آن زمان تا ۸۰ درصد پرستاران دست از کار کشیده بودند و بیمارستان‌ها در معرض تعطیلی بود. پرستاران نگران و معترض، مردم بلاتکلیف، پذیرش برخی بیماران خارجی لغو شده و بیماران در بیمارستان‌ها سرگردان بودند.

وی گفت: شرایطی حاکم بود که برای من بسیار سخت بود، شیراز همیشه افتخار ما بود و همیشه به دستاورد‌های پرستاری شیراز می‌بالیدیم، حال چه کردیم که همکاران را به جایی رساندیم که پرستار متعهد به اخلاق و رفتار انسانی دست از کار بکشد و کار خود را متوقف کند، این موضوع نیاز به واکاوی و تحلیل دارد.

توجه به پرستاران لازمه یک حکمرانی خوب است

رئیس‌کل سازمان نظام پرستاری اظهار کرد: تا امروز به حوزه پرستاری به‌طور عمده صنفی نگاه می‌کردیم. حقوق پایین، پرداخت نشدن تعرفه پرستاری، زیاد بودن ساعت کاری پرستاران و ... مطرح بود. بعد یاد گرفتیم که از دیدگاه نظام سلامت به این موضوع نگاه کنیم که پرستار یک عنصر حیاتی برای نظام سلامت است و اگر پرستار نباشد نظام سلامت کارایی خود را از دست داده و نمی‌تواند خدماتش را به خوبی انجام دهد.

نجاتیان اضافه کرد: سال گذشته دریافتم که از دیدگاه حکمرانی و امنیت ملی هم باید به این موضوع نگاه کرد. وظیفه اصلی حاکمیت و حکمرانی هر کشور تامین امنیت ملی است. امنیت ملی به این معنا است که خیال شهروندان راحت باشد که مرز‌های کشور حفظ می‌شود، اقتصاد درست است و جان و مال شهروندان و استقلال کشور در امان است.

وی ادامه داد: زمانی که خیال همه از این بابت راحت است، امنیت ملی کشور تامین شده است. حتما سلامت یکی از مولفه‌های اصلی این امنیت ملی است و اگر سلامت نباشد امنیت ملی کشور دچار آسیب خواهد شد. همان‌طور که دوران کرونا این موضوع را با پوست و جان و مال خود درک کردیم. بیماری آمد و بیولوژیک بود،، اما اقتصاد را متاثر کرد، روابط خارجی، فرهنگ، آموزش و در همه ابعاد تاثیرگذار بود. یک امر سلامتی تبدیل به پیشران در حوزه‌های دیگر کشور مانند اقتصادی، سیاسی و اجتماعی شد.

رئیس‌کل سازمان نظام پرستاری افزود: بنابراین یک حکمران خوب برای اینکه امنیت کشور را تامین کند، حتما سلامت باید یکی از اولویت‌های اصلی آن باشد و برای اینکه سلامت و نظام سلامت خوبی داشته باشیم، نیاز به یک نظام سلامت تاب‌آور داریم. نظام سلامتی که اگر شوکی به آن وارد شد بتواند آن را مدیریت کند و خودش را بازیابی کرده، خدمات را ادامه داده و به حالت اول بازگردد.

نجاتیان گفت: نظام سلامت تاب‌آور هم پول، هم زیرساخت، هم دارو، هم مدیریت و رهبری کامل و مهمتر از همه نیروی انسانی کامل می‌خواهد؛ بنابراین برای اینکه در کشور بتوانیم حکمرانی خوب و امنیت ملی خوب و نظام سلامت تاب‌آور داشته باشیم، حتما باید نیروی انسانی تاب‌آور و کارآمد داشته باشیم.

وی افزود: بدون شک پرستاری یکی از حوزه‌های کلیدی است. شاید تا سال گذشته تا این اندازه درک نمی‌کردیم که پرستاری تا این حد در ارائه و حفظ و نگهداشت زنجیره خدمات تاثیرگذار باشد. امروز به این درک رسیدیم که پرستاری این نقش مهم را دارد و باید به آن رسید.

رئیس‌کل سازمان نظام پرستاری ادامه داد: باید پرسید حالا برای پرستاری چه کردیم. اگر بخواهیم پرستار را جذب و نگهداشت کنیم آیا نمره خوبی داشتیم. باید فکر کنیم چه کنیم که خدمات پرستاری مناسب باشد.

عملکرد خوب پرستاران در بندرعباس به‌رغم نارضایتی

وی ادامه داد: همه شاهد بودیم در حادثه بندرعباس پرستاران چگونه عمل کردند. بندرعباس در حالت عادی در حالت بحران است. وقتی در یک استان ضریب پرستار به تخت هشت دهم است، به معنی این است که در بحران است و یک پرستار به‌جای پنج نفر از ۱۵ بیمار مراقبت می‌کند، اما همین پرستار ناراضی زمانی که اتفاقی می‌افتد پای کار می‌آید و باعث می‌شود در ۲۴ ساعت ۱۵۰۰ بیمار و مجروح را درمان کنند، بدون اینکه حتی نیاز به کمک از خارج از استان باشد.

رئیس‌کل سازمان نظام پرستاری گفت: این باعث افتخار ما است و چیزی جز همت پرستاران، پزشکان و همه گروه‌های سلامت نیست و ما موظفیم در حوزه مدیریت کلان کشور این موضوع را ارج نهیم و تلاش کنیم این نیرو‌ها را نگه داریم.

انتهای پیام/

 

 منبع خبر

جدیدترین ویدئوها

بیشتر ببینید ›

از بین اخبار