نبرد گرانی: سیب‌زمینی و لوبیا چیتی، تاج گرانی را از گوشت ربودند!

نبرد گرانی: سیب‌زمینی و لوبیا چیتی، تاج گرانی را از گوشت ربودند!

  ساعدنیوز: سیب‌زمینی و لوبیا چیتی در یک سال گذشته به ترتیب 193 و 167 درصد گران شده‌اند؛ بیشتر از هر خوراکی دیگر!

به گزارش سرویس اقتصادی ساعدنیوز، مرکز آمار ایران بعد از پایش بازارهای مختلف، نرخ تورم عمومی کشور را حدود 39 درصد اعلام کرده، اما تورم در بازار خوراکی‌ها حتی از این هم بالاتر رفته است. طبق تازه‌ترین گزارش رسمی، در یک سال گذشته سیب‌زمینی بیشترین افزایش قیمت را در بین خوراکی‌ها تجربه کرده و لوبیا چیتی در رده دوم ایستاده. برخلاف انتظارات، مرغ و گوشت کمترین رشد قیمت را داشته‌اند!

تاثیر نوروز بر گرانی میوه‌ها

عید نوروز به تورم میوه‌ها دامن زد. سیب و پرتقال در فروردین امسال رکورددار تورم ماهانه شدند. در چهار هفته ابتدایی سال، پرتقال حدود 22 درصد و سیب کمی بیش از 20 درصد گران شدند.

پرتقال حالا از کیلویی 32 هزار تومان به 61 هزار تومان رسیده و سیب از 43 هزار به 78 هزار تومان جهش کرده؛ این افزایش مستقیم به تب نوروزی خرید میوه برمی‌گردد.

پرواز سیب‌زمینی به قله تورم؛ رشد 193 درصدی!

سیب‌زمینی با افزایش 193.3 درصدی در صدر جدول گرانی ایستاد. قیمت آن از کمتر از 20 هزار تومان در سال گذشته به بالای 53 هزار تومان در فروردین امسال رسید. دو عامل پشت این رشد نجومی ایستاده‌اند: کاهش تولید و افزایش صادرات.

لوبیا چیتی؛ قهرمان بی‌رقیب گرانی حبوبات

داده‌های رسمی نشان می‌دهد لوبیا چیتی طی یک سال، حدود 167 درصد گران شده. مرکز آمار متوسط قیمت لوبیا چیتی را در فروردین 1404، چیزی حدود 265 هزار تومان اعلام کرده.

افزایش قیمت حبوبات تنها به لوبیا چیتی محدود نمانده؛ لپه و لوبیا قرمز هم بین خوراکی‌های رکورددار گرانی قرار گرفته‌اند. کارشناسان، دلار گران و کاهش بارندگی را عامل اصلی این جهش قیمتی می‌دانند.

خبر خوب؛ آرامش نسبی در بازار مرغ و گوشت

در میان این موج گرانی، بازار مرغ و گوشت نسبتاً آرام بوده.قیمت گوشت گوساله تنها 9.8 درصد و مرغ 14.5 درصد رشد داشته. گوشت گوسفندی البته رشد بیشتری (حدود 24 درصد) ثبت کرده، اما همچنان افزایش قیمت این اقلام کمتر از بسیاری از کالاهای خوراکی دیگر بوده است.

واقعیت تورم خوراکی‌ها؛ عدد بزرگ‌تر از تورم عمومی

نرخ تورم عمومی کشور در فروردین امسال 38.9 درصد اعلام شد، اما تورم در بخش خوراکی‌ها به 42.7 درصد رسید.

از 53 قلم کالای خوراکی رصدشده توسط مرکز آمار، قیمت 31 قلم بیش از نرخ تورم عمومی رشد داشته؛ یعنی سفره مردم در حوزه خوراکی‌ها، سنگین‌تر از متوسط تورم سالانه آسیب دیده است.

برای پیگیری اخبار حوزه اقتصادی کلیک کنید.

 

 منبع خبر