گام چین و پاکستان برای مهار نفوذ هند در افغانستان

 گام چین و پاکستان برای مهار نفوذ هند در افغانستان

  چین و پاکستان در نشستی با حکومت طالبان در کابل، بر گسترش پروژه کریدور اقتصادی چین-پاکستان (سی پک) به داخل افغانستان توافق کردند، توافقی که منابع پاکستانی آن را تلاشی راهبردی برای کاهش نفوذ هند در این کشور ارزیابی کرده‌اند.

به گزارش دفتر منطقه‌ای خبرگزاری تسنیم، روزنامه پاکستانی اکسپرس تریبون اظهار داشت در نشستی سه‌جانبه که با حضور نمایندگان چین، پاکستان و افغانستان در کابل برگزار شد، سه کشور بر گسترش همکاری‌های اقتصادی و منطقه‌ای، به‌ویژه توسعه پروژه کریدور اقتصادی چین-پاکستان (CPEC) به خاک افغانستان، به توافق رسیدند.

در این نشست که پشت درهای بسته برگزار شد، «امیرخان متقی» وزیر خارجه حکومت طالبان، «یو شیائویونگ» نماینده ویژه چین و «محمد صادق» نماینده ویژه پاکستان برای افغانستان حضور داشتند.

منابع آگاه به این رسانه پاکستانی گفته‌اند این توافق بخشی از یک ابتکار مشترک برای بازطراحی موازنه قدرت در افغانستان و مهار نفوذ هند در این کشور به شمار می‌رود.

رسانه‌های پاکستانی مدعی شده‌اند که اگر این طرح به‌طور کامل اجرا شود، نقش هند در افغانستان به سطوح دیپلماتیک محدود خواهد شد. همچنین گفته می‌شود حکومت طالبان به‌طور ضمنی از موضع پاکستان در پرونده حادثه 22 آوریل در منطقه پهلگام حمایت کرده و از نزدیکی راهبردی با دهلی‌نو فاصله گرفته است.

این منابع همچنین اظهار داشتند که سه کشور توافق کردند دور ششم گفتگوهای سه‌جانبه وزرای خارجه نیز برای نخستین بار به میزبانی کابل برگزار شود.این تصمیم به نظر برخی کارشناسان نشان‌دهنده تلاش چین و پاکستان برای مشروعیت‌بخشی بیشتر به طالبان و کاهش نفوذ بازیگران غربی در افغانستان است.

در بخش اقتصادی، نمایندگان چین و پاکستان با نورالدین عزیزی، وزیر تجارت طالبان نیز دیدار و درباره راهکارهای توسعه همکاری‌های تجاری و اتصال منطقه‌ای از طریق افغانستان گفت‌وگو کردند. چین اعلام کرده که از امارت اسلامی افغانستان به‌صورت سیاسی و اقتصادی حمایت خواهد کرد و پروژه «سی پک» را به مسیر ترانزیتی گسترده‌تری در منطقه تبدیل خواهد ساخت.

اکسپرس تریبون نوشت که محمد صادق، نماینده ویژه پاکستان برای افغانستان نیز پس از این دیدار در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «این نشست فرصتی برای همگرایی دیدگاه‌ها درباره امنیت، اقتصاد و ثبات پایدار در منطقه فراهم کرد.»

به گفته کارشناسان، گسترش پروژه سی پک به افغانستان، علاوه بر تسهیل ارتباطات تجاری، ابزار ژئوپلیتیکی مهمی برای چین و پاکستان در رقابت منطقه‌ای با هند به شمار می‌رود و ممکن است نقشه نفوذ در آسیای جنوبی را تغییر دهد.

انتهای پیام/.

 

 منبع خبر