ریزش ارزهای خارجی/دلار تا کجا عقبنشینی میکند؟

برنا - گروه اقتصادی؛ رفتار بازارساز، تا حد زیادی بستگی به پیامهایی دارید که از سوی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی، وزیر خارجه ایران، استیون چارلز ویتکاف، نماینده ویژه آمریکا در خاورمیانه، رسانههایی چون «آکسیوس» و روزنامه نگارانی چون «باراک راوید»مخابره میشوند.

پیام عابدی: بازار ارزهای خارجی این روزها دارای یک ساختار تحلیلی فروریزشی شده است.
مشخص نیست که دلار تا کجا ریزش میکند؛ چرا که در اساس، قیمت به مولفههای سیاسی، میخکوبشده است.
زمانی که میگوییم، قیمت به مولفههای سیاسی میخکوب شده، به این معنی نیست که بازار از عرضه و تقاضا تبعیت نمیکند اما همین عرضه و تقاضا، خود به پیامهایسیاسی گره خوردهاند و دستور کار خود را به انعکاس سیاست در آینه رسانه ها، چسبانده اند.
از این نظر، رفتار بازارساز بازار ارز تا حد زیادی بستگی به پیامهایی دارید که از رافائل ماریانو گروسی، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی، سید عباس عراقچی،
وزیر امور خارجه ایران، استیون چارلز ویتکاف، نماینده ویژه آمریکا در خاورمیانه، رسانههاییچون «آکسیوس» و روزنامه نگارانی چون «باراک راوید» مخابره میشوند.
آغاز رفتار ریزشی دلار و شکل گیری روند
از این رو، نباید بازار ارزها را دارای ساختار تحلیلی قابل پیش بینی توصیف کرد. این رفتار، از حدود یک ماه پیش در بازار ملموستر شده است.
در یک ماه اخیر، دلار آمریکا، بیش از ۱۵ درصد، یورو، بیش از ۱۲ درصد،درهم امارات، بیش از ۱۵ درصد، دلار کانادا، بیش از ۱۲ درصد و لیر ترکیه بیش از ۱۹ درصد ریزش کرده اند.
این تغییرات نشان میدهد که برخی از مهمترین و پرتقاضاترین ارزهای خارجی،به طور متوسط حدود ۱۵ درصد از ارزش خود را در یک ماه اخیر از دست داده اند.
در همین حال، بازده یکساله ارزها در ۱۲ ماهه منتهی به ۳۱ فروردین ۱۴۰۴ نسبت به ۱۲ ماهه منتهی به ۲۹ اسفند ۱۴۰۳ به طرز چشگیری کاهش یافته است.
برای نمونه، بازده دلار آمریکا، در یکساله منتهی به ۲۹ اسفند، به بیشاز ۶۰ درصد میرسید اما در ۱۲ ماهه منتهی به ۳۱ فروردین ۱۴۰۴، بازده این ارز به حدود ۳۱ درصد، فرو افتاده است.
در نتیجه، بازده یکی از مهمترین معیارهای تورمی اقتصاد ایران، بیش از۵۰ درصد کاهش یافته است. این وضعیت، نشان میدهد که خرید دلار، در قیمتهای کنونی هم نمیتواند چندان منطقی باشد.
ریزش تتر در پیش رو اما در همین حال، تتر (دلار دیجیتال مبتنی بر بلاکچین) در تحلیل رفتار قیمتی خود، تداوم ریزش را به دلیل ضعیفتر شدن دست خریداران و تقویت فروشندگان، نشان میدهد.
خریداران، که پیشتر با دست پر پول وارد خرید تتر در قیمتهای ۸۵ هزارتومان و ۹۰ هزار تومان شده بودند، حالا با یک روند ریزشی مواجه شده اند.
در همین حال، روندهای قیمتی تتر در بازههای کوتاه مدت و میان مدت، حکایت از ادامه ریزش قیمت تتر دارند. در حال حاضر، خریداران، منتظر بازگشت (ریزش) قیمت تتربر روی ۸۰ هزار تومان، هستند تا در این ناحیه شروع به خرید کنند.
در نتیجه، باید انتظار ریزش بیش از ۳ درصدی قیمت تتر از سطوح قیمتی کنونی و ورود آن به ۸۰ هزار تومان را داشت. با این وجود، مشخص نیست که خریداران بتوانند ناحیه۸۰ هزار تومان را تصاحب کنند و قیمت را به سمت بالا هول دهند.
اگر این ناحیه به سمت پایین شکسته شود و قیمت به کمتر از ۸۰ هزار تومان برسد، باید انتظار ریزشهای بیشتر را داشت. این وضعیت، نشان میدهند که با انتشار خبرهای مثبت از مذاکرات، در روزهای آینده، احتمال ریزشهای شدیدتر و شکسته شدن انتظار خریداران وجود دارد.
با توجه به «جو مثبت» که بر روی مذاکرات حاکم شده است، انتظار میرودکه خریدارن سطح ۸۰ هزار تومان را هم به راحتی از دست بدهند و به نفع فروشندگان، از بازار خارج شوند.
اما چرا قیمت تتر برای قیمت دلار مهم است؟ این روزها، بسیاری از افرادیکه در بازار دلار فعال هستند، به جای رجوع به بازارهای سنتی که نرخ دلار را کشف میکردند، به نرخ تتر در صرافیهای ارز دیجیتال مراجعه میکنند.
نرخ تتر، همیشه در دسترس است و در ضمن، عدهای برای خرید دلار کاغذی،از تتر استفاده میکنند؛ چرا که قیمت تتر، ثابت (برابر حدود ۰.۹۹۹ تا ۱ دلار) است.
در نتیجه، قیمت تتر، مرجع کشف قیمت دلار در برخی از ساعات روز یا در تمامساعات روز است. در این شرایط، قیمت تتر، مستقیمترین سیگنال قیمتی است که به بازار ارز ارسال میشود.
ضعیفتر شدن دلار با نرخ بهره
با وجود سیگنالهایی که مذاکرات بر روی قیمت تتر/دلار و سایر ارزها میگذارند،اما مولفههای دیگری هم موجب کاهش قیمت دلار میشوند؛ از جمله ضعیفتر شدن دلار آمریکا.
ضعیفتر شدن دلار، میتواند ناشی از تمایل دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا،برای تقویت صادرات و مثبت شدن تراز تجاری این کشور با مقاصد صادراتی باشد.
کاهش ارزش دلار
آمریکا، از طریق فشار ترامپ بر فدرال رزرو (معادل بانک مرکزی در آمریکا) برای کاهش نرخ بهره، به دست میآید.
به صورت کلی، کاهش نرخ بهره، موجب افزایش تورم و کاهش رکود میشود؛ سیاستیکه به نفع کسب و کارها و صنایع صادرات محور است.
از آنجا که اقتصاد آمریکا با رکود درگیر است، ترامپ میتواند فشارهای بیشتری را برای کاهش نرخ بهره، متوجه فدرال رزور کند.
شاخص دلار جهانی (DXY) هم ریزش سنگینی را نشان میدهد. این شاخص، قدرتدلار را در برابر سبدی از ارزهای قوی (یورو، ین، پوند، فرانک و …) نشان میدهد.
تغییرات این شاخص، نشان میدهد که دلار در برابر این ارزها، از ابتدای سال ۲۰۲۵، بیش از ۸ درصد دچار ریزش ارزش شده است.
این امر نشان میدهد که در آمریکا و در بازارهای جهانی، انتظارها برایکاهش نرخ بهره و تقابل ترامپ با رکود به زیان دلار و به نفع رشد صادرات، افزایش یافته است.
در نتیجه به لحاظ عامل خارجی، دلار در بازار ایران، در حال ضعیفتر شدناست تا صادرات آمریکا به پشتوانه تعرفههای تجاری ترامپ، افزایش یابد.
بدین ترتیب، تتر و دلار در صورت تقویت سیگنالهایی که در نهایت به نفع مذاکرات تمام میشوند، میتواند با سیگنالهای ناشی از ضعیفتر شدن دلار جهانی، حمایت شوند.
انتهای پیام/
مطالب مرتبط
- گزارش خبرنگار مهر از نزدیک ترین نقطه به کانون انفجار بندر شهید رجایی
- علت لرزش بدن در حین رابطه جنسی و ارگاسم چیست؟ چرا این اتفاق میافتد؟
- لاله اسکندری؛ از بازیگری تا عکاسی و نقاشی/ عکس
- سلفی شاد و خندان نرگس محمدی و دوستش فریبا نادری
- عکس/ گلاب گیری در تهران
- اولین نیروگاه خورشیدی متحرک خطوط ریلی جهان روشن شد
- گزارش اختصاصی خبرنگار مهر از کانون اصلی حادثه انفجار بندر شهید رجایی
- طرز تهیه هات داگ مرغ خانگی، خوشمزه و آسان