به گزارش رکنا، ایرانیها در هر گوشهای از کشور خود کباب خاصی دارند، اما در میان این تمامی نوعها، کباب بناب شاید یکی از مشهورترینها باشد. آنچه این کباب را از دیگر انواع متمایز میکند، سایز بزرگتر آن نسبت به دیگر کبابهاست. با قدمتی بالغ بر صد سال، این کباب نخستین بار در مناطق آذربایجان تهیه و سپس شهرت یافت؛ تا جایی که امروز یکی از خوراکیهای محبوب گردشگران است. این کباب که در گذشته در آذربایجان شرقی به ثبت ملی رسیده است، اکنون در جریان ثبت جهانی قرار دارد.
بناب؛ شهری با کبابهای تاریخی
بناب در قلب آذربایجان شرقی، شهر کوچکی است که به گفته کارشناسان میراث فرهنگی، بیش از ۲۲۰ رستوران و کبابپزی دارد.
بسیاری از کبابیها در بناب به حدی معروف هستند که در هر گوشه و کنار شهر به چشمتان میخورد. این در حالی است که حضور فستفودها کمتر به چشم میخورد و کار کبابیها همیشه پررونق است. همچنین تعداد زیادی از مردم شهر و گردشگران در این رستورانها و کبابپزیها خدمات دریافت میکنند.
طبق گفته علی فلسفی، کباب بناب در مراسمهای مختلفی چون عزا و عروسی همواره همراه مردم بناب بوده است.
ریشههای تاریخی کباب بناب
تاریخچه اولین کباب بناب به حدود ۱۰۰ سال پیش بازمیگردد. صمدآشپزباشی، شخصی که برای نخستین بار کباب بناب را پخت، چنین نقشی را در تاریخ این غذا ایفا کرد. او ابتدا در شهرستان بناب این کباب را تهیه و سپس به تهران کوچ کرد و در آنجا نیز این غذا را معرفی کرد. حتی داستانهایی از تهیه این کباب برای درباریان وجود دارد که به شهرت آن کمک کرده است.
طبق صحبتهای علی فلسفی، در گذشته نیز بخشهایی از بازار قدیمی بناب به کبابپزی اختصاص داشته است و امروز هم این روند ادامه دارد.
کباب بناب: یک تجربه متفاوت
در ظاهر، آنچه کباب بناب را از کباب کوبیده متمایز میسازد، اندازه بزرگتر آن است. اما نکته اصلی در شیوه تهیه آن است که به سبک ساطوری معروف شده است.
علاوه بر این، در گذشته، برای تهیه کباب بناب، گوشت را با چاقو و ساطور خرد میکردند تا به شکلی شبیه گوشت چرخ کرده درآید. همچنین در این کباب، از گوشت گوسفند نر استفاده میشود که در مناطق خاصی مانند قرهقشون و مراغه چرای میکنند. پوشش گیاهی خاص این مناطق، بر طعم لذیذ کباب تاثیر زیادی دارد.
پیگیری ثبت جهانی کباب بناب
مهارت پخت کباب بناب از سال ۱۳۹۴ در فهرست میراث ناملموس ایران به ثبت رسیده و هر ساله در جشنوارههای محلی این شهر معرفی میشود. در حال حاضر، پرونده ثبت جهانی این کباب در حال تشکیل است و تلاشهایی برای ارائه مستندات مانند عکس و فیلم ادامه دارد.
این کباب علاوه بر ایران، در کشورهای دیگری نظیر سوئد، کانادا، جمهوری آذربایجان و ترکیه نیز پخته میشود و حضور این غذا در فرهنگ محلی بناب، یکی از عوامل اصلی ثبت جهانی آن محسوب میشود.
کباب بناب هنوز هم بخشی از فرهنگ محلی این شهر است و گذشتگان در اوقات نهار، دکانهای خود را تعطیل میکردند تا از این غذا لذت ببرند.
- فیلم طبیعت بکر و دیدنی کاپرون در اتریش
- مشاهده خبر