شصت و سومین سال جایزه البرز نخبگانی به ایستگاه پایانی رسید/ارائه سه پیشنهاد برای گسترش وقف علمی در کشور

برنا - گروه اجتماعی؛ آئین اعطای شصت و سومین سال «جایزه البرز» (بخش نخبگانی) با حضور معاون اول رئیس جمهور؛ معاون علمی و فناوری رئیس جمهور؛ رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه، مدیرعامل بنیاد فرهنگی البرز و دبیرکل جایزه البرز برگزار شد.

آئین اعطای شصت و سومین سال «جایزه البرز» (بخش نخبگانی) با حضور محمدرضا عارف، معاون اول رئیس جمهور؛ حسین افشین معاون علمی و فناوری رئیس جمهور؛ حجت الاسلام سید مهدی خاموشی رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه، حیدر ارشدی، مدیرعامل بنیاد فرهنگی البرز و دبیرکل جایزه البرز و جمعی از چهرههای علمی و فرهنگی در مرکز همایشهای بینالمللی صداوسیما برگزار شد.
به گزارش بنیاد فرهنگی البرز، جایزه البرز که باسابقهترین جایزه علمی کشور است، در سال ۱۳۴۲ شمسی باهدف کمک به اشاعه فرهنگ کشور توسط زندهیاد حسینعلی البرز با وقف تمامی اموال خود در بنیاد فرهنگی البرز پایهگذاری شده و در طول بیش از ۶ دهه، بیش از ۶ هزار نفر از برترینهای علمی کشور توسط این بنیاد شناسایی و مورد تشویق قرار گرفتهاند.
عارف با گرامیداشت نام و یاد مرحوم «حسینعلی البرز» که با تأسیس بنیاد البرز، تمامی اموال خود را وقف علم کرد و این جایزه معتبر به نام اوست گفت: خوشحالم که امروز در مراسمی حضور دارم که نه تنها برای تجلیل از نخبگان و دانشمندان کشورکه تجسمی برجسته و عینی از پیوند ایمان و دانایی، وقف، علم و معنویت و مدنیت در فرهنگ غنی ایران زمین را به نمایش گذاشته است.
معاون اول رییس جمهور با تبریک دهه کرامت ادامه داد: وقف، سابقهای طولانی و منزلتی برجسته در نظام اسلامی دارد و در همه زمینههای فرهنگی، هنری، اجتماعی و اقتصادی میتوان تیزبینی واقفین کشورمان در طی قرنهای گذشته را دید و اگر به اسناد وقف مراجعه کنیم میبینیم که برای کوچکترین موضوعی، یک واقف، آگاهانه سرمایه خود را وقف کرده است.
عارف با اشاره به نیاز امروز کشور به «وقف علمی» گفت: درسالهای ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی برای توسعه دانشگاهها و افزایش دانشجویان از ۱۷۵ هزار نفر به چهار میلیون نفر، به مشکلات بسیاری برخوردیم و این به ویژه در دهه شصت که با جنگ تحمیلی هم مواجه بودیم دشواری زیادی ایجاد کرد، در آن زمان با توجه به کمبودهای بودجه، وقف علمی مطرح شد، اما چون در این حوزه کم کار شده بود، موفق نشد.
معاون اول رئیس جمهور افزود: با وجود آنکه وقف علمی سابقهای طولانی در ایران دارد و شخصیتهایی همچون خواجه نصیرالدین طوسی و در دوران اخیر مرحوم افشار برای آموزش زبان فارسی و مرحوم افضلی در کرمان به آن مبادرت کرده بودند، اما موفق نشدیم وقف علمی را آنطور که شایسته بود پیش ببریم. خیرین برای توسعه فضای فیزیکی مدارس و دانشگاهها کمک میکردند مثلاً اینکه ساختمان میساختند، اما کمی که جلوتر رفتیم و گفتیم که آزمایشگاه لازم است نمیپذیرفتند و این در حالی است که در دهه اول انقلاب با توسعه تحصیلات تکمیلی و دکترا به آنها نیاز داشتیم، اما امروز خوشحالیم که از وقف علمی صحبت میکنیم، از موضوعی که آینده ایران را در بخش علم و فناوری تضمین میکند.
عارف افزود: این اتفاق در کشورهای دیگر رخ داده است مثلاً در دانشگاههای استنفورد و هاروارد و خیلی از دانشگاههای برتر دنیا رخ داده است و به این ترتیب مدیریت دانشگاه، دغدغه تأمین اعتبار ندارد.
وی در ادامه گفت: با توجه به سند چشم انداز که جایگاه اول را برای ایران در منطقه ترسیم کرده است و فراتر از آن، بیانیه گام دوم که هفت رهنمود را متوجه توسعه علم و فناوری کرده است باید به این سمت برویم این در حالی است که منابع اکنون دولت نسبت به دهه ۶۰ فرقی نکرده است، همه دانشگاهها نیازمند بودجه هستند، اما علیرغم اهمیت علم و فناوری در توسعه کشور، نمیتوانیم بودجه بیشتری به این حوزه اختصاص بدهیم چرا که ما در تأمین اقتصادی و معیشتی مردم با مشکل روبهرو هستیم و هرکسی رئیس جمهور یا عضو کابینه بشود بیش از این نمیتواند در بخش علم و فناوری سرمایهگذاری کند حتی اگر کابینهای بیاید و شعار توسعه علمی بدهد واقعیت این است که سقف کمک دولت همین است، اما ما برای آنکه نه تنها در سطح منطقه، که در سطح دنیا جایگاه برتر داشته باشیم نیاز به منابع داریم و تجربه نشان داده است که اگر با سازوکاری منطقی همانطور که واقفین تمام اموال خود را در طبق اخلاص گذاشتهاند جلو برویم به آن میرسیم.
تقدیراز ۴ دانشمند برتر ایران
در این مراسم، عارف پس از اهدای جایزه البرز به چهار دانشمند برگزیده سال ۱۴۰۴ این جایزه، آیت الله علی اکبر رشاد، علیرضا سیم چی، محمد عبداللهی و علی اکبر موسوی موحدی گفت: اثر اهدای چنین جوایزی این است که جوانان و نوجوانان کشور وقتی این الگوهای ارزشمند و بزرگ را میبینند، انگیزه بیشتری برای حرکت در این مسیر پیدا میکنند و ضرورت برگزاری چنین نشستهایی همین است و ما باید هر ساله چنین رویدادهایی را داشته باشیم تا با معرفی الگوهایی که در این کشور بهموفقیت رسیدهاند، انگیزه مهاجرت را کاهش دهیم و شاهد مهاجرت معکوس دانشمندان به کشور باشیم.
معاون اول رئیس جمهور افزود: در حالی که علاوه بر رفع مشکلات معیشتی باید به گونهای باشد که دانشمندان ما دغدغه-شان تنها موضوعات علمی باشد، اما گاهی گام اول را که برمیدارند به مانع نبود تجهیزات برمیخورند که نمیشود تأمینش کرد و اینجاست که وقف علمی باید حضور داشته باشد و واقعیت این است که بسیاری از کسانی که مهاجرت کردهاند نمیگویند که حقوقمان کم بوده است بلکه میگویند امکان کار نداشتیم و مهاجرت کردیم.
سه پیشنهاد برای وقف علمی
عارف در این مراسم با ارائه سه پیشنهاد برای گسترش وقف علمی در کشور گفت: تشکیل «بنیاد ملی وقف علمی» در کشور به صورت غیردولتی و با هدایت سازمان اوقاف و کمک وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و وزارت آموزش و پرورش، نخستین پیشنهاد در این زمینه است. در جلسات این بنیاد، خیرین و بزرگان وقف را میتوان توجیه کرد که در زمینه وقف علمی و ازجمله در زمینه ساخت آزمایشگاههای مدارس و دانشگاهها فعال شوند.
معاون اول رئیس جمهور، «تدوین سند راهبردی وقف علمی کشور» را دومین موضوع مهم در این حوزه دانست و گفت: اینکه در ده سال آینده به کجا میخواهیم برویم در این سند باید مشخص شود و این کار دولت است و باید به مرحلهای برسیم که همانگونه که هر اقدامی پیوست محیط زیستی دارد، پیوست وقفی هم داشته باشد.
عارف، ایجاد سامانه ملی وقف را به عنوان سومین پیشنهاد در این حوزه مطرح کرده و گفت: با ایجاد این سامانه میتوان با خیرین ارتباط و تعامل داشت.
معاون اول رئیس جمهور برگزاری جشنواره ملی واقفان علم و فناوری را نیز در مسیر همین هدف برشمرده و گفت: در این جشنوارهها میتوان ضمن تقدیر از واقفان و خیران، مسائل و مشکلات و نیازهایی را هم که آنها میتوانند برای حل آنها گام بردارند، مطرح کرد.
عارف گفت: خیرین و واقفان کمک بسیار زیادی در زمینه مدرسه سازی داشته¬اند و اگر به اینکه نرخ بی¬سوادی در کشور پایین است افتخار می¬کنیم، به برکت نهضت مدرسه سازی و حضور واقفان و خیرین عزیزی است که مدرسه ساختند، امروز باید آنها را به سمت وقف در حوزه تولید علم و فناوری و وقف علمی دعوت کرد.
معاون اول رئیس جمهور افزود: وقف علمی را باید به صورتی جدی دنبال کنیم و جایزه البرز که مرحوم حسینعلی البرز با انگیزه صددرصد خیر پایه¬گذاری کردند، امروز می¬تواند چراغ راهی باشد تا البرزهای فروانی در کشور داشته باشیم.
عارف در ادامه با بیان اینکه سودمندترین سرمایه ¬گذاری واقف میتواند وقف در علم و فناوری باشد گفت: آگاهسازی برای حرکت در بخش علم و فناوری، یعنی ارتقاء کشور و تولید ثروت، ما علمی را دنبال می¬کنیم که به ثروت تبدیل شود و مردم بتواند اثرش را در زندگی ببینند. خوشبختانه با نشاط و انگیزهای که در میان دانشمندان و جوانان عالم کشور وجود دارد، نوید توسعه علمی کشور به خوبی داده میشود. امیدوارم که جوانان عزیز و دانشمندانی که امروز از سوی بنیاد البرز به عنوان نفرات برتر انتخاب شدهاند، به عنوان سرمایههای اصلی جامعه تأثیرات علمی فراوانی برای کشور داشته باشند.
نخبگانی که جایزه البرز دریافت کردند، قطعاً شایستگی عضویت در بنیاد ملی نخبگان را خواهند داشت.
همچنین حسین افشین معاون علمی فناوری رییس جمهور نیز در این همایش از چالشهای نخبگی و عدم درک صحیح از مفهوم نخبه و تقویت حمایتها از نخبگان سخن گفت که با استقبال نخبگان حاضر در همایش مواجه شد.
حسین افشین، معاون علمی ورفناوری رئیس جمهور در این مراسم تأکید داشت: در دولت چهاردهم، بنیاد ملی علم و بنیاد ملی نخبگان از نظر مالی و بودجه تقویت شده است. بودجه خدمات بنیاد ملی علم به پژوهشگران ۷ برابر افزایش داشته است و شبکه آزمایشگاههای راهبردی نیز تقویت شده است. در سال گذشته این شبکه بیش از ۳.۵ میلیون درخواست پژوهشگران را پاسخ داده است.
وی اضافه کرد: همه ما شاهد هستیم که نخبگان با زحمت بسیار و با بیخوابیهای زیاد علم را به محصول و محصول را به کاربرد تبدیل میکنند و از این مسیر، تجاریسازی کاربردها را هم دنبال میکنند.
افشین تصریح کرد: نخبگان بدون داشتن تجهیزات، با کمبود امکانات و با خون دل، در لبههای علمی حرکت میکنند و مقالاتی در سطح بالا را منتشر میکنند. نخبگانی که جایزه البرز دریافت کردند، نیز قطعاً شایستگی عضویت در بنیاد ملی نخبگان را خواهند داشت.
بنیاد فرهنگی البرز نماد قله علمی وقف در کشور است
رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه، بنیاد فرهنگی البرز را نماد قله علمی کشور عنوان کرد و گفت: این بنیاد، الگویی بسیار عالی و بهترین نمونه برای واقفین و خیرین برای روی آوردن به این کار است.
حجت الاسلام سیدمهدی خاموشی در آیین اهدای شصت و سومین سال جایزه البرز با تأکید بر اینکه این روند الگویی مناسب برای کسانی است که قصد ایجاد وقف دارند، اظهار داشت: خداوند به کسانی که ایمان آوردهاند خطاب میکند که پیرو کسانی که مغضوب خدا هستند، نباشید. در معارف و علوم اسلامی، آمده است دنیا مقدمه برزخ و آخرت است و مسلمانان، دنیا را مزرعه آخرت میدانند.
وی گفت: به عقیده من، فرهنگ متعالی باید زمینهساز تمدن اسلامی باشد؛ زیرا انقلاب اسلامی دنبال ایجاد تمدن نوین اسلامی است و توان انجام این کار را دارد.
خاموشی با اشاره به فرمایشات رهبر معظم انقلاب در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی افزود: ایشان پرچمدار اصلی رشد و توسعه علمی در کشور هستند و با سرافرازی پرچم را با امت فرهیخته و توانمند ایران اسلامی به سرانجام خواهند رساند.
نماینده ولی فقیه در سازمان اوقاف و امور خیریه بیان کرد: این سازمان با توجه به روند موجود به دنبال توسعه علمی کشور است و در این زمینه وقفهای زیادی در حوزه علم و دانش ایجاد شده است. در این خصوص بنیاد فرهنگی البرز قله بلند وقفهای علمی کشور به شماره میرود که با همت و تلاش مرحوم حسینعلی البرز تاسیس شد و قدردان این بزرگ مرد هستیم.
خاموشی گفت: بنیاد البرز الگوی عالی در میان دیگر وقفهای علمی زبانزد عام و خاص است. در محضر رهبر معظم انقلاب اعلام میکنیم سازمان اوقاف را برای توسعه علمی کشور بیش از پیش مهیا خواهیم کرد.
وی افزود: امروزه سازمان اوقاف در عرصههای مختلف از شرکتهای دانشبنیان حمایت میکند و هر روز به توسعه آن افزوده خواهد شد. رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه اظهار داشت: این سازمان تلاش میکند محصولات شرکتهای دانشبنیان را تجاریسازی کند. از تمامی دانشمندان، طلاب، دانشجویان و مخترعان تقدیر میکنم و امیدوارم این عزیزان جایزه البرز را به پیشران حرکت خود بدانند.
بنیاد فرهنگی البرز، پرچمدار وقف علمی کشور
حیدر ارشدی، مدیرعامل بنیاد فرهنگی البرز و دبیرکل جایزه البرز نیز در ابتدای این مراسم، با گرامیداشت دهه کرامت، گفت: شالوده و اساس این محفل باشکوه، بر پایه نیّت نیکاندیشانه و ماندگار زندهیاد حسینعلی البرز نهاده شده است. ایشان با بصیرت عمیق و درک والای خود از اهمیت علم و دانش در پیشرفت و تعالی جامعه، و با وقف تمام دارایی خویش برای اعتلای فرهنگ کشور، نهالی را غرس نمود که امروز به درختی تناور بدل گشته و ثمرات ارزشمند آن، تجلیل از نخبگان و تشویق جوانان مستعد کشور به سوی فتح قلههای دانش و نوآوری است. او حتی با وقف جسد خویش برای پیشرفت دانش پزشکی، نشان داد که خدمت به علم، حدّ و مرزی نمیشناسد. این میراث گرانبها، به ما یادآوری میکند که حمایت از علم، وظیفهای همگانی و سرمایهای برای آینده است.
مدیرعامل بنیاد فرهنگی البرز افزود: امروز، خرسندیم که شاهد تجلیل از جمعی دیگر از ستارگان درخشان آسمان علم و دانش ایران هستیم. عزیزانی که با همت والا و پشتکار مثالزدنی، در حوزههای مختلف علمی، پژوهشی، فناوری و همچنین در عرصه تعلیم و تربیت و خدمت به فرهنگ و تمدن اسلامی، گامهای مؤثری برداشتهاند. انتخاب شما از میان خیل عظیم پژوهشگران و اندیشمندان این سرزمین، نشان از برتری و شایستگی بیبدیلتان دارد. یقین داریم که این تقدیر، سرآغازی خواهد بود بر درخششهای بیشتر و ماندگارتر شما در آیندهای نزدیک.
دبیرکل جایزه البرز ادامه داد: بنیاد فرهنگی البرز، مفتخر است که به عنوان پرچمدار وقف علمی کشور، تمام توان خود را برای حمایت از نخبگان و توسعه علمی کشور به کار گرفته است. ما بر این باوریم که سنت حسنه وقف، ظرفیتی عظیم برای شکوفایی استعدادها و پیشبرد مرزهای دانش در ایران اسلامی دارد و امیدواریم با ترویج این فرهنگ ارزشمند، شاهد مشارکت هرچه بیشتر خیّرین و نیکوکاران در این مسیر پُرخیر و برکت باشیم.
ارشدی با اشاره به گذشت بیش از نیم قرن از عمر اقدامی که حسینعلی البرز به عنوان مبتکر جایزه نوبل ایرانی بنا نهاد، میگذرد گفت: مفتخریم که همه ساله از طریق برگزاری همایشهای ملی در دو بخش نخبگانی و دانشآموزی، شاهد اجرای امینانه نیت واقف خیراندیش بنیاد هستیم. بنیادی که به گفته خود او، نه برای ده یا صد سال، بلکه تا دین و اخلاق در این مرز و بوم باقی است، وقف خدمت به جوانان این مملکت شده است.
دبیرکل جایزه البرز در خصوص فرایند جایزه البرز ۱۴۰۴ گفت: در سال جاری نیز، مراسم اهدای جایزه البرز ۱۴۰۴ در بخش نخبگانی با هدف تجلیل از دانشمندان، فناوران، دانشگاهیان و حوزویان برتر کشور، امروز دوشنبه پانزدهم اردیبهشت ماه برگزار میشود و تمهیدات برگزاری جایزه البرز در بخش دانشآموزی نیز در نیمه آبان ماه سال جاری در دستور کار قرار دارد. در این دوره نیز، همچون سنوات گذشته، فرآیند انتخاب برگزیدگان با دقت و وسواس فراوان و توسط هیئتهای علمی تخصصی صورت گرفته است تا اطمینان حاصل شود که تنها شایستهترین افراد، که با تلاش و نبوغ خود، نقشی مؤثر در پیشبرد مرزهای دانش و خدمت به جامعه ایفاکردهاند، مفتخر به دریافت این جایزه ارزشمند خواهند شد. استقبال کمنظیر جامعه نخبگانی کشور از فراخوان جایزه البرز ۱۴۰۴ و مشارکت بیش از ۶۰۰۰ نفری در این جایزه، نشان از اعتماد جامعه علمی کشور به این جایزه وزین و تأثیر آن در ایجاد انگیزه و تشویق نخبگان دارد.
ارشدی افزود: در آئین امروز از ۶۲ نفر از برترینهای علمی کشور شامل ۴ دانشمند، ۲ پژوهشگر جوان، ۱۰ فناور، ۶ طلبه و ۴۰ دانشجو با اهدای بیش از ۱۰ میلیارد تومان جایزه نقدی که تماماً از محل درآمدهای این بنیاد تأمین شده است، تقدیر میشود. جوایزی که جدا از ارزش مادی، نمادی از قدردانی جامعه از تلاشهای نخبگان و مشوقی برای ادامه راه پر افتخار آنهاست.
مدیرعامل بنیاد فرهنگی البرز در پایان ضمن گرامیداشت یاد و خاطره چهره ماندگار وقف علمی کشور از همراهی و همکاری صمیمانه تمامی دستگاههای همکار شامل وزارت علوم، تحقیقات و فناوری؛ وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی؛ مرکز مدیریت حوزههای علمیه کشور؛ بنیاد ملی نخبگان؛ سازمان اوقاف و امور خیریه و رسانه ملی کمال تشکر نمود.
گفتنی است، در این همایش از آیت الله علی اکبر رشاد، دکتر عبدالرضا سیمچی، دکتر محمد عبداللهی و دکتر علی اکبر موسوی موحد به عنوان چهار دانشمند برتر سال ۱۴۰۴ با اهدای نشان البرز و مبلغ ۷۰۰ میلیون تومان تقدیر شد. تقدیر از ۵۸ پژوهشگر جوان، فناور و مخترع، طلبه و دانشجو در رشتههای مختلف پایان بخش این همایش بود.
در پایان این مراسم نیز با حضور معاون وزیر آموزش و پرورش و رئیس سازمان ملی استعدادهای درخشان، از پوستر همایش جایزه البرز ۱۴۰۴ در بخش دانش آموزی رونمایی شد.
اسامی برگزیدگان شصت و سومین سال جایزه البرز نخبگانی:
دانشمندان برتر: آیت الله علیاکبر رشاد، عبدالرضا سیم چی، محمد عبداللهی، علی اکبر موسوی موحدی
دانشمندان جوان: حسین روغنی ممقانی، سحر زینت لو عجب شیر
فناوران و مخترعان:محمد صداقتی جهرمی، محمد عبدالاحد، غلامرضا عسکری، مهدی علی جانیان زاده، علیرضا فیضخواه، حسین قدیری هروانی، داود قیداری، سید محمدرضا موسوی میرکلائی، رسول نصیری، حسین واثقی دودران
طلاب:مهدی جعفری پناه، زهرا خبازی نیاسر، روح اله سوری، علی عربی آیسک، سید جابر موسوی راد، حسن مهدوی
دانشجویان پزشکی:زهرا اسدی، مسعود امیری، محمدرضا امینی، عرفان پورشهری، علی دل گرم شمس آبادی، نرگس رادمان، مائده روزبهانی، سپهر زمانی، شیوا علی پور، فاطمه سادات نواب
دانشجویان غیرپزشکی:محمدعلی بختیاری، علیرضا ترخان، محمد حسین جلالیان، علی جوادی، لادن حاجی انوری، نیما حسن زاده، سارا حسنون، سیده محیا حسینی مدرس، امیرعلی خادمی، سعید خسروی، همایون خضرآقا، فاطمه خوش بیانی آرانی، مرضیه دین دوست، عرفان رادفر، رضا ربیعی، فرزان رحمانی، مهرداد رزاقیان قادیکلائی، علی روشندل حصاری، محمدامین زندی فرد، محمدامین سرائی، محمد جواد سمیعی زفرقندی، هوشمند شرفی، روح اله عبداللهی، سعید قاسم زاده باریکی، محمد حسن قدوسی نژاد، رقیه محمدی، فرزاد محمدی، محمدرضا محمدی، آرمین محمودی، حشمت اله نوریزاده
انتهای پیام/





مطالب مرتبط
- نگاهی به لباس عروس و دسته گل رویایی بازیگران و سلبریتیها؛ سوگل طمهاسبی، مینا مختاری،متین ستوده و...+عکس/ بنظرتون کدوم خوشگلتره😍
- مروری بر رقیبان ایرانی هادی چوپان برای قهرمانی مستر المپیا؛ از بهروز تابانی، کوه عضله تبریزی تا جعفر غفارنژاد، غول بابلسری+عکس
- فیلتر روغن در خودروهای تسلا / چرا خودروهای برقی هنوز هم به روغن نیاز دارند؟
- خلاقیت منحصربفرد شهرداری اهواز و تهران در محافظت از درختان قدیمی و کهن+عکس/ دست مریزاد و خسته نباشید جانانه👌
- نگاهی به همسر سردار آزمون در افتتاحیه مدرسه زیبایی مادرش+عکس/ چشمنوازی کیک 3 طبقه دمراسم و گلهای زیبای افتتاحیه
- تسلط کامل اتباع خارجی بر برخی صنایع ایران رسماً تایید شد
- درخواست میلیون دلاری آنچلوتی از رئال
- دیبالا: ایتالیا از آرژانتین وطنتر است!