شرایط مبارزه با آفات عمومی در کشور طی ۳۰ سال اخیر بی‌سابقه بوده است

 شرایط مبارزه با آفات عمومی در کشور طی ۳۰ سال اخیر بی‌سابقه بوده است

 برنا - گروه اقتصادی؛ مدیرکل دفتر مبارزه با آفات عمومی و همگانی سازمان حفظ نباتات از آمادگی کامل برای مقابله با آفات خسارت‌زا مانند ملخ صحرایی، مگس میوه مدیترانه‌ای و جوندگان خبر داد و سال گذشته را بی‌سابقه‌ترین سال از نظر تأمین سموم و آمادگی عملیاتی در سه دهه اخیر توصیف کرد.

سعید معین مدیرکل دفتر مبارزه با آفات عمومی و همگانی سازمان حفظ نباتات در گفت و گو با خبرنگار برنا با اشاره به وضعیت فعلی کشور در حوزه کنترل و مدیریت آفات، اظهار داشت: در حوزه آفات عمومی، از جمله ملخ‌های صحرایی، مگس زیتون، مگس مدیترانه‌ای و جوندگان، اقدامات لازم برای مقابله با خسارات احتمالی انجام شده و تاکنون مشکلی از نظر تأمین سموم وجود نداشته است.

وی با اشاره به دسته‌بندی آفات تصریح کرد: آفات عمومی مانند ملخ‌ها و جوندگان به دلیل قدرت خسارت بالا، مسئولیت کامل مبارزه با آن‌ها بر عهده دولت است. در مقابل، مبارزه با آفات همگانی نظیر مگس میوه مدیترانه‌ای با مشارکت کشاورزان صورت می‌گیرد؛ به این معنا که دولت زمان مناسب مبارزه را اعلام می‌کند و کشاورزان خود نسبت به خرید و استفاده از سم اقدام می‌کنند.

معین ادامه داد: بر اساس مواد ۶ و ۷ قانون حفظ نباتات، چنانچه کشاورزی از مبارزه استنکاف کند، این وظیفه دولت و استانداری است که پیش از وارد شدن خسارت، وارد عمل شده و اقدام لازم را انجام دهند؛ در غیر این صورت، باید پاسخگو باشند.

مدیرکل دفتر مبارزه با آفات عمومی تأکید کرد: اگرچه در جلسات رسمی وضعیت مبارزه با آفات عالی گزارش می‌شود، اما در عمل با کمبودهایی از جمله کمبود منابع مالی، نیروی انسانی، خودرو و تجهیزات مواجه هستیم. با این حال، در سال 1403 شرایط بسیار مطلوبی داشتیم؛ به‌طوری‌که در طول ۳۰ سال گذشته، مشابه چنین وضعیتی وجود نداشته است.

معین درباره روند تخصیص بودجه گفت: اعتبار مبارزه با آفات عمومی و جوندگان به صورت استانی تأمین می‌شود؛ یعنی بودجه از خزانه و وزارتخانه به استانداری‌ها می‌رود، نه مستقیم به سازمان حفظ نباتات. همین مسأله موجب شده که بعضاً تخصیص صد درصدی محقق نشود و بخشی از بودجه به مصارف دیگر اختصاص یابد، در حالی‌که حجم این اعتبارات نیز میلیاردی نیست.

وی با اشاره به ضعف ساختاری در مقایسه با دیگر نهادها اظهار داشت: در بسیاری از استان‌ها، سازمان حفظ نباتات فاقد جایگاه اداری مستقل همچون اداره کل است. برخلاف سازمان دامپزشکی که ساختار قوی‌تری دارد، ما امکان جذب مستقیم اعتبارات را نداریم. این موضوع باید اصلاح شود.

دیرکل دفتر مبارزه با آفات عمومی و همگانی سازمان حفظ نباتات در پایان با بیان اینکه در شرایط خاص جنگ اقتصادی و تحریم‌های صد درصدی قرار داریم، خاطرنشان ساخت: این روزها صحبت از استفاده نکردن از سموم و رو آوردن به روش‌های بیولوژیک شده است، در حالی که اگر عامل بیولوژیک کارآمدی وجود نداشته باشد که بتواند حداقل ۸۰ درصد جمعیت آفت را کنترل کند، این اظهارات صرفاً جنبه تزئینی خواهد داشت. در حال حاضر، نیاز به اقدامات عملیاتی و پشتیبانی جدی داریم، نه شعار.

انتهای پیام/

 

 منبع خبر

از بین اخبار