طبیعت ایران دیگر ظرفیت بهره‌برداری بی رویه را ندارد

طبیعت ایران دیگر ظرفیت بهره‌برداری بی رویه را ندارد

 اصفهان- رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با اشاره به کاهش منابع آبی ایران طی یک دهه از ۱۱۰ میلیارد مترمکعب به ۶۶ میلیارد مترمکعب، گفت: طبیعت دیگر ظرفیت بهره‌برداری بی‌رویه را ندارد.

به گزارش خبرنگار مهر، علی تیموری صبح چهارشنبه در گردهمایی مدیران کل منابع طبیعی و آبخیزداری کشور که به میزبانی استان اصفهان در حال برگزاری است، اظهار کرد: منابع آبی ایران طی یک دهه از ۱۱۰ میلیارد مترمکعب به ۶۶ میلیارد مترمکعب کاهش یافته است.

وی، گزارش سال گذشته سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی درباره فرونشست کشور را وحشتناک خواند و افزود: این گزارش نشان می‌دهد آب حاصل بارندگی کشور از ۴۸۰ میلیارد مترمکعب در ۱۵ سال گذشته به ۴۱۰ میلیارد مترمکعب رسیده و بیش از دوسوم این آب تبخیر می‌شود.

رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با بیان اینکه کاهش ۳۵ درصدی سهم آب کشاورزی نسبت به سال گذشته و خشک شدن چاه‌ها، نشانه اتمام ظرفیت برداشت آب است، تصریح کرد: فرونشست زمین نیز به یک بحران ملی تبدیل شده است.

تیموری با اشاره به اینکه استان اصفهان، به‌ویژه بالادست حوزه زاینده‌رود، با کاهش شدید منابع آبی مواجه است، تأکید کرد: فشار بر منابع آب زاینده‌رود به دلیل برداشت‌های بی‌رویه در بالادست و فعالیت‌های صنعتی و کشاورزی ناپایدار، این رودخانه حیاتی را در معرض خطر خشک شدن کامل قرار داده است.

وی افزود: تا زمانی که رفتارهای بهره‌برداری در بالادست زاینده‌رود تغییر نکند، احیای این رودخانه غیرممکن است.

رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با بیان اینکه منطقه زاگرس، شامل بخش‌هایی از استان اصفهان، با تخریب گسترده مراتع و جنگل‌ها روبه‌روست، خاطرنشان کرد: در این منطقه وجود ۳۰ تا ۴۰ میلیون رأس دام سبب فشار بیش از حد بر اکوسیستم مراتع شده است‌.

تیموری ابراز کرد: گرمایش زمین، فعالیت‌های عشایری و فشارهای اقتصادی، پوشش گیاهی زاگرس را که ۳۳ درصد جنگل‌های کشور را تشکیل می‌دهد، تهدید می‌کند.

اجرای طرح جنگل‌های اجتماعی برای جلب مشارکت مردمی

وی خاطرنشان کرد: سازمان منابع طبیعی طرح جنگل‌های اجتماعی را برای حفاظت از زاگرس تدوین کرده که با همکاری معاونت جنگل و سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی اجرا می‌شود و این طرح بر آموزش جوامع محلی، کاهش فشار بر مراتع و ایجاد مشاغل پایدار تمرکز دارد.

تیموری همچنین از برگزاری نشستی بین‌المللی در تیرماه ۱۴۰۴ با حضور رئیس‌جمهور خبر داد که با هدف ترویج این طرح و جلب مشارکت عمومی برگزار خواهد شد.

رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با اشاره به اینکه در استان اصفهان، ۹۰ درصد کاداستر اراضی انجام شده و تفکیک منابع ملی از طبیعی تا پایان سال نهایی می‌شود، خواستار اصلاح روش‌های بهره‌برداری در بالادست زاینده‌رود، کاهش فشار بر مراتع و همکاری با جوامع محلی شد.

تیموری با اشاره به مشکلات اقتصادی جوامع روستایی تأکید کرد: بدون حمایت اقتصادی از روستاییان، حفاظت از منابع طبیعی ممکن نیست.

رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور حفاظت از منابع طبیعی، به‌ویژه زاینده‌رود و جنگل‌های زاگرس، را اولویت اصلی سازمان دانست و گفت: سرزمین ایران ظرفیت بیشتری برای بهره‌برداری ندارد و حفاظت از منابع طبیعی باید در اولویت قرار گیرد. تغییر سیاست‌ها و رفتارها در همه سطوح ضروری است.

به گزارش خبرنگار مهر، گردهمایی دو روزه مدیران کل منابع طبیعی و آبخیزداری سراسر کشور با حضور رئیس و معاونان ستادی این سازمان به منظور ارائه برنامه راهبردی ۱۴۰۴ به میزبانی منابع طبیعی اصفهان در حال برگزاری است.

 

 منبع خبر