افزایش دو برابری اعتبار پروژه راه بجنورد - جنگل گلستان؛ امید تازه برای پایان «جاده مرگ»

طرح راهسازی محور بجنورد به جنگل گلستان که از سال ۱۳۸۹ آغاز شده، با افزایش بیش از دو برابری اعتبارات نسبت به سال گذشته، وارد مرحلهای تازه از اجرا شد؛ طرحی که ایمنی یکی از پرحادثهترین جادههای کشور را هدف گرفته است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری برنا، مدیرکل ساخت و توسعه راههای منطقه شمال شرق کشور از اختصاص ۵ هزار میلیارد ریال اعتبار برای تکمیل عملیات راهسازی محور بجنورد – جنگل گلستان در سال جاری خبر داد؛ اعتباری که نسبت به بودجه ۲ هزار و ۲۰۰ میلیارد ریالی سال گذشته، رشد قابلتوجهی داشته است.
محمد دانشفر با اشاره به افزایش اعتبارات، اظهار کرد: با وجود پیشبینی ۲ هزار میلیارد ریال اعتبار از محل اوراق اسلامی در سال گذشته، کمتر از نیمی از این رقم به پروژه اختصاص یافت که روند اجرا را با وقفههایی روبرو کرد.
عملیات احداث باند دوم محور بجنورد–جنگل گلستان به طول ۱۳۴ کیلومتر از سال ۱۳۸۹ آغاز شد، اما طی این سالها به دلیل محدودیتهای اعتباری، تنها بخشی از آن به بهرهبرداری رسید. این محور یکی از مهمترین شریانهای ارتباطی شمال شرق کشور محسوب میشود که استانهای خراسان شمالی، گلستان و دیگر مناطق شمالی را به یکدیگر متصل میکند.
دانشفر با تأکید بر اهمیت پروژه در کاهش سوانح جادهای گفت: اکنون تنها ۳۰ کیلومتر از مسیر باقیمانده که اجرای ۲۰ کیلومتر از آن در سفر اخیر رئیسجمهور به خراسان شمالی به تصویب رسید. این قطعه قرار است با اعتبار اختصاصیافته تا پایان امسال به بهرهبرداری برسد.
به گفته این مقام مسئول، ۱۰ کیلومتر باقیمانده از محور در مناطقی قرار دارد که طی سالهای اخیر درگیر سیلاب شدهاند و به همین دلیل نیازمند طراحی خاص، ساماندهی مسیر رودخانه و ساخت دیوارههای حفاظتی است. برآورد میشود اجرای این بخش از پروژه به اعتباری بالغ بر ۸ هزار میلیارد ریال نیاز داشته باشد.
محور بجنورد – گلستان بخشی از طرح کلان احداث باند دوم مسیر بهشهر - گرگان - آزادشهر - بجنورد - قوچان به طول ۵۶۴ کیلومتر است که در قالب کریدور ارتباطی شرق به غرب کشور اجرا میشود؛ مسیری که بهواسطه حضور بارگاه مطهر امام رضا (ع) و جاذبههای گردشگری شمال، سالانه پذیرای بیش از ۲۰ میلیون زائر و مسافر است.
با توجه به حجم بالای تردد، نقش حیاتی این جاده در اتصال مناطق شرقی و شمالی کشور، و آمار بالای سوانح، تکمیل این پروژه نهتنها گامی مؤثر در کاهش تلفات جادهای خواهد بود، بلکه زیرساختی کلیدی برای رونق گردشگری، تجارت و توسعه اقتصادی خراسان شمالی و استانهای همجوار به شمار میرود. اکنون، با افزایش چشمگیر اعتبارات، امیدها برای پایان دادن به لقب «جاده مرگ» و تکمیل پروژهای ۱۴ ساله، بیش از هر زمان دیگری زنده شده است.
انتهای پیام





مطالب مرتبط
- سفر به تاریخ؛ نوههای ناصرالدین شاه در کنار «بردههای سیاهپوست»
- اعتبار کالابرگ اردیبهشت ۱۴۰۴ شارژ میشود؟
- فال روزانه امروز پنجشنبه 11 اردیبهشت ماه 1404/ نذر خود را ادا کنید که همه چی بر وفق مراد است
- سقوط شدید قیمت پژو پارس در بازار / پارس بدون مشتری ماند! + جدول اردیبهشت ۱۴۰۴
- سرنوشت حسینی در دستان پیام نیازمند!
- ویدیو / کوروش احمدی، دیپلمات سابق ایران در سازمان ملل: شواهد و قرائن حاکی است که ایران به دنبال توافق تاکتیکی ست نه استراتژیک / سایر موضوعاتی که میماند، زیرآب موضوع اصلی که درمورد آن توافق خواهد شد را میزند
- مسئول حمل و نقل ستاد مرکزی اربعین منصوب شد
- درخشش نوآوری در دومین روز از اینوتکس ۲۰۲۵