توافق مرحلهای در راه است؟

چند روز مانده به دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا به میزبانی عمان، یک استاد روابط بینالملل دستیابی به توافق موقت و توقف در برابر توقف در بازه زمانی دوماهه را یکی از سناریوهای خوشبینانه برای این روند ارزیابی کرد.

به گزارش برنا، سیدجلال دهقانیفیروزآبادی، استاد دانشگاه علامه و نظریهپرداز روابط بینالملل در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» با بیان اینکه حتی در خوشبینانهترین برآورد که طرفین موافقت کنند فقط درباره موضوع هستهای مذاکره کنند باز هم دستیابی به یک توافق جامع در دو ماه امکانپذیر نیست، گفت: «اغلب پیشبینیها حاکی از آن است که یک توافق موقت شکل بگیرد و سپس بر اساس آن طرفین به سمت توافق جامعتر گام بردارند». دهقانی درخصوص مشوقهای اقتصادی مذاکرات و جذب سرمایهگذاریها و آنچه از آن بهعنوان انتفاع اقتصادی آمریکا از توافق یاد میشود هم گفت: «با توجه به روحیه ترامپ و حتی ویتکاف که تاجر هستند، ممکن است ابتکار اثرگذاری باشد.» روز گذشته، جان کری، وزیر خارجه اسبق آمریکا نیز یک نسخه مذاکراتی برای ترامپ تجویز کرد.
با پایان دور اول مذاکرات ایران و آمریکا در مسقط شاهد موضعگیری مثبت و همسوی طرفین بودیم. به نظر شما معنای این نوع موضعگیری چیست؟
دو دیدگاه در خصوص استقبال مثبت آمریکا از مذاکرات مطرح است که یکی برآورد خوشبینانه و دیگری برآورد بدبینانه است. نگاه خوشبینانه این است که مذاکرات واقعا از منظر تهران و واشنگتن مثبت بوده است؛ طبیعتا ایران از ابتدا اعلام کرده بود که مذاکرات به صورت غیرمستقیم انجام میگیرد و محدود به مساله هستهای است. در خصوص آمریکا نیز ظاهرا آنگونه که این کشور توقع داشته، ایران در موضوع هستهای حاضر شده مطالبه اصلی آمریکا یعنی عدم تسلیحاتی شدن را بپذیرد. اگر سناریوها به این صورت باشد، مذاکرات میتواند به صورت موفق ادامه پیدا کند.
اما دیدگاه بدبینانه معتقد است که آمریکاییها از این جهت گفتهاند گفتوگوها مثبت بوده که به برخی از خواستههایشان در آغاز مذاکرات برسند. درواقع میگویند استقبال آمریکا با این هدف است که ایران تشویق به ادامه گفتوگوها شود و واشنگتن بتواند به اهداف بعدیاش دست پیدا کند. از جمله آنگونه که در اخبار آمده، آمریکاییها فعلا ظاهرا پذیرفتهاند مذاکرات درباره موضوع هستهای باشد و صحبتی نیز در خصوص برچیدن برنامه هستهای ایران نشده است. این باعث شده که ارزیابی تهران مثبت و مایل به ادامه مذاکرات باشد. ولی براساس نگاه بدبینانهای که وجود دارد، آمریکا میخواهد در ادوار بعدی مذاکرات، هم در موضوع هستهای مطالبات حداکثریاش را مطرح کند و هم شاید گام به گام بخواهد موضوعات غیرهستهای از جمله موشکی و منطقهای را نیز مطرح کند. در چنین شرایطی، گفتوگوها از نظر ایران قابلقبول نخواهد بود و احتمالا مذاکرات متوقف میشود. در این فضا، واشنگتن از توقف مذاکرات به نفع خود استفاده خواهد کرد و فشار حداکثریاش بر ایران را بیشتر و شاید حتی گزینه نظامی را نیز فعال کند. در این صورت اروپا نیز به سمت فعالسازی اسنپبک گام برخواهد داشت. اگر این روند پیش برود، آمریکا یک بازی «مقصرسازی» را در دستورکار قرار داده تا شکست مذاکرات را بر گردن ایران بیندازد.
مطالب مرتبط
- تاثیر حادثه بندر شهید رجایی بر بازار خودرو!
- صداوسیما گاف مقام ارشد این رسانه را سوژه کرد
- حکم اعدام کلاهبردار 40 هزار میلیاردی رضایت خودرو قزوین صادر شد
- تعامل دانشبنیانهای صادراتی با هیاتهای خارجی متناظر در ایران اکسپو ۲۰۲۵
- هزینه های نظامی جهان در سال ۲۰۲۴ رکورد زد
- هزینه دریافت روادید ایران برای تاجران پاکستانی بسیار بالا است
- پرداخت معوقات بازنشستگان نهایی شد
- قیمت روز محصولات سایپا و ایران خودرو؛ تداوم کاهش قیمت ها در بازار خودرو