امیرخانی: کمتر از یک درصد اسناد، محرمانه است

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران گفت: مخالف محرمانه کردن اسناد هستیم و در حال حاضر فقط کمتر از یک درصد اسناد محرمانه است.

به گزارش خبرگزاری برنا از خراسان رضوی، دکتر غلامرضا امیرخانی در نشست با اصحاب رسانه در مشهد افزود: از میان صدها میلیون برگ سند موجود که در مخازن این سازمان نگهداری میشود رقمی کمتر از یک درصد اسناد محرمانه است که با موضوعیت اختلاف قومیتی، مرزی و اسناد شخصی است وگرنه دسترسی به هیچ کدام از اسناد دیگر غیر ممکن نیست.
وی ادامه داد: در مخازن سازمان اسناد و کتابخانه ملی همچنین چهار میلیون جلد کتاب و بیش از پنج میلیون نسخه نشریه نگهداری می شود.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران با اشاره به وظایف محوری این سازمان، اظهار کرد: حفظ و نگهداری نسخ خطی، اسناد دیجیتال و انواع منابع مکتوب از مسئولیتهای اصلی این سازمان است.
وی افزود: در بخش کتابخانه، مسئولیت حفظ و نگهداری همه کتابها، مجلات و پایاننامههای منتشرشده در کشور با این سازمان است و به ارائه خدمات در این حوزه میپردازیم.
امیرخانی ادامه داد: در بخش اسناد نیز، همه مکاتبات اداری دستگاههای دولتی، اعم از اسناد کاغذی قدیمی و اسناد دیجیتالی جدید، باید پس از گذشت ۴۰ سال تحویل سازمان اسناد شود که این اسناد پس از ارزشیابی، نگهداری یا امحا می شود. یعنی اسناد ارزشمند در دسترس قرار میگیرند و برخی نیز اسکن میشوند.
وی با بیان اینکه قدیمی ترین سندی که در اختیار این سازمان وجود دارد مربوط به ۷۰۰ سال پیش و دوره مغول است، اضافه کرد: اسناد تاریخی نشان دهنده هویت ماست.
او با اشاره به ۱۰ اردیبهشت ماه روز ملی خلیج فارس، افزود: نامگذاری روز ۱۰ اردیبهشت ماه به عنوان روز ملی خلیج فارس نیز برپایه اسناد و سندمحور است.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی در بخش دیگری از این نشست، با تایید سخنان یکی از خبرنگاران درباره لزوم تجهیز بیشتر مرکز اسناد و کتابخانه ملی شرق کشور واقع در مشهد، گفت: امکانات و تجهیزات موجود در مرکز اسناد و کتابخانه ملی شرق کشور تکافوی فعالیت های سه استان خراسان رضوی، شمالی و جنوبی را نمی دهد و نیاز به مخازن بزرگتر است که به شرط تامین اعتبار، همه این اقدامات انجام می شود.
وی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری درباره وجود اسنادی در خارج از کشور، اظهار کرد: در هندوستان که ۳۵۰ سال زبان فارسی زبان رسمی بود، حجم عظیمی از کتابها و اسناد فارسی وجود دارد، اما شرایط نگهداری بسیاری از آنها مطلوب نیست.
امیرخانی افزود: اگرچه برخی از این اسناد توسط پژوهشگران ایرانی تصویربرداری شده، اما نیاز به اقدامات جدیتری برای حفظ این میراث ارزشمند داریم. امکان انتقال اصل اسناد وجود ندارد، اما می توان از آن ها تصویربرداری کرد.
وی همچنین با اشاره به نام گذاری روز ۱۹ اردیبهشت به عنوان روز اسناد ملی، گفت: شعار امسال هفته اسناد ملی و میراث مکتوب،《اسناد ملی ایران، روایت ملی ماندگار》است.
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی در ادامه به آغاز به کار نمایشگاه کتاب تهران از ۱۷ اردیبهشت ماه جاری اشاره کرد و گفت: سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی در نمایشگاه بین المللی کتاب دارای یک غرفه بزرگ است که امسال برنامه رونمایی از چند کتاب در حوزه تاریخ شفاهی و حوزههای تخصصی در این غرفه برگزار می شود.
وی شاهنامه را سند هویتی ایرانیان دانست و افزود: در حال تجدید چاپ نسخه نفیسی از زال و رودابه هستیم که با تغییراتی نیز همراه بوده و به خط وصال شیرازی است، این کتاب با مقدمه شاهنامهشناس برجسته جهان، دکتر خالقی مطلق است و در سی و ششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران رونمایی می شود.
نسل جوان باید حقایق را بدون تحریف بداند
امیرخانی در بخش دیگری از این نشست در پاسخ به پرسش خبرنگاری با تأکید بر اینکه از انتشار گستردهتر اسناد حمایت میکنیم، اظهار کرد: نسل جوان باید حقایق را بدون تحریف بداند. انتشار اسناد و عکسهای تاریخی نشان میدهد که انقلاب ایران یک حرکت مردمی بود و نه تحریک خارجی.
وی افزود: معتقدم تا جایی که امکان دارد باید همه اسناد را در دسترس قرار دهیم تا نسل جوان ببیند چگونه قاطبه مردم انقلاب اسلامی را به پیروزی رساندند.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی با اشاره به تبلیغات سوء رسانههای ضد انقلاب، گفت: متأسفانه فضای مجازی پر از روایتهای نادرست از تاریخ معاصر است. ما باید با انتشار اسناد واقعی، تصویر درستی از گذشته و انقلاب ارائه دهیم تا نسل جوان گمراه نشود.
وی افزود: انتشار اسناد به جز موارد معدودی، کار درستی است و تا جایی که می شود باید محدودیت ها کاهش یابد.
وی خاطرنشان کرد: مردم ایران به ویژه جوانان، هوشمندانه حقایق را تشخیص میدهند. وظیفه ما این است که اسناد را در اختیارشان قرار دهیم تا خودشان قضاوت کنند.
امیرخانی همچنین گفت: در حال حاضر بیش از ۹۰ درصد نسخه های خطی روی سایت سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی در دسترس است.
ضرورت پاسداشت دو بال هویتی اسناد و کتابهای ملی
مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی شرق کشور نیز در این نشست گفت: مرکز اسناد و کتابخانه ملی تلفیقِ دو مجموعه است، یک کتابخانه ملی که از سال 1316 راهاندازی شده و یک سازمان اسناد یا آرشیو ملی که از سال 1349 شکل گرفت و از سال 81 این دو مجموعه تلفیق شدند.
مجتبی محمودی افزود: این دو مجموعه به عنوان دو بال هویتی ما برای حفظ و پاسداشت اسناد و کتابهای کشور شکل گرفتند.
وی ادامه داد: همه میدانیم کسی که گذشته خود را نداند، فردی است که فراموشی به او دست داده و بسیاری از جوامع که متهم به گسست تاریخی و مشکلات فرهنگی هستند، به دلیل ندانستن هویت ملیشان است که ما هم نتوانستیم به طور شایسته، مفاخر و پیشینه درخشان خود را معرفی کنیم که عزم ملی و سعی عمومی میطلبد.





مطالب مرتبط
- بارسلونا با این برد کابوس رئال شد
- حادثه عجیب در فوتبال پرتغال
- خشم نتانیاهو از افشاگری درباره ارتباط با والتز
- موافقت اولیه با انتقال جشن قهرمانی به تبریز
- یاران طارمی با برد به استقبال بارسلونا رفتند
- قلب میتواند ۴۵ سال پیرتر از سن واقعی فرد باشد!
- پیروزی سخت بارسا در روز درخشش تعویضیها/ آبی اناریها لالیگا را میخواهند
- دانشآموزان آستارایی میزبان کاروان «زیر سایه خورشید»