راهکارهای تحقق سرمایهگذاری برای تولید چیست؟

تحقق اهداف شعار سال، موضوع بسیار گسترده مهمی است که باید همه قوای حکومت، مردم و همچنین بخش خصوصی برای این منظور بسیج شده و ضمن فراهم کردن زیرساختهای مناسب جهت جذب سرمایههای مردمی در بخش تولید، زمینه رشد و شکوفایی اقتصادی را فراهم آورد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، مقام معظم رهبری سال 1404 با شعار "سرمایهگذاری برای تولید" نامگذاری کردند که این مهم نشاندهنده اهمیت تقویت و سرمایهگذاری در بخش تولید و تاثیر آن در بهبود وضعیت اقتصادی کشور است.
این رویکرد در راستای سیاستهای کلی نظام و برنامههای توسعه کشور بر ضرورت بهرهگیری از ظرفیتهای داخلی، ایجاد بسترهای مناسب برای سرمایهگذاری تاکید دارد.
آنچه مسلم است تحقق اهداف شعار سال، موضوع بسیار گستردهای است که باید همه قوای حکومت، مردم و همچنین بخش خصوصی برای این منظور بسیج شوند؛ اما سوال این است که برای تحقق شعار سال چه اقدامی باید انجام داد؟ کدام زیرساختها باید تقویت شوند و وظیفه کدام دستگاه و ارگانی پررنگتر است و نقش مردم در این میان چیست؟
سرمایهگذاران خارجی سال گذشته 188 میلیون دلار در استان سرمایهگذاری کردند
در همین راستا ناصر یارمحمدیان، مدیرکل امور اقتصادی و دارایی استان اصفهان به تشریح نقش این دستگاه در تحقق شعار سال پرداخت و اظهار کرد: وظیفه و مسئولیت مدیریت مراکز سرمایهگذاریهای خارجی در کشور برعهده ادارات اقتصاد و دارایی استانهاست و ما موظف هستیم که از همان ابتدای فرآیند تصمیمگیری سرمایهگذار خارجی به سرمایهگذاری در کشور مشاورهها، پیگیریها و خدمات مورد نیاز را ارائه دهیم و به عبارت دیگر ادارات اقتصاد و دارایی استانها حلقه واسطی بین سرمایهگذار خارجی و حاکمیت و دستگاههای ذیربط هستند.
وی با بیان اینکه سازمان امور اقتصادی و دارایی استان سال 1403 در جذب سرمایههای خارجی نسبت به ادوار گذشته عملکرد بینظیری داشته و رکورد تاریخی به جای گذاشته، افزود: سال گذشته سرمایهگذاران خارجی 188 میلیون دلار در سطح استان اصفهان سرمایهگذاری کردند که نسبت به مدت مشابه در سال 1402(11 میلیون دلار) رشد 16 برابری را نشان میدهد. این مبلغ با صدر 16 مجوز و در زمینههای مختلفی از جمله صنایع غذایی، معادن، قطعهسازی خودرو، نساجی و نیروگاههای خورشیدی سرمایهگذاری شده است.
سرمایههای مردم به بازارهای مولد هدایت شود
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی استان اصفهان خاطرنشان کرد: تجربه این مدت نشان داده که تسهیل حضور سرمایهگذاران، احترام گذاشتن و پیگیری امورشان به صورت شخصی و وقت گذاشتن، میتواند سرمایهگذاران را برای سرمایهگذاری ترغیب کند و حتی اگر منجر به سرمایهگذاری نشود هم به آنها پالسهای مثبت بفرستند و این مهم در بحث سرمایهگذاری داخلی نیز مطرح است.
وی با بیان اینکه بسیاری از سرمایههای سرگردان مردم، وارد عرصههای غیرمولد شده و باید این پتانسیل را به بازارهای مولد کشاند، متذکر شد: تحقق شعار سال به چند مورد نیاز دارد؛ اول ایجاد یک ستاد سرمایهگذاری در سطح استان که موانع و مشکلات بر سر راه جذب سرمایهگذاران داخلی و خارجی در این ستاد مطرح و پیگیری شود؛ به عبارت دیگر عملکرد و ماموریت مرکز خدمات سرمایهگذاری استان به سرمایهگذاران داخلی هم تعمیم داده شود.
لزوم ایجاد مرکز تامین مالی ایدهپردازان و فعالیت اقتصادی
یارمحمدیان در ادامه ایجاد مرکز تامین مالی ایدهپردازان و فعالیت اقتصادی را از دیگر راهکارهای تحقق شعار سال دانست و گفت: ممکن است برخی از افراد ایدههای نو، شبکهای انجام فعالیت اقتصادی و یا تیم متخصص داشته باشند اما به منابع مالی دسترسی ندارند و ایجاد مرکز تامین مالی استان میتواند در این زمینه راهگشا باشد.
وی با بیان اینکه قانون تامین مالی تولید که از ابتدای امسال ابلاغ شد، خاطرنشان کرد: در همین راستا مرکز ملی تسهیل تامین مالی تولید در وزارت اقتصاد و با ریاست وزیر ایجاد شد و این مرکز شیوههای مختلف تامین مالی را دنبال میکند؛ در استان اصفهان نیز ظرفیت ایجاد این مرکز برای بررسی شیوههای مختلف تامین مالی را داریم.
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی استان اصفهان در پاسخ به انتقادات وارد شده نسبت به تفاوت رقم مجوزات اصولی صادر شده با رقم واقعی سرمایهگذاری خارجی در استان گفت: مجوزاتی که برای سرمایهگذاری خارجی صادر میشود، در حقیقت تضمینی برای پوشش ریسکهای سیاسی است و قانون بر آن تاکید دارد؛ سرمایهگذاران بعد از صدور مجوز طی فرآیندی سرمایهشان را به کشور وارد میکنند و کل سرمایه به صورت یک جا وارد نمیشود. به طور مثال در سال 1403 از مجموع 188 میلیون دلار، 35 میلیون آن وارد شده که این میزان نسبت به سال گذشته 3 برابر افزایش یافته است.
ایجاد و رشد واحدهای تولیدی؛ دو ماموریت اصلی دولت
وی با بیان اینکه ایجاد و رشد واحدهای تولیدی دو ماموریت اصلی دولت است، گفت: انجام این ماموریت به دلیل انباشت موانع در کشور کار سختی بود اما با ایجاد سامانه ملی مجوزها این فرآیند تسهیل و مجوزات ثبت محور و تایید محور شدند و این اتفاق به گسترش کسب و کارهای خرد کمک کرد؛ این موضوع از آن جهت اهمیت دارد که کسب و کارهای خرد بیشترین میزان اشتغالزایی را دارند.
یارمحمدیان گفت: راهاندازی این سامانه کار سختی بود و بسیاری از سازمانها صدور مجوزها را وارد سامانه نکرده بودند و در وزارت اقتصاد علیه آنها اعلام جرم شد. هیئت مقرراتزدایی در وزارت اقتصاد وظیفه رشد واحدهای تولیدی را بر عهده دارد و در همین راستا سال گذشته 20 مورد از مقررات مخل کسب و کار شناسایی کردیم و لازم است که بخش خصوصی و سایر دستگاهها پیشنهادات خودشان را ارائه دهند تا مقررات مخل شناسایی و حذف شود.
سرمایهگذاران و فعالان اقتصادی دعوت بخش خصوصی چه میگویند؟
مسعود صرامی، کارآفرین و سرمایهگذار و فعال اقتصادی به تشریح راهکارها و شروط تحقق شعار سال از زاویه دید یک سرمایهگذار پرداخت و گفت: من مجبور هستم واقعیتها را بگویم؛ حرفهای آقای یارمحمدیان درباره رقم سرمایهگذاری خارجی درست است اما یک خلاء دارد؛ از این موافقت اصولیها در سازمان صنایع زیاد صادر شده اما زمانی میتوانیم بگوییم این کار انجام شده که آن موافقت اصولی به کالای تولیدی و یا کارخانه در حال کار تبدیل شده باشد.
وی افزود: این کاغذها برای امتیازاتی که قرار است بگیرند، صادر میشود اما کسی پول نمیآورد و دلیل آن هم عدم امنیت سرمایهگذاری نیست؛ البته در سطح جهان هیچ کشوری به اندازه ایران، هیئت وزیران به سرمایهگذاران تضمین امنیت سرمایهگذاری نمیدهد. ما در پروژه سیتیسنتر یک میلیارد دلار آورده داشتیم اما 700 میلیون دلار خارج کردیم؛ چه دلیلی دارید که سرمایهگذار دلار بیاورد اما زمان خروج 25 درصد سرمایهاش کم شده باشد؟
این کارآفرین و سرمایهگذار و فعال اقتصادی گفت: مسئولان باید این خلاء قانونی را از بین ببرد که وقتی سرمایهگذار دلارش را با نرخ 68 هزار تومان در اختیار دولت قرار میدهد، زمان خروج سرمایه مجبور نشود دلار را با نرخ 110 هزار تومان بخرد چرا که هر چقدر ارزش افزوده ایجاد کند، این تفاوت نرخ ارز آن را از بین خواهد برد.
قانون داریم؛ اجرا نمیشود
وی گفت: در هیچ کشوری به اندازه ایران سرمایهگذاری سوددهی ندارد و وزیر اقتصاد و هیئت وزیران درخصوص تامین امنیت سرمایهگذاری تعهد میدهند اما متاسفانه تعهدی برای اجرای صحیح قوانین و آنچه که به سرمایهگذار گفته میشود، وجود ندارد و شخصا شاهده زنده این اتفاقم؛ 18 سال پیش بیشترین سرمایهگذار خارجی را وارد استان کردم اما نتیجه آن از بین رفتن 20 درصد سرمایه اولیه بود.
صرامی بیان کرد: این مشکلات به قانون بر نمیگردد بلکه ناشی از بخشنامههاست؛ ما در کشوری کار میکنیم که به صورت جزیزهای تصمیمگیری میشود، جزیرهای بخشنامه صادر میشود و قوانین کشوری را حذف میکنند؛ کشور به اندازه کافی قانون دارد اما متاسفانه اجرا نمیشود این در حالی است که ایران کشور واحد است و نباید نظر سازمانهای اصفهان با فارس یا خراسان متفاوت باشد.
بازار غیر رسمی ارز باید برچیده شود
البته مباحث فوق تنها معضلات موجود بر سر راه تحقق شعار سال نیست بلکه بخش عمدهای از مشکلات، به جذابیت بازارهای غیرمولد بر میگردد.
در همین راستا حسینعلی حاجیدلیگانی پیرامون راهکارهای تحقق شعار سال در سطح استان اصفهان گفته بود: قانون و سیاستهای برنامه هفتم که توسط مقام معظم رهبری ابلاغ شده، بستر لازم برای جذب سرمایهگذاری در جهت تولیدات درست و غیرمضر را فراهم کرده است، اما یک اشکال اساسی که وجود دارد، جذابیت بازارهای مضر از جمله بازار طلا، ارز، زمین و حتی خودروست چرا که این بازارها برای افرادی که به آن وارد میشوند، بین 30 تا 40 درصد سود فراهم میکند.
وی خاطرنشان کرد: مجلس باید شرایطی را فراهم کند که جذابیت بازارهای مضر کاهش پیدا کند تا سرمایههای مردم به سمت تولیدات درست سوق یابد. در این راستا یکی از قوانینی که اهمیت دارد، مبارزه با سوداگری و سفتهبازی است که خوشبختانه لایحه آن از 2 الی 3 سال قبل در مجلس مطرح و یک رفت و برگشت بین کمیسیون اقتصادی، صحن مجلس و شورای نگهبان انجام شده و امیدواریم که با توجه به ضرورت موجود، ظرف 2 الی 3 ماه آینده تبدیل به قانون شده و ابلاغ شود چرا که این قانون میتواند بخشهایی از جذابیت بازارهای مضر را کاهش دهد.
نماینده مردم شاهینشهر اصفهان در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه بازار غیررسمی ارز باید برچیده شود، گفت: ارز نباید در کشور آقایی کند؛ در همین رابطه با تشکیل گروههای مشورتی هفت گام را پیشبینی کردهایم و مصر هستیم که اجرایی شود.
وی با اشاره به اهمیت موضوع معکوسسازی بهرههای بانکی و نرخ ارز، بیان کرد: بهرههای بانکی جذابیت زیادی دارند چرا که افراد بدون ریسک با سپردهگذاری پولشان در بانک، 25 درصد سود دریافت میکنند؛ از طرفی فقط 15 درصد اقتصاد کشور با ارز سر و کار دارد اما نرخ ارز بر کل اقتصاد کشور حاکم شده و در حال تلاشیم که نرخ ارز را هم معکوسسازی کنیم.
کار مردم به خود مردم سپرده شود
محمدرضا حیدری، کارشناس اقتصادی و استاد دانشگاه درباره راهکارهای تحقق شعار سال گفت: فرمول این کار خیلی ساده است و برای تحقق شعار سال باید کار مردم را به خود مردم و کار دولت را به دولت واگذار کرد و برای اجرای آن مدلهای ساده ملی و فرا ملی داشتهایم.
وی با بیان اینکه دفاع مقدس امنیتیترین مسئله کشور بود که با کمک مردم اداره شد، افزود: در ابتدای دهه 60 مردم به صورت خودجوش به جبهههای حق علیه باطل رفتند و جنگ را اداره کردند.
این کارشناس اقتصادی با تاکید بر اینکه دولت باید شرایطی را فراهم کند که مردم برای ورود به عرصههای اقتصادی فرصت برابری داشته باشند، گفت: وضع قوانین برای رقابت عادلانه و حذف رانت میتواند زمینه سرمایهگذاری سالم و مولد را فراهم کند. به طور مثال تامین بهداشت بر عهده دولت و درمان بر عهده مردم است و بخش خصوصی میتواند با یک پوشش بیمهای مناسب و با محوریت پیشرفت علم و فناوری در خوزه پزشکی، درآمدهای زیادی از حوزه گردشگری سلامت تولید کند اما این شرایط در حال حاضر فراهم نیست و بخش خصوصی نمیتواند با آرامش خاطر به حوزه سرمایهگذاری وارد شود چرا که نگران رقابتهای ناسالم و بیثباتی قوانین و روند طولانی بروکراسی اداری است.
وی تاکید کرد: ما بعد از جنگ به ظرفیتهای مردمی با خفت نگاه و مردم را از ورود به عرصه تولید ناامید کردهایم و مردم را به سمتی سوق دادهایم که از سرمایهشان به شکل طلا و ارز نگهداری کنند.
وظیفه دولت چیست؟
پیش از این یزدیان نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم به تشریح نقش دولت در تحقق شعار سال پرداخت و گفته بود: دولت نباید برای کسانی که میخواهند در بخش تولید فعال باشند، مانعتراشی کند و روند شروع کارهای تولیدی باید تسریع داده شود و تولیدکنندگان بتوانند ایدههایشان را به سرعت اجرایی کنند؛ البته بعد از شروع فرآیند تولید دولت حتما باید درخصوص بحث قیمتها، کیفیت و استاندارد محصولات نظارت کند.
وی تاکید کرد: با این نگاه میتوانیم اقدامات خوبی را انجام دهیم؛ البته بانکها هم باید کمک کنند و هر کجا نیاز به تامین مالی باشد، دولت موظف است که همراهی لازم را داشته باشد؛ علاوه بر این دولت میتواند در بحث صادرات و بازاریابی محصولات تولیدی نقش موثری داشته باشد و زنجیره تولیدات داخلی را به چرخه بازرگانی و صادرات وصل کند.
نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه برای تحقق شعار سال نباید منتظر دولتها بود، خاطرنشان کرد: برای تحقق شعار سال باید در استانها قرارگاههای مردمی شکل بگیرد و روند سرمایهگذاری را تسریع کنیم؛ اگر بخواهیم منتظر بخشنامه و عمل دولتها بمانیم، فرصتها را از دست خواهیم داد.
انتهای پیام/170