تحولات اوکراین|روسیه: برقراری آتش‌بس فعلاً واقع‌بینانه نیست

 تحولات اوکراین|روسیه: برقراری آتش‌بس فعلاً واقع‌بینانه نیست

  انتظار ترامپ برای دریافت پاسخ مسکو درباره آتش‌بس، موضع آژانس درباره حمله پهپادی اوکراین به نیروگاه هسته‌ای زاپروژیا، شکست غرب در جنگ نیابتی علیه روسیه در اوکراین و هشدار مجدد مسکو به دخالت آلمان در درگیری، از رویدادهای مهم پیرامون جنگ هستند.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، "واسیلی نبنزیا" نماینده دائم روسیه در سازمان ملل اعلام کرد که در شرایط کنونی، برقراری آتش‌بس در اوکراین واقع‌بینانه به نظر نمی‌رسد. به گفته وی، روند حل‌وفصل درگیری با توجه به نقض توافق‌ها از سوی کی‌یف مبنی بر توقف متقابل حملات به زیرساخت‌های انرژی، پیچیده‌تر شده است. 

این دیپلمات روس  شب گذشته، پنج‌شنبه، در گفت‌وگو با خبرنگاران پس از نشست غیرعلنی شورای امنیت درباره اوکراین، اظهار داشت: «ما تلاش کردیم یک آتش‌بس محدود در ارتباط با زیرساخت‌های انرژی برقرار شود، اما طرف اوکراینی آن را رعایت نکرد.»

نبنزیا در پاسخ به سؤالی درباره لزوم ثبت رسمی توافقات احتمالی میان روسیه و اوکراین در شورای امنیت سازمان ملل تأکید کرد که همه‌چیز به شرایط احتمالی آتش‌بس و نحوه نگارش مفاد سند بستگی دارد.

نماینده دائم روسیه ابراز تأسف کرد که کشورهای غربی تمایلی به اعمال فشار بر مقامات کی‌یف برای پایبندی به مهلت توقف حملات به زیرساخت‌های انرژی از خود نشان نداده‌اند. وی وعده داد که این موضع را به مسکو منتقل خواهد کرد. نبنزیا گفت: «امروز از حامیان غربی کی‌یف پرسیدیم که آیا آماده‌اند بر اوکراین فشار آورده و زلنسکی را وادار به رعایت شرایط مهلت توقف حملات به زیرساخت‌های انرژی کنند. پاسخی روشن دریافت نکردیم، همان‌طور که گفتم، هیچ‌کس اظهار نظری نکرد. ما این موضوع را به مسکو گزارش خواهیم داد و این برخورد قطعاً مورد توجه قرار خواهد گرفت. تاکنون هیچ‌گونه دستور جدیدی از سوی رئیس‌جمهور روسیه در مورد وضعیت این مهلت صادر نشده است.»

پیشتر دیمیتری پولیانسکی، معاون اول نماینده دائم روسیه در سازمان ملل گفته بود که این کشور درخواست برگزاری نشست غیرعلنی شورای امنیت را داده بود تا طی آن نتایج اجرای مهلت 30 روزه توقف حملات به تأسیسات انرژی در روسیه و اوکراین بررسی شود.

روز گذشته وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که نیروهای مسلح اوکراین طی یک شبانه‌روز 10 حمله به تأسیسات انرژی در مناطق مختلف روسیه انجام دادند.

در ادامه می‌توانید تحولات مربوط به هزار و صد و پنجاهمین (1150) روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:

******

آمادگی سازمان ملل برای مشارکت در ابتکار جدید دریای سیاه 

سازمان ملل متحد اعلام کرده است که آماده مشارکت در اجرای ابتکار جدید دریای سیاه است. در دبیرخانه این سازمان گفته شد که این نهاد همچنان در تلاش برای تسهیل صادرات مواد غذایی و کود شیمیایی از روسیه و اوکراین و همچنین تضمین آزادی کشتیرانی در دریای سیاه فعالیت می‌کند.

استفانی ترامبله، معاون سخنگوی دبیرکل سازمان ملل در این باره توضیح داد: «کمی پس از آغاز درگیری، ما کار بر روی مسائل مربوط به صادرات مواد غذایی و کودهای شیمیایی از روسیه و اوکراین و همچنین موضوعات مرتبط با آزادی کشتیرانی در دریای سیاه را آغاز کردیم. سازمان ملل این تلاش‌ها را با تمامی طرف‌ها، از جمله با ایالات متحده ادامه می‌دهد و اطلاعات لازم برای پیشبرد این تلاش‌ها را در اختیار آن‌ها قرار می‌دهد. سازمان ملل همچنان آماده است از هرگونه تلاش برای دستیابی به صلح حمایت کند.»

با این حال، دیمیتری پولیانسکی، معاون اول نماینده دائم روسیه در سازمان ملل اعلام کرد که تاکنون هیچ‌گونه مذاکره‌ای با این سازمان در مورد مشارکت در ابتکار دریای سیاه صورت نگرفته است. 

بر اساس توافق انجام‌شده میان روسیه و ایالات متحده در دیدار 24 مارس در عربستان سعودی، دو طرف تصمیم به احیای ابتکار دریای سیاه گرفته‌اند. این ابتکار که در واقع همان توافق صادرات غلات است، نخستین‌بار در جولای 2022 با میانجی‌گری سازمان ملل و ترکیه در استانبول امضا شد، اما در جولای 2023 پس از انصراف روسیه از تمدید آن، به پایان رسید.

درخواست خویشتنداری گروسی پس از حمله اوکراین به نیروگاه زاپروژیا 

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی (IAEA)، پس از حمله پهپادی نیروهای مسلح اوکراین به نیروگاه هسته‌ای زاپروژیا، خواستار خویشتنداری از هر نوع اقدام نظامی شد.

در بیانیه مربوطه که در وب‌سایت رسمی این سازمان منتشر شده، گروسی تأکید کرد: «هرگونه تلاش برای حمله به تأسیسات هسته‌ای با استفاده از پهپاد می‌تواند پیامدهای جدی در پی داشته باشد. هرچند پهپادهای تهاجمی ممکن است نسبتاً کوچک باشند، اما می‌توانند تهدیدی جدی برای ایمنی هسته‌ای باشند، از جمله با ایجاد آتش‌سوزی یا آسیب‌های ساختاری. من همچنان بر لزوم خویشتنداری کامل نظامی در اطراف تمامی تأسیسات هسته‌ای تأکید می‌کنم.»

در این بیانیه همچنین یادآوری شده که آژانس پس از این حادثه، درخواست دسترسی به محل احتمالی سقوط پهپاد اوکراینی را مطرح کرده است. نمایندگان آژانس که در نیروگاه زاپروژیا حضور دارند، آثار حمله اوکراین به این تأسیسات را مشاهده کرده‌اند. بر اساس گزارش‌ها، در محل برخورد، آتش‌سوزی رخ داده اما خوشبختانه تلفات جانی یا آسیب به ساختمان‌ها گزارش نشده است.

در تاریخ 17 آوریل، نیروهای مسلح اوکراین سه حمله پهپادی به شهر انرگودار، که در نزدیکی نیروگاه زاپروژیا قرار دارد، انجام دادند. به گفته شهردار، یکی از پهپادها توسط نیروهای نظامی سرنگون شده، پهپاد دوم توسط سامانه جنگ الکترونیکی از کار افتاده و سومین پهپاد در میان شاخه‌های درختان منفجر شد.

پوتین دستور جدیدی درباره مهلت توقف حملات به تأسیسات انرژی صادر نکرده است

دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین اعلام کرد که ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، تاکنون دستور جدیدی درباره مهلت توقف حملات به زیرساخت‌های انرژی صادر نکرده است. با این حال، روسیه همچنان اطلاعات مربوط به حملات نیروهای مسلح اوکراین به این قبیل تأسیسات را در اختیار کشورهای علاقه‌مند قرار می‌دهد.

به گفته پسکوف، در حال حاضر هیچ‌گونه گفت‌وگوی خارجی درخصوص صدور دستورات جدید مرتبط با این مهلت در جریان نیست. وی افزود: «روسیه همچنان برای همکاری با تمامی کشورهایی که مایل به این همکاری هستند، آمادگی دارد.»

در همان روز، ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد که طرف اوکراینی همچنان به‌طور آشکار مهلت توقف حملات به تأسیسات انرژی را نادیده می‌گیرد و روسیه بار دیگر موارد نقض این توافق را ثبت کرده است. به گفته وی، از زمان اجرای این توافق، اوکراین بیش از 80 بار به زیرساخت‌های انرژی روسیه حمله کرده است.

ترامپ: در انتظار پاسخ روسیه درباره آتش‌بس در اوکراین هستیم

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، اعلام کرد که در هفته جاری منتظر دریافت پاسخ روسیه درباره امکان برقراری آتش‌بس در اوکراین است. وی همچنین احتمال اعمال اقدامات اقتصادی علیه روسیه را در صورت عدم واکنش مسکو به ابتکار آمریکا منتفی ندانست.

ترامپ در جمع خبرنگاران در کاخ سفید گفت: «خواهیم دید چه می‌شود. این هفته از سوی آن‌ها اطلاعاتی دریافت خواهیم کرد. این مسئله خیلی زود مشخص خواهد شد و آن‌گاه خواهیم دید چه باید کرد.»

پیش‌تر در تاریخ 15 آوریل، استیون ویتکاف، نماینده ویژه رئیس‌جمهور آمریکا در امور خاورمیانه، اعلام کرده بود که ایالات متحده در حال پیشبرد روند دستیابی به توافق با روسیه برای حل‌وفصل بحران اوکراین است. به گفته وی، این امکان وجود دارد تا از طریق همکاری‌های تجاری، روابط با روسیه بازسازی شود.

ترامپ: کشاندن اوکراین به درگیری با روسیه اقدامی ناعاقلانه بود

دونالد ترامپ معتقد است که سوق دادن اوکراین به سوی درگیری نظامی با روسیه، اقدامی ناعاقلانه از سوی واشنگتن، به‌ویژه در دوران ریاست‌جمهوری جو بایدن و همچنین از سوی مقامات کی‌یف بوده است.

رئیس‌جمهور  آمریکا شب گذشته در جمع خبرنگاران در کاخ سفید اعتراف کرد: «روسیه از نظر نظامی قدرت بسیار بزرگ‌تر است. و اگر فرد باهوشی باشید، هرگز وارد جنگ نشده و  با روسیه درگیر نخواهید شد. در این رابطه می‌توان بایدن را مقصر دانست، کسی که در آن زمان در این سمت بود. او نمی‌دانست چه اتفاقی در حال وقوع است.»

او بار دیگر تأکید کرد که اگر خود رئیس‌جمهور بود، این درگیری هرگز رخ نمی‌داد. ترامپ در پاسخ به سئوالی درباره اینکه آیا ولودیمیر زلنسکی را در آغاز درگیری با روسیه مقصر می‌داند یا خیر، پاسخ داد: «من طرفدار او نیستم. او را مقصر نمی‌دانم، اما فکر نمی‌کنم که کارش را به بهترین نحو انجام داده باشد. من اصلاً طرفدار اقدامات او نیستم.»

از محتوای گفت‌وگو به‌طور کامل مشخص نیست که ترامپ این اظهارات انتقادی را بیشتر متوجه زلنسکی کرده یا جو بایدن، چراکه وی در گذشته نسبت به هر دو چهره انتقادات تندی مطرح کرده بود.

زلنسکی پس از حمله موشکی روسیه، رئیس اداره نظامی سومی را برکنار کرد

ولادیمیر آرتیوخ، رئیس اداره نظامی منطقه‌ای استان سومی، با دستور ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین از سمت خود برکنار شده است. فرمان مربوطه روز گذشته در وب‌سایت رسمی ریاست‌جمهوری اوکراین منتشر شده است.

در این فرمان آمده است که آرتیوخ ظاهراً شخصاً درخواست کناره‌گیری از سمت خود را ارائه کرده است. به دستور زلنسکی، اکنون اولگ گریگوروف به‌عنوان جانشین او منصوب شده است.

همچنین در حکم دیگری مشخص شده که آرتم لیسوگور، رئیس اداره نظامی منطقه لوهانسک که تحت کنترل دولت اوکراین قرار دارد، نیز برکنار شده و آلکسی خارچنکو جایگزین وی شده است.

زلنسکی: طی 27 سال، 165 سامانه پدافند هوایی در اوکراین ناپدید شده‌اند

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین اعلام کرد که بین سال‌های 1992 تا 2019، تعداد 165 سامانه پدافند هوایی در اوکراین «بدون هیچ نشانه و ردپایی» ناپدید شده‌اند.

وی روز گذشته در یک نشست خبری به خبرنگاران گفت: «اگر برایتان جالب است، در سال 1992، اوکراین 225 سامانه داشت. به‌نظرم در سال 2019، این عدد به حدود 60 سامانه رسیده بود. اکثر این سامانه‌ها بین سال‌های 2000 تا 2019 ناپدید شدند. تا سال 2000، اوکراین هنوز حدود 168 تا 169 سامانه در اختیار داشت.»

زلنسکی تقریباً به‌صورت روزانه از کمبود سامانه‌های پدافند هوایی در نیروهای مسلح اوکراین شکایت می‌کند و بر اهمیت حیاتی آن‌ها در شرایط جنگی کنونی تأکید دارد. به گفته نمایندگان پارلمان اوکراین نیز کمبود سامانه‌های پدافندی در ارتش اوکراین به سطح بحرانی رسیده و نیازمند افزایش هزینه‌ها برای خرید تجهیزات جنگی از جمله پهپادها و قطعات یدکی آن‌هاست.

وزیر خارجه فرانسه 9 ماه مه به کی‌یف سفر خواهد کرد

ژان-نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه شب گذشته اعلام کرد که در تاریخ 9 مه (19 اردیبهشت) برای انجام دیداری رسمی راهی کی‌یف خواهد شد.

وی گفت: «تعدادی از وزرای خارجه کشورهای اروپایی قرار است روز 9 مه در کی‌یف دیدار کنند. من هم حتماً آن‌جا خواهم بود.»

پیش‌تر، نشریه "پولیتیکو" به نقل از آندری سیبیگا، وزیر امور خارجه اوکراین گزارش داده بود که دولت اوکراین از رهبران اروپایی و مقامات عالی‌رتبه دعوت کرده تا در تاریخ 9 مه به کی‌یف سفر کنند. هدف از این دعوت، نمایش نمادی از مقابله با روسیه و منحرف کردن توجهات از مسکو است؛ جایی که در همان روز رژه بزرگ نظامی به مناسبت هشتادمین سالگرد پیروزی در جنگ جهانی دوم برگزار خواهد شد.

مجارستان: غرب در جنگ نیابتی در اوکراین شکست خورده است

ویکتور اوربان، نخست‌وزیر مجارستان معتقد است که غرب وارد یک جنگ نیابتی در اوکراین شده و در این جنگ شکست خورده است؛ موضوعی که به گفته او، در تمامی جوامع عقل‌گرا به رسمیت شناخته می‌شود و این شکست بار سنگین‌تری بر دوش جهان غرب گذاشته است.

وی شب گذشته در مصاحبه‌ای گفت: «غرب این جنگ را باخته است و این، باری سنگین بر دوش کل دنیای غرب است. شکست در جنگ مسئله‌ای بسیار جدی است. اینکه این یک جنگ نیابتی است، این روزها دیگر در جوامع اندیشمند مورد تردید قرار نمی‌گیرد و اگر جایی این واقعیت را نمی‌پذیرند، آن جامعه اندیشمند نیست... پشت سر اوکراینی‌ها جهان غرب ایستاده، جهانی که در حال باختن این جنگ است و حتی آن را باخته است.»

اوربان همچنین تاکید کرد که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، خروج آمریکا از این درگیری و تلاش برای حل‌وفصل آن را به‌عنوان نجات این کشور از یک «شکست بسیار جدی» معرفی می‌کند.

پیش‌تر نیز اوربان از این مسئله انتقاد کرده بود که کشورهای اروپایی همچنان آماده ادامه دادن به درگیری اوکراین و تأمین منابع مالی آن هستند.

روسیه: هرگونه حمله با موشک‌های تائوروس به منزله دخالت مستقیم آلمان در درگیری است

ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه روز گذشته هشدار داد که هرگونه حمله احتمالی با استفاده از موشک‌های تائوروس به اهدافی در خاک روسیه، به‌عنوان دخالت مستقیم آلمان در درگیری به نفع اوکراین تلقی خواهد شد.

وی تأکید کرد که فریدریش مرتس، رهبر اتحادیه دموکرات‌مسیحی آلمان، باید این موضوع را درک کند. زاخارووا همچنین یادآور شد که مرتس پیش‌تر پل کریمه را به‌عنوان هدفی برای حمله با موشک‌های آلمانی معرفی کرده بود و این اظهارات را «دیوانه‌وار» توصیف کرد. به گفته زاخارووا، چنین اظهاراتی غیراخلاقی هستند، چراکه این‌گونه اقدامات یادآور منطق تروریستی است.

وی همچنین اشاره کرد که نیروهای مسلح اوکراین در وضعیت بحرانی به سر می‌برند و به همین دلیل، به‌طور بی‌رحمانه‌ای زیرساخت‌ها و غیرنظامیان را هدف قرار می‌دهند.

زاخارووا طرح «ائتلاف داوطلبان» برای اعزام نیرو به اوکراین را «دیوانگی» خواند

سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه، طرح فرانسه و انگلیس برای استقرار «نیروهای چندملیتی حافظ صلح» در خاک اوکراین را «دیوانگی» توصیف کرد.

ماریا زاخارووا  در جمع خبرنگاران گفت: «با وجود تمام تلاش‌ها، پاریس و لندن هنوز موفق نشده‌اند حمایت یکپارچه‌ای برای این طرح دیوانه‌وار به‌دست آورند؛ طرحی که طبق اظهارات خودشان، شامل استقرار نیرویی چندملیتی از واحدهای نظامی کشورهای عضو ناتو در اوکراین است.»

این دیپلمات روس افزود که تنها برخی «روس‌هراس‌های افراطی» از کشورهای حوزه بالتیک تمایل به پیوستن به این ماجراجویی نظامی دارند.

زاخارووا همچنین تأکید کرد که اکثر اعضای این ائتلاف نسبت به امکان‌پذیری چنین مداخله‌ای بدون حمایت ایالات متحده تردید دارند. با این حال، به گفته وی، واشنگتن قصد ندارد وارد چنین ماجرای پرخطری شود و از پیامدهای احتمالی آن آگاه است.

این دیپلمات روس همچنین هشدار داد که در صورت انجام اقدامات غیرقانونی از سوی جمهوری استونی (بعنوان یک کشور عضو ناتو) علیه کشتی‌های روسی در منطقه دریای بالتیک، مسکو اقدامات تلافی‌جویانه‌ای اتخاذ خواهد کرد.

انتهای پیام/

 

 منبع خبر