چند امتیازی که توافق «عیدان الکساندر» برای حماس داشت

توافق مستقیم آمریکا با حماس از طریق آزادی اسیر دوتابعیتی آمریکایی-اسرائیلی که محافل عبری آن را شوکهکننده دانستند و تاکید کردند ترامپ در پروندههای منطقه نتانیاهو را دور زده است، فارغ از اینکه به هر نتیجهای منجر شود، چند امتیاز برای حماس داشت.

به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، در یک اتفاق غیرمنتظره، توافق مستقیم میان آمریکا و جنبش حماس برای آزادی عیدان الکساندر، اسیر دو تابعیتی آمریکایی- اسرائیلی انجام گرفت؛ اتفاقی که صهیونیستها را غافلگیر کرد و محافل عبری معتقدند که اسرائیل را در موضع ضعف قرار داده است.
توافق شوکهکننده حماس و آمریکا
این توافق بدون اطلاع و هماهنگی با رژیم صهیونیستی و از طریق مذاکرات مستقیم میان آمریکا و حماس انجام شد. پیش از این هم آمریکاییها مجبور شده بودند، به دنبال شکست حملات خود علیه یمن، با این کشور به توافق آتش بس برسند؛ البته از طریق گفتگوی غیرمستقیم با میانجیگری عمان.
آمریکا در هر دو توافق مذکور منافع و ملاحظات رژیم صهیونیستی را عملاً نادیده گرفت؛ به طوری که در توافق آتش بس با یمن مسئله توقف حملات این کشور به اراضی اشغالی و محاصره دریایی و هوایی علیه رژیم صهیونیستی مورد توجه قرار نگرفت. واشنگتن همچنین در توافق با حماس هیچ صحبتی درباره آزادی سایر اسرای صهیونیستی از غزه نکرد و این در حالی است که ورود کمکهای بشردوستانه به غزه جزئی از این توافق بود.
ناظران امور معتقدند که این اتفاقات بیانگر اولویت یافتن منافع آمریکا و منافع اسرائیل در منطقه بوده و پیش از این هم نشانههایی از این روند دیده شده بود؛ از جمله در سطح مذاکرات ایران و آمریکا، تغییر موضع ایالات متحده در قبال پرونده سوریه و تمایل ترامپ به نقش آفرینی ترکیه در شمال سوریه به جای اسرائیل.
پیش از این رژیم صهیونیستی تصور میکرد که منافع این رژیم در سیاست خارجی دولت جدید آمریکا در منطقه، از اولویتهای اصلی واشنگتن خواهد بود، اما اکنون در برابر این واقعیت قرار گرفته که آمریکا منافع خودش را در اولویت قرار داده است؛ حتی اگر در تضاد با منافع اسرائیل باشد.
محافل سیاسی رژیم صهیونیستی معتقدند که این توافق میان حماس و آمریکا نه تنها شکست، بلکه یک فاجعه دیپلماتیک برای اسرائیل به شمار میرود. یائیر لاپید، رئیس اپوزیسیون رژیم صهیونیستی در واکنش به توافق واشنگتن و حماس گفت: این دومین باری است که آمریکا وارد مذاکره مستقیم با حماس میشود و اولین بار آدام بوهلر، فرستاده ویژه آمریکا در امور اسرا با حماس مذاکره کرد که با اعتراض شدید اسرائیل همراه بود و به کنارهگیری بوهلر منجر گشت، اما این بار مذاکرات به شکلی موثر و بدون اطلاع اسرائیل انجام شده و نتیجه هم داشت.
امتیازاتی که حماس در توافق عیدان الکساندر کسب کرد
بنابراین میتوان گفت که حماس در توافق با آمریکا برای آزادی عیدان الکساندر 3 امتیاز به دست آورد:
شکستن بنبست سیاسی و نظامی در غزه
رژیم صهیونیستی تاکنون از هرگونه مذاکرات برای آتش بس یا پایان جنگ امتناع کرده و تنها طرح پیشنهادی خود که مبتنی بر خلع سلاح مقاومت و ماندن اسرائیل در غزه بود را معتبر میدانست. اما توافق حماس و آمریکا میتواند راه را برای آغاز مذاکراتی تازه هموار کند؛ مذاکراتی که طبق شروطی متفاوت با شروط اسرائیل خواهد بود و عملاً مسیر حملات نظامی در غزه را متوقف میسازد.
بی اثر کردن ابزار فشار اسرائیل علیه مقاومت در غزه
رژیم صهیونیستی با استفاده از به راه انداختن جنگ سیستماتیک گرسنگی علیه غیرنظامیان در نوار غزه سعی داشت حماس را وادار به پذیرش توافق آتش بس موقت و آزادی تعدادی از اسرای صهیونیستی کند، اما بعد از توافق حماس و آمریکا این شرایط اسرائیل از بین رفت و ابزار فشار بر غزه از طریق گرسنگی و محاصره بیاثر شد.
از ابتدای ماه مارس گذشته رژیم اشغالگر با جلوگیری از ورود کمکهای غذایی و دارویی به غزه، به دنبال رسیدن به توافقی بود که تنها شامل آزادی نیمی از اسرا در کنار آتش بس 40 روزه بدون تعهد به توقف جنگ و خروج نیروهای اسرائیلی از غزه باشد. اما در نهایت مذاکرات آمریکا و حماس بدون نیاز به این فشارها به آزادی یک اسیر دو تابعیتی آمریکایی- اسرائیلی انجامید و باید ببینیم که حماس در ازای آن چه مطالباتی داشته است.
آسیب به سیاستهای اعلامی و اجرایی کابینه رژیم صهیونیستی
کابینه رژیم اشغالگر که عملیات نظامی و محاصره علیه غزه را تنها راه رسیدن به اهداف خود در جنگ معرفی کرده بود، اکنون با تناقضی آشکار مواجه گشته است؛ به طوری که تلاشهای چند ماهه تل آویو برای مجبور کردن حماس به امتیازدهی از طریق محاصره بینتیجه بوده و یک گفتگوی مستقیم و بدون خشونت میان حماس و آمریکا توانست به موفقیت منجر شود.
باید توجه داشته باشیم که تاثیر این تحولات تنها در سطح سیاست خارجی نیست، بلکه دامنه آن به جامعه داخلی رژیم اشغالگر هم کشیده میشود؛ به طوری که شکافهای درون کابینه و نارضایتی اجتماعی به ویژه از سیاستهای فاشیستی و افراطی کابینه نتانیاهو که اسرائیل را بیش از پیش در جامعه جهانی منفور کرده است؛ روز به روز تعمیق میشود.
واکنشهای جهانی به جنایات رژیم صهیونیستی در گرسنگی دادن به غیرنظامیان در نوار غزه و کشتار آنها یک چهره وحشی و منفور از این رژیم در محافل بینالمللی ترسیم کرده که با ادعاهای آمریکا در زمینه صلح و توسعه و ثبات منطقه سازگاری ندارد و بنابراین ایالات متحده را هم در میان افکار عمومی جهان به چالش میکشد.
در این شرایط، نتانیاهو با یک چالش بزرگتر دست و پنجه نرم میکند؛ اینکه در برابر ترامپ هیچ ابزار فشاری ندارد. نتانیاهو در دورههای قبلی نخست وزیری خود هر زمان که با روسای جمهور دموکراتی مانند باراک اوباما یا جو بایدن به مشکل میخورد، از جمهوریخواهان در کنگره کمک میخواست اما اکنون در برابر ترامپی قرار دارد که یک جمهوریخواه افراطی به شمار میرود و نتانیاهو از او انتظار همراهی داشت و حساب زیادی روی همسویی ترامپ با خودش باز کرده بود.
انتهای پیام/





مطالب مرتبط
- امضای توافقنامه شراکت اقتصادی توسط ترامپ و بنسلمان + عکس
- جدیدترین اظهار نظر فرمانده کل سپاه درباره ترامپ و مذاکرات ایران و آمریکا | آمریکا ارتش پوسیدهای دارد | ۵۰درصد هواپیماهای آمریکا نمیتوانند پرواز کنند
- «شاهنامه» سند هویت فرهنگی ایران است
- پست اینستاگرام سردار آزمون علیه حواشی اخیر
- حضور «بقایی» در نمایشگاه کتاب تهران
- لو رفتن اطلاعات با یک کلیک: این صفحه جعلی میتواند زندگیتان را تهدید کند!
- زلنسکی: تنها دیدار مستقیم با پوتین میتواند صلح را برقرار کند
- واکنش معاون وزیر به حضور سیدورف: هماهنگ نشده!