چگونه از مرز ترکمنستان به رونق اقتصادی دست یابیم؟

گلستان دروازه ورود به آسیای میانه است، استانی که کوتاهترین، امنترین و ارزانترین دسترسی را به ترکمنستان و از آنجا به سایر کشورهای منطقه CIS تا روسیه و چین دارد اما این ظرفیت بزرگ برای توسعه تجارت مورد غفلت قرار گرفته است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از گرگان، یکی از مزیتهای استان گلستان، مرزی بودن این استان و مجاورت آن با کشورهای آسیای میانه است. همسایگی با کشور ترکمنستان و اتصال آن به کشورهای منطقه CIS میتواند زمینه ساز توسعه تجارت خارجی هم برای کشور و هم برای گلستان باشد. موضوعی که البته چندان به آن توجه نشده است. دسترسی ریلی و جادهای به کشور ترکمنستان و مسافت کوتناه و ارزان بودن، آن نیز سبب نشده تا گرههای تجارت با این کشور باز شود.
در روزهای گذشته گلستان میزبان نخستین نمایشگاه تخصصی توانمندیهای صادراتی کشور ترکمنستان بود و انتظار میرود برپایی این نمایشگاههای صادراتی که با هدف فراهم آوردن بستری مناسب برای مذاکرات تجاری، انعقاد قراردادهای همکاری و گسترش شبکههای بینالمللی، نقش کلیدی در توسعه صادرات غیرنفتی دارد سبب جذب سرمایهگذاری خارجی و ارتقای جایگاه ایران در تجارت جهانی شود.
این رویدادهای اقتصادی نه تنها ویترین توانمندیها بلکه فرصتی برای توسعه روابط اقتصادی و عمیق همکاری منطقهای هستند از این رو گلستان به عنوان استان هم مرز با کشور ترکمنستان، اقدام به برگزاری نمایشگاه تخصصی کالاهای تولیدی ترکمنستان در نمایشگاه بین المللی گلستان به مدت سه روز کرده بود. فرصتی که باید دید در ادامه میتواند ضمن گسترش روابط تجاری دو کشور، موانع را شناسایی و مسیر توسعه را هموارتر کند یا نه؟ از این رو با عبدالعلی کیانمهر، معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار گلستان درباره ابعاد مختلف برگزاری این رویداد ظرفیتهای مرزی و فرصتهای تجاری گفتوگو کردیم.
کیانمهر با اشاره به استقبال خوب تولیدکنندگان و تجار گلستانی و ترکمنستانی از این رویداد اظهار کرد: این نمایشگاه بر اساس تفاهم نامهای که قبلا به امضای هیئتهای ایرانی وت رکمنستانی رسید، از 15 تا 17 اردیبهشت در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی استان با حضور 53 شرکت ترکمنستانی برگزار شد. این نخستین بار است که کشور ترکمنستان در ایران نمایشگاه اختصاصی برگزار کرد و ما افتخار این میزبانی را در استان داشتیم.
وی افزود: از آنجاییکه استان با کشور ترکمنستان حدود یک هزار و 200 کیلومتر مرز مشترک دارد میتوان از این ظرفیت برای رونق اقتصادی و توسعه تجاری منطقه بهره برد به همین خاطر برای گسترش این روابط نخستین نمایشگاه توانمندی صادراتی ترکمنستان در گلستان با حضور واحدهای تولیدی و بازرگانی این کشور برپا میشود.
معاون اقتصادی استاندار گلستان بیان کرد: بر اساس آمارها حجم تجارت استان در سال 2024 با کشور ترکمنستان 16 میلیارد دلار بوده که 6.5 میلیارد دلار آن صادرات و بقیه واردات بوده است؛ هرچند که تاکنون استان در زمینه صادرات نتوانسته آنگونه که باید از ظرفیتهای منطقه بهره ببرد اما تلاش داریم تا در آینده این تجارت رونق بگیرد که استفاده از ظرفیتهای موجود یکی از راههای توسعه تجارت است به عنوان مثال یکی از مزیتهای استان مرز اینچه برون است که در سال 1401 با مصوبه مجلس فعالیتش را آغاز کرد و امیدواریم اتفاقات خوبی در حوزه منطقه آزاد در آینده بیافتد.
وی ادامه داد: مسئله رونق منطقه آزاد برای گلستان تا جایی اهمیت دارد که استاندار تاکنون 6 بار به منطقه آزاد رفت و آمد داشته و شاهد تغییرات کیفی این منطقه بوده و از سویی بخش خصوصی هم برای سرمایه گذاری به این خطه آمده و در تلاشیم تا موانع پیش روی سرمایه گذاران در کمترین زمان ممکن برطرف شود.
کیانمهر خاطرنشان کرد: در حال حاضر بازرگانان برای صادرات کالا حداکثر دو ساعت معطلی دارند و برای واردات کالا اگر مشکلی نباشد دو روز منتظر خواهند ماند. بااین حال ما شاهدیم که تاجران در حال حاضر با مشکلات فنی مواجه هستند که در تلاش بر رفع موانع اداری آنها هستیم. یکی دیگر از مباحثی که در رونق منطقه آزاد بسیار موثر است موضوع بهسازی جاده اینچه برون به گنبد یا گرگان است که تلاش داریم تا این جاده را برای رانندگان تسهیل کنیم، ضمن اینکه از ظرفیت حمل و نقل ریلی هم با توجه به وجود زیرساختها میتوان بهره برد. از سویی دیگر یک تفاهم نامهای با کشور ترکمنستان منعقد شده تا جاده ترکمنباشی به اینچه برون به طول 242 کیلومتر نیز آسفالت و بهسازی شود که با این اقدام مسیرحمل کالاهای صادراتی به کشورهای حوزه cis هم بسیار کوتاهتر و کم هزینهتر خواهد شد.
وی افزود: همچنین ایجاد خط ریلی شمال به جنوب کشور از جمله ملزومات برای رونق تجارت کشور است چراکه در حال حاضر واردات از کشورهایی مانند چین 45 روز زمان میبرد در حالیکه با ایجاد خط ریلی شمال به جنوب به راحتی و ظرف مدت دو هفته میتوان کالاهای وارداتی از کشورهای حوزه cis، چین و شانگهای را وارد کشور کرد.
انتهای پیام/





مطالب مرتبط
- غیبتهای تأثیرگذار، کار انتخاب ملیپوشان را پیچیده کرد
- دلیل ایلان ماسک برای سفر به مریخ: زندگی روی زمین درنهایت توسط خورشید نابود خواهد شد
- برد زارع، حاشیه برای معصومی؛ آیا داوری تعیینکننده بود؟
- وزیر خارجه با همتای سعودی دیدار کرد
- وام ودیعه مسکن به مجردها هم تعلق گرفت
- بدهکار بزرگ، تاجر بزرگتر؛ بازگشت جنجالی بابک زنجانی به بازار نفت؟!
- وام ۳۰۰,۰۰۰,۰۰۰ میلیونی طرح کارگشا بانک رفاه اردیبهشت ۱۴۰۴ / وام بدون ضامن کارگشا به چه کسانی تعلق میگیرد؟
- ارزش غذایی، فواید سلامت و موارد احتیاط مصرف توت